Nuo kitų metų ženkliai didėja elektros prijungimo įkainiai | Kas vyksta Kaune

Nuo kitų metų ženkliai didėja elektros prijungimo įkainiai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino naujų elektros energijos vartotojų prijungimo prie bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skirstomųjų tinklų įkainius. Lyginant su šiuo metu galiojančiais įkainiais, nuo 2023 m. sausio 1 d. keičiasi visos elektros vartotojų prijungimo įkainių dedamosios.

Nustatant naujus prijungimo įkainius yra vertinamos faktinės operatoriaus išlaidos už praėjusius metus. Didesnes ESO faktines išlaidas šiemet lėmė rekordinė infliacija, dujų ir elektros energijos tiekimo kainos augimas, kuris sąlygoja medžiagų savikainos didėjimą. Taip pat – rangovų stygius ir mažėjanti konkurencija vykdant viešuosius pirkimus bei atliekamas dažnesnis rangovų ir medžiagų tiekėjų sutarčių įkainių indeksavimas.

Įtakos turėjo ir ženkliai išaugęs prijungtų vartotojų skaičius. Per šiuos metus ESO prijungė beveik 60 tūkst. naujų elektros vartotojų. Tai – ketvirtadaliu daugiau nei 2021 metais. Išaugusį elektros energijos vartotojų prijungimo kiekį lėmė gaminančių vartotojų bumas, galios didinimas pasiruošiant tapti gaminančiu vartotoju ir nekilnojamojo turto sektoriaus pagyvėjimas, rašoma ESO pranešime žiniasklaidai.

Vartotojai, pagal vartojimo apimtis, yra skirstomi į tris grupes. Nuo kitų metų I vartotojų grupei, kurių įrengiama galia nesiekia 50 kilovatų (kW) ir nėra reikalinga skirstomojo tinklo rekonstrukcija, įkainis iš 28,82 keičiasi į 40,48 eurus be PVM, II ir III vartotojų grupėms – keičiasi iš 83,06 ir 40,68 atitinkamai į 161,69 ir 83,49 eurus be PVM. Į šias grupes patenka vartotojai, kurių prijungiamų elektros įrenginių leistina naudoti galia atitinkamai nesiekia 100 kW arba yra nuo 100 iki 500 kW.

Kai projektą vartotojas rengia savo lėšomis, dalis kaštų yra kompensuojami. II ir III grupių vartotojams maksimali kompensuotina projektavimo kaina didėja, atitinkamai II grupės iš 572,83 į 743,89 eurus be PVM ir III grupės iš 654,79 į 862,10 eurus be PVM.

Klientai, kuriems yra paruoštos prijungimo sąlygos, paskaičiuota prijungimo įmoka remiantis senais įkainiais, bei parengta prijungimo sutartis, raginami nedelsti apmokėti prijungimo įmoką, priešingu atveju, nuo 2023 m. sausio 1 d. įmokos bus perskaičiuojamos naujais įkainiais.

Tiems klientams, kurių paraiškos dėl prijungimo prie skirstomojo tinklo bus patvirtintos dar šiais metais, prijungimo įmoka bus apskaičiuojama remiantis dar esamais įkainiais. Gavus prijungimo sutartį raginame nedelsti apmokėti prijungimo įmoką, priešingu atveju ji bus perskaičiuota naujais įkainiais.

Klientams kurių paraiškos bus patvirtintos jau 2023 metais, prijungimo įmoka bus apskaičiuojama remiantis naujais įkainiais.

Norint į savo namus įsivesti elektrą, galima pasiskaičiuoti preliminarią įmoką skaičiuoklėse, kurias galima rasti bedrovės svetainėje. Pažymima, kad elektros energijos skaičiuoklė naujais prijungimo įkainiais bus atnaujinta 2023 sausio 1 dieną. Paraiškas dėl minėtų paslaugų galima pateikti ESO savitarnoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA