Aferistų pasaka išsipildė: įkalbėję perduoti pinigus ir apie sulaikymo operaciją priskiedę sukčiai buvo sulaikyti patys | Kas vyksta Kaune

Aferistų pasaka išsipildė: įkalbėję perduoti pinigus ir apie sulaikymo operaciją priskiedę sukčiai buvo sulaikyti patys

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Policijos pareigūnai prieš gražiausias metų šventes fiksuoja suaktyvėjusius sukčiavimo atvejus. Praėjusiais metais Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) pareigūnai užregistravo 589 su sukčiavimu susijusių veikų, o nuo šių metų pradžios iki gruodžio 6 d. – 588. Didžiosios dalies sukčiavimų pagrindinis objektas yra žmonių piniginės lėšos. Policijos pareigūnai ragina būti budriais, kritiškais ir kviečia susipažinti su populiariausiais sukčiavimo būdais.

Gruodžio pradžioje į Kauno apskr. VPK pareigūnus kreipėsi aštuoniasdešimtmetė moteris, kuri gruodžio 4 d. vakare sulaukė nepažįstamosios skambučio. Dukra prisistačiusi moteris senjorei aiškino, jog pateko į eismo įvykį ir jai reikalingi pinigai, rašoma Kauno apskr. VPK pranešime žiniasklaidai.

Senjorė suprato, jog ją bando apgauti. Tačiau, praėjus vos porai dienų, gruodžio 6 d. rytą, senjorė sulaukė pakartotino skambučio. Šįkart skambino vyras, kuris prisistatė policijos pareigūnu.

Vyras nurodė, jog pas senjorę atvyks asmenys, kuriems reikia paduoti pinigus, o policijos pareigūnai juos sulaikys. Pasibaigus pokalbiui, po keliolikos minučių į namus pasibeldusiam asmeniui, senjorė perdavė 2100 eurų. Vis tik, senjorė spėjo užsirašyti pinigų nominalų numerius. Po pusvalandžio Jonavoje sustabdytame automobilyje „Audi“ policijos pareigūnai rado dalį pinigų, kurių nominalų numeriai atitiko apgaulės būdu išviliotas senjorės santaupas.

Policijos pareigūnai perspėja būti budriais ir nepakliūti į sukčių pinkles. Apgaule santaupas ir vertingus daiktus išvilioti siekiantys asmenys neretai prisistato įvairių institucijų atstovais (gydytojais, policijos pareigūnais, teisėjais, banko atstovais ir kitais), apeliuoja į žmonių jausmus, sugalvoja įvairias situacijas ar nelaimes, teigia, jog artimi žmonės pakliuvo į bėdą.

Pareigūnai ragina neskubėti vykdyti prašymų, o pirmiausiai susisiekti su neva į bėdą patekusiu artimuoju ar giminaičiu ir įsitikinti, ar tikrai reikalinga pagalba.

Taip pat įspėja, jog įstaigų atstovai neprašo asmens duomenų (banko sąskaitų, prisijungimų kodų ir kitų). Tapus sukčių auka, nedelsiant pranešti policijai telefonu 112 arba elektroninių paslaugų portale epolicija.

Visi gyventojų gauti pranešimai yra registruojami, analizuojami, gretinami ir susiejami pagal bendrus požymius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA