Paštuvos karmelitės prašo pagalbos: styro atviri vienuolyno pamatai, brokuotos sienos šildo lauką | Kas vyksta Kaune

Paštuvos karmelitės prašo pagalbos: styro atviri vienuolyno pamatai, brokuotos sienos šildo lauką

Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės basųjų karmeličių vienuolynas./ Vienuolyno nuotr.

Kauno rajone nuo 2000-ųjų stovinčio Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės basųjų karmeličių vienuolyno seserys šias šventes pasitiko su remonto rūpesčiais. Pasiteiravus, kiek planuojami darbai atsieis, seserys stveriasi už galvų – darbų sąmata siekia daugiau kaip 0,5 mln. eurų. Surinkti šią milžinišką sumą seserys viliasi su geradarių pagalba.

Apie vienuolyno pastato būklę kalbamės su Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės basųjų karmeličių vienuolyno priore Rima Marija Jonkute.

Nesibaigianti darbų karuselė

Priorė pažymėjo: kadangi vienuolyno pastatas buvo statomas pereinamuoju posovietiniu laikotarpiu, statybai buvo naudojamos netinkamos medžiagos ir pasenusios technologijos. Bėgant metams vis labiau ėmė ryškėti dideli defektai. Skilinėjo sienos, per stogą lašėjo vanduo.

„Atlikus techninę apžiūrą buvo nustatyta, kad būtina sutvirtinti pamatus, įrengti drenažo sistemą, kanalizacijos šulinius, apšiltinti pastato sienas, nes, pasak ekspertų, žiemą didelė dalis šilumos tiesiog išeina laukan, tuo tarpu mokame labai dideles sumas už šildymą. Atlikta termovizinė nuotrauka parodė, kad šildome ne vienuolyno vidų, o lauką“, pabrėžė priorė Dievo Meilės Rima Marija OCD.

Apvalus pastatas simbolizuoja Kristų – karmeličių gyvenimo centrą./ Vienuolyno nuotr.

Remonto darbai vyksta jau porą metų. Dalį darbų pavyko atlikti, tačiau liko atviri pamatai vidiniame vienuolyno kieme.

„Pirmiausiai reikėtų sutvarkyti vidinį kiemą, įrengiant drenažą, lietaus kanalizaciją, apšiltinant sienas. Taip pat įstatyti įėjimo į vidinį kiemą duris bei izoliuoti plokščiastogį. Reikėtų apšiltinti ir pastato cokolinės dalies sienas“, vardino vienuolyno priorė.

Kauno rajone basosios karmelitės gyvena nuo 1994 m. liepos, kai iš Didžiosios Britanijos atvyko 3 vienuolės: s. Marija Juozapa (vienuolyno Kauno rajone įkūrėja), s. Įsikūnijimo Marija ir s. Meivis Teresė, po kelių mėnesių dar prisijungė s. Ana Marija iš Kroatijos. Jos įsikūrė klebonijoje, o į naujai pastatytą vienuolyną (arch. R. Andriuškevičius) persikėlė prieš pat 2000-uosius./ Vienuolyno nuotr.

Reikia 0,5 mln.

Pašnekovė akcentavo, kad tik geradarių paaukotų lėšų dėka buvo atlikta dalis būtiniausių remonto darbų: pakeista dalis koplyčios langų, apšiltinta vakarinė jos siena, sutvarkyta drenažo sistema aplink pastatą ir apšiltinti išorinės pastato sienos pamatai. Šiuo metu tie patys darbai atliekami vidiniame vienuolyno kiemelyje. Kiekvienam padėjusiajam vienuolės yra labai dėkingos.

Remiantis ekspertų išvadomis, buvo sudaryta pastato remonto darbų sąmata.

„Darbų sąmata siekia daugiau, nei 0,5 mln. EUR“, teigė priorė Rima Marija OCD.

Vienuolės jau kreipėsi pagalbos į Kauno rajono savivaldybę, į fondus „Pagalba bažnyčiai“ bei „Renovabis“. Atsakymų kol kas negauta. Nuolatinių rėmėjų vienuolynas neturi.

Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės vienuolynas
Vienuolės Nijolės Marijos OCD tapomos ikonos./ R. Tenio nuotr.

Siuva liturginius rūbus, verčia knygas

Šiuo metu Paštuvos vienuolyne gyvena trylika vienuolių. Tai kontempliatyvi vienuolinė bendruomenė. Vienuolynas buvo įsteigtas 1994 m. spalio 1 d. Iš pradžių seserys glaudėsi klebonijoje, o dabartinis vienuolynas naujai pastatytas ir pradėtas naudoti 2000 m.  Apvali pastato forma simbolizuoja karmeličių gyvenimo centrą – Kristų ir Jo Bažnyčią.

Seserų karmeličių gyvenimas yra skirtas maldai. Jos pragyvena iš rankų darbo ir aukų. Vienuolės siuva liturginius drabužius, škaplierius, gamina atvirukus, žvakes, tapo, siuvinėja ikonas, laiko bites, šiame vienuolyne galima įsigyti jų sunešto medaus.

Prieš kelerius metus bendruomenė pradėjo leisti Karmelitų ordino šventųjų raštus, dauguma jų lietuvių kalba leidžiami pirmą kartą.

Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės vienuolynas
Piligrimo(-ės) kambarys. Atvykėliai kasdien laukiami vienuolyno Šv. Mišiose, Valandų liturgijoje./ R. Tenio nuotr.

Priima piligrimus, apgyvendino ukrainiečius

Vienuolyne priimami apsistoti žmonės, norintys drauge su vienuolėmis melstis.

Čia užsuka Šv. Jokūbo keliu keliaujantys piligrimai. Dalis vienuolyno pastato (10 kambarių) yra skirta atvykstantiems svečiams. Atkeliauja ne tik piligrimai, bet ir norintieji pabūti tyloje, drauge pasimelsti. Pageidaujantys visuomet gali pasikalbėti su seserimis dvasinio gyvenimo temomis. Atvyksta ir pavieniai žmonės, ir grupės. Maistą svečiams gamina seserys. Neretai apsilanko ir ekskursijos.

Vienuolyno lankytojus karmelitės supažindina su įsikūrimo istorija, dvasingumu, atsako į klausimus.

Prasidėjus karui Ukrainoje Paštuvos vienuolyne buvo laikinai priglaustos kelios ukrainiečių šeimos, joms suteiktas būstas ir maistas.

Tai kontempliatyvus vienuolynas, tad vienuolės gyvena itin uždarą gyvenimą, daug meldžiasi, o už vienuolyno ribų išvyksta itin retai./ Vienuolyno nuotr.

Galima aukoti

Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės basųjų karmeličių vienuolynas stovi Kauno rajone, Tolivardžių k. (Batniavos sen.), Paštuvos kel. 45. Atvykę svečiai gali dalyvauti Šv. Mišiose ir Valandų liturgijoje. Dėl apsilankymo teirautis telefonais 8 677 21223, 8 (37) 567740 arba el. paštu: pastuvoskarmelis@gmail.com

Rekvizitai galintiems paaukoti remonto darbams:

Paštuvos Basųjų karmeličių vienuolynas, vienuolyno kodas: 192059717, AB SEB bankas sąskaitos numeris: LT217044090101048256. Paskirtis: auka vienuolyno remontui.

Paaukoti galima ir į vienuolyne esančią aukų dėžutę.

Daugiau apie paramą ČIA.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA