Kaune surengs neeilinį performansą, paremtą Ukrainos pabėgėlių istorijomis | Kas vyksta Kaune

Kaune surengs neeilinį performansą, paremtą Ukrainos pabėgėlių istorijomis

/ Organizatorių nuotr.

Sukrečiantis, gilus, persmelkiantis. Tokiais ir panašiais epitetais galima apibūdinti kauniečių laukiantį teatro performansą, įvyksiantį jau šį penktadienį, Kauno Teatro klube. Tai pasakojimas apie karą Ukrainoje. Kitoks nei visi.

Jungtinė ukrainiečių ir lietuvių kūrybinė trupė parengė įtraukiantį spektaklį, sukurtą pagal autentiškus karo pabėgėlių iš Ukrainos pasakojimus, užrašytus žinomos žurnalistės Palmiros Galkontaitės. Kiekvienas žodis, judesys ir jausmas – tebevykstančio karo aidas, žiūrovą suvirpinantis taip, lyg jis pats tai būtų patyręs.

Spektaklis „Moters dienoraštis. Karas“ – tai tarsi pasinėrimas į atvirus dienoraščių puslapius, užrašytus moterų, kurioms teko patirti karo siaubą ir nuo jo bėgti. Tai balsai iš Odesos, Irpinės, Mariupolio, Kremenčuko ir kitų Ukrainos miestų. Spektaklis sinchroniškai atliekamas lietuvių ir ukrainiečių kalbomis, išlaikant tiek pasakojimų, tiek emocijų autentiškumą.

Įtraukiančio spektaklio formatas Lietuvos publikai nėra dažnas. Žiūrovai ir aktoriai visą laiką būna kartu, keičiantis performanso vietoms ir scenografijai, vaikšto kartu – taip panaikinama scenos ir kėdžių kuriama riba tarp trupės ir žiūrovo, paverčiant patį žiūrovą spektaklio dalimi. Būtent dėl to ir pasirinktas šis formatas, sako kūrinio režisierė Marija Koreneva iš Ukrainos.

Tėvynės ir Vakarų šalių scenose daugiau nei 20 metų patirtį sukaupusi režisierė kauniečius kviečia į tarptautinės komandos pasirodymą. Pabėgėlių pasakojimus kauniečiams pertekls Ukrainos ir Lietuvos aktorės Elena Gavrilenko (Kyjivas), Marija Susla (Charkivas), Liza Zaluzna (Kyjivas) ir Justina Kaminskaitė (Vilnius). Muzikinę istoriją pasakos Alla Ceres (Irpinė) – talentinga bandūrininkė ir dainininkė, daugelio tarptautinių konkursų nugalėtoja.

Šios istorijos, kaip ir juos lydintys moterų portretai gimė menininkės Linos Šlipavičiūtės inicijuoto projekto „Ukrainos veidai“ rėmuose. Projekto tikslas – meninės raiškos priemonėmis atkreipti visuomenės dėmesį į Ukrainos žmones, priverstus bėgti iš savo šalies dėl Rusijos karinės agresijos.

Nemokamas renginys Teatro klube (Vilniaus g. 22) vyks penktadienį, pasirodymo pradžia – 18:45 val. Siekiant darnaus renginio organizavimo, trupė labai prašo žiūrovų užpildyti trumpą registracijos anketą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA