„Achema“ vėl stabdys gamybos procesus | Kas vyksta Kaune

„Achema“ vėl stabdys gamybos procesus

BNS 2022/12/15 17:03
/ DELFI nuotr.

Lapkričio pradžioje gamybą atnaujinusi Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“ dėl brangstančių dujų kitą pirmadienį vėl stabdys gamybą.

„Dujų kainai vėl kylant į šį rudenį buvusias aukštumas, esame priversti nuo gruodžio 19 dienos laikinai stabdyti amoniako gamybą, paliekant dirbti tik amonio salietros ir dervų gamybą bei juos aptarnaujančius padalinius“, – BNS ketvirtadienį sakė „Achemos“ komunikacijos vadovė Jolita Macelytė.

Įmonės vadovas Ramūnas Miliauskas sako, kad amoniako gamybą planuojama atnaujinti kitų metų vasarį.

„Mes planuojame vasario mėnesį atnaujinti“, – BNS ketvirtadienį sakė R. Miliauskas.

Bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė sako, kad darbuotojai apie prastovas nėra informuoti, jie baiminasi, kad darbas tampa sezoniniu.

„Jokios informacijos apie darbuotojams skelbiamas prastovas, apie mokėjimus nėra paskelbta, darbuotojai baiminasi, kad gaunamų pajamų neužteks net komunalinėms išlaidoms padengti, nes šildymas yra pabrangęs, nerimauja, kad darbas tampa sezoniniu (…) Kas keisčiausia, kad jokios informacijos“, – ketvirtadienį BNS sakė ji.

B. Daškevičienė sako, kad sustabdytas amoniako gamybos cechas yra vienas pagrindinių gamyklos padalinių, dėl to gali stoti ir kita gamyba.

„Tai pagrindinis cechas – pagrindinė žaliava gaminama abiejuose cechuose, tai vienas iš jų dirbo. Sustabdžius šią gamybą iš paskos stoja ir kitos gamybos. Amoniako atsargų, tikėtina, yra sukaupta“, – kalbėjo ji.

„Achema“ veiklą jau buvo sustabdžiusi rugsėjį, ji buvo atnaujinta lapkričio pradžioje.

„Sodros“ duomenimis, „Achemoje“ šiuo metu dirba 1,2 tūkst. žmonių.

R. Miliauskas rugpjūčio pabaigoje sakė, kad maždaug 5 proc. darbuotojų planuojama atleisti, o už prastovas įmonė mokės, kaip ir numato Darbo kodeksas – 40 proc. vidutinės algos.

Dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų „Achema“ jau 2021 metų rugsėjo pabaigoje sumažino gamybą – nuo tada dirbo tik vienas amoniako cechas.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, TTF biržoje gamtinių dujų kainos augimas fiksuojamas keturias savaites iš eilės, per šį laiką jos pabrango beveik 28 proc. – nuo 108 iki 138 eurų už megavatvalandę, kainų augimą lemia didėjantis vartojimas.

„Achema“ nurodo, kad amoniakas yra svarbiausia trąšų žaliava, jos per metus įmonė gali pagaminti apie 1,2 mln. kubinių metrų. Amonio salietros gamybos pajėgumai – 540 tūkst. tonų, dervų – 125 tūkst. tonų per metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA