Kauno pareigūnai demaskavo vieną didžiausių kanapių ūkių Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai demaskavo vieną didžiausių kanapių ūkių Lietuvoje

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2022/12/13 12:25
Kalėjimų departamento nuotr.

Teisėsauga gruodžio pradžioje išaiškino dvi kanapių auginimo laboratorijas Jonavoje ir Ukmergėje, tai – vienas iš didžiausių Lietuvoje kanapių auginimo ūkių, antradienį pranešė pareigūnai.

„Gruodžio 1 dieną Kalėjimų departamento pareigūnai su policijos pareigūnais atliko eilę kratų ir buvo rasta narkotinių medžiagų auginimo laboratorija – dvi laboratorijos Jonavos ir Ukmergės rajonuose ir buvo neutralizuotas vienas iš narkotinių medžiagų platinimo tinklų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Byloje sulaikyti du 1993 metais ir vienas 2000 metais gimęs asmuo. Visi trys įtariamieji yra suimti: vienas mėnesiui, kiti – trims mėnesiams.

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas teigė, jog tai buvo „išskirtinė sulaikymo operacija“, jai pirmą kartą pasitelkti policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, nes buvo turėta duomenų, jog įtariamieji gali turėti pavojingų daiktų.

Per kratas iš tiesų rastas, kaip įtariama, sprogstamasis užtaisas, jį išsivežė „Aro“ pareigūnai.

Manoma, kad tai gali būti karinėje apyvartoje naudojama signalinė mina. Dėl to, koks tai tiksliai prietaisas, bus atliekama ekspertizė.

Lietuvos kariuomenė BNS teigė, jog „atrastą daiktą, jo paskirtį ir kilmę turėtų įvertinti tyrimą dėl situacijos atliekanti institucija“.

„Karinės paskirties turtu Lietuvos kariuomenėje yra disponuojama vedant griežtą apskaitą, šiuo metu tyrimų dėl tokios paskirties turto trūkumo nėra atliekama“, – taip pat teigiama institucijos atsakyme.

Teisėsaugos duomenimis, vienas iš 1993 metais gimusių nuteistųjų – buvęs kariškis. Antrasis 1993 metais gimęs vyras – anksčiau teistas, išleistas lygtinai. 2000 metais gimęs įtariamasis – anksčiau teisto įtariamojo brolis.

„Paimta virš 200 vienetų vazonų su jau užaugintais kanapių augalais. Manome, kad tai buvo paruošti dideli kiekiai, labai dideli kiekiai realizacijai“, – sakė V. Kulikauskas.

Pasak jo, pareigūnus nustebino, kaip kokybiškai įrengtos laboratorijos. Viena jų buvo įrengta vieno iš įtariamųjų gyvenamojo namo rūsyje Jonavos rajone, o kita – nuošalioje negyvenamoje sodyboje Ukmergės rajone, abiejuose aukštuose.

Jose buvo temperatūros, drėgmės palaikymui skirta įranga, augalai prižiūrimi. Taip pat buvo užtikrinta, jog iš patalpų nesklistų kanapėms būdingas specifinis kvapas.

Kriminalinės žvalgybos valdybos viršininkas Jevgenijus Chleborodovas teigė, jog tai didžiausias įkalinimo sistemos tyrėjų rastas narkotikų kiekis.

„Prieš tai neturėjome tokios realizacijos“, – apie ikiteisminį tyrimą sakė jis.

„Palyginant ir su policijos atliekamais tyrimais, tai viena iš didžiausių laboratorijų Lietuvoje“, – pridūrė J. Chleborodovas.

Manoma, kad dalis narkotikų galėjo būti skirta įkalinimo įstaigoms.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo vykdomas tris mėnesius.

Kalėjimų departamento pareigūnai tyrimą pradėjo gavę informacijos apie nuteistąjį, galimai vykdantį nusikalstamą veiką.

D. Valkavičiaus duomenimis, Kauno apygardos prokuratūros teritorijoje esančiose įkalinimo įstaigose – Pravieniškų, Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose – šiemet yra perduoti 99 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėtos narkotikų apyvartos, dar 86 tyrimai tęsiami.

„Šie skaičiai rodo, kad visi narkotinių medžiagų poreikis įkalinimo įstaigose išlieka stabilus ir didelis“, – sakė prokuroras.

Kalėjimų departamento duomenimis, visoje sistemoje atliekami 333 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėtos narkotikų apyvartos.

Pasak prokuratūros vadovo, tendencijos išlieka panašios: neutralizavus vienus tinklus, atsiranda nauji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA