Kaune pristatytos interaktyvios parodos lankytojai taps šokėjais ir muzikantais | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatytos interaktyvios parodos lankytojai taps šokėjais ir muzikantais

Kauno miesto muziejaus nuotr.

Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrius pristatė naują erdvę, kurioje inovatyviomis priemonėmis populiarinamas lietuvių folkloras – tradiciniai šokiai ir muzika. Šioje erdvėje muziejaus lankytojai gali žaisti šiuolaikiškus, interaktyvius žaidimus, leidžiančius susipažinti ne tik su įvairiais muzikos instrumentais, jų skambesiu, bet ir pasimokyti lietuviškų šokių.

„Jau dabar matome, kad ši interaktyvi erdvė bus itin patraukli vaikams, jaunimui ir šeimoms, kadangi joje esančio naujai sukurto interaktyvaus žaidimo veikimo principas yra paremtas visame pasaulyje populiariais žaidimais“, – Kauno miesto muziejaus pranešime žiniasklaidai cituojama projekto vadovė, Tautinės muzikos skyriaus vedėja dr. Gintarė Dusevičiūtė-Neimontienė.

Naujai įrengtoje erdvėje esantis žaidimas yra sudarytas iš trijų dalių: „Pajusk ritmą“, „Šok“ ir „Grok“. Kiekvienas žaidimas leidžia giliau pažvelgti į liaudies muzikavimo tradiciją.

Žaidimas „Pajusk ritmą“ suteikia galimybę iš arčiau pažinti ir pamuzikuoti tikru mušamuoju muzikos instrumentu – tambūrinu. Žaidimo „Šok“ dalyje galima išmėginti net du senuosius lietuviškus šokius: „Žemaituką” ir „Griečenikę“. O kad šokti būtų dar linksmiau, galima pasirinkti norimą lankytoją įkūnijantį personažą ir nerti į šokio sūkurį kartu su draugu arba išmėginti vienam.

Dar viena žaidimo dalis – „Grok“ – improvizuotos kapelos „pultas“, kurį sudaro 30 skirtingų muzikos instrumentų: būgnas, akordeonas, gitara, smuikas, ryla, vargonai, kanklės, dūdmaišis ir daug kitų. Žaidžiant, visų pirma galima išgirsti daug negirdėtų muzikos instrumentų skambesių ir su jais susipažinti. Galima žaisti sudarant tradicinės muzikos kapelas arba improvizuoti pačiam lankytojui su neįprastu instrumentų sąskambiu. Žaidime yra ir daugiau siurprizų.

Naujai įrengta erdvė ir žaidimai yra pritaikyti įvairių poreikių turintiems lankytojams. Pagrindinis akcentas naujuose muzikiniuose žaidimuose sutelkiamas garsui, tačiau čia kuo puikiausiai sudalyvaus ir klausos negalią ar sutrikimus turintys lankytojai. Interaktyvaus šokio metu jie gali per ritmingus šokio judesius pajusti lietuviškų tradicinių šokių grožį.

Bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Kauno miesto filialo specialistais, taip pat konsultuojamasi, kaip pagerinti regėjimo negalią ar sutrikimus turinčių žmonių patirtį muziejuje, nes ir šiems lankytojams interaktyvioje erdvėje bus daugybė įtraukiančių veiklų.

Tautinės muzikos skyrius siekia skatinti kauniečius ir miesto svečius, ieškančius turiningo laisvalaikio praleidimo būdų, apsilankyti muziejuje ir atrasti tradicinę liaudies kultūrą per šiuolaikines formas. Tiek vaikams, tiek dažnai skeptiškai folkloro atžvilgiu nusiteikusiam jaunimui tai, anot muziejaus, gali tapti puikia vieta įsimintinai praleisti laiką.

Projektą „Interaktyvi tradicinių šokių ir kapelos erdvė“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA