Vairuotojams – griežtesnės ir didesnės baudos: gresia net automobilio konfiskavimas | Kas vyksta Kaune

Vairuotojams – griežtesnės ir didesnės baudos: gresia net automobilio konfiskavimas

delfi.lt / Eglė Girdenytė 2022/12/07 12:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vairuotojai neretai sulaukia kritikos, kad įsigaliojus pakeitimams eisme, šių neįsimena net ir praėjus keliems metams. Vis dėlto, jau mėnesį galiojančius Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus vairuotojai turėtų įsidėmėti kuo greičiau, mat priešingu atveju, padarius pažeidimą gali nustebinti ne tik didesnė piniginė bauda, tačiau ir prievolė konfiskuoti automobilį.

Nuo lapkričio 1-osios įsigaliojo pakeitimai, apie kuriuos žino vis dar nedidelė dalis šalies vairuotojų. Priimtame Administracinių nusižengimų kodekso straipsnių pakeitimo įstatyme numatyta, kad už kai kuriuos pažeidimus sėdėję prie vairo turės susimokėti daugiau, o kai kuriais atvejais ir atiduoti automobilį, su kuriuo buvo atliktas pažeidimas.

Prieš žiemą priimti pakeitimai ypač svarbūs turėtų būti vairuotojams, kurie iškritus sniegui nesusilaiko nuo noro išprovokuoti automobilio slydimą, mat už tai dabar numatyta ne tik bauda iki 800 eurų, tačiau ir transporto priemonės konfiskavimas. Griežtesnės kontrolės priemonės numatytos ir mėgstantiems paspausti.

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė išskyrė sąrašą pakeitimų, su kuriais turėtų susipažinti vairuotojai:

1. Nustatyta griežtesnė atsakomybė už transporto priemonės vairavimas, kai ji neįregistruota, be privalomosios techninės apžiūros, padangos neatitinka reikalavimų ir kt. Iki lapkričio 1-osios už tokį pažeidimą buvo numatyta bauda nuo trisdešimt iki keturiasdešimt eurų, tačiau pakeitimams įsigaliojus nustatoma bauda nuo 50 iki 100 eurų.

2. Nustatyta atsakomybė už pakartotinį chuliganišką vairavimą (bauda nuo 550 iki 800 eurų ir privalomas teisės atėmimas nuo 18 iki 30 mėn. Už pakartotinį chuliganišką vairavimą, taip pat už pavojingą ar chuliganišką vairavimą esant neblaiviam ar apsvaigusiam numatoma galimybė skirti administracinio poveikio priemonę – transporto priemonės konfiskavimą.

3. Nustatomas privalomas teisės vairuoti atėmimas teisės vairuoti transporto priemones neturintiems asmenims už eismo įvykio sukėlimą. Sugadinus turtą – nuo 9 iki 12 mėn., nežymiai sutrikdžius sveikatą – nuo 12 iki 24 mėn.

4. Nustatoma atsakomybė už transporto priemonių vairavimą nepasitikrinus sveikatos nustatytu periodiškumu, nesilaikant vairuotojo pažymėjime nurodytų vairuotojui taikomų apribojimų (išskyrus leidimo vairuoti tam tikros rūšies transporto priemones apribojimus) ar pasibaigus vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikui. Už tokį pažeidimą numatoma bauda nuo 30 iki 50 eurų.

5. Už vairavimą neturint teisės vairuoti, esant atimtai teisei vairuoti, ar vairuojant be antialkoholinio variklio užrakto (kai toks privalomas) – privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 6 mėnesių iki 1 metų.

6. Nustatoma atsakomybė už pakartotinį vairavimą neturint teisės vairuoti, pakartotinį vairavimą, kai teisė vairuoti atimta, sustabdyta ar nesilaikoma draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai. Taip pat tiems, kurie vairuoja neturėdami teisės vairuoti ir turi nepanaikintą ar neišnykusį teistumą už nusikalstamą veiką, kurią jie padarė neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuodami transporto priemonę. Už šiuos pažeidimus nustatyta bauda nuo 800 iki 1000 eurų, taip pat numatomas privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo 1 metų 6 mėnesių iki 2 metų). Už šiuos nusižengimus nustatyta galimybė skirti administracinio poveikio priemonę – transporto priemonės konfiskavimą.

7. Nustatomas privalomas teisės vairuoti atėmimas teisės vairuoti transporto priemones neturintiems asmenims už pasišalinimą iš eismo įvykio vietos (nuo 1 iki 3 metų).

8. Numatomas ilgesnis nei buvo nustatytas teisės vairuoti atėmimo terminas – nuo 4 iki 7 metų (buvo nuo 3 iki 5) už pakartotinį vairavimą esant neblaiviam ar apsvaigusiam. Be to, už tokį pažeidimą numatoma galimybė taikyti draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

9. Nustatoma griežtesnė atsakomybė – nuo 600 iki 900 eurų – už transporto priemonės savininkui (valdytojui) nustatytų reikalavimų nevykdymą, kai prašoma pareigūnui nurodyti duomenis apie asmenį, kuris nusižengimo padarymo metu valdė transporto priemonės savininkui (valdytojui) priklausančią transporto priemonę ar ja naudojosi.

Išskiriama, kad tokia atsakomybė taikoma tais atvejais, kai transporto priemonės savininkas (valdytojas) nepateikia duomenų apie asmenį, kuris leistiną greitį viršino daugiau kaip 50 km/val., vairavo vienu metu ar paeiliui padarydamas kelis grėsmę eismo saugumui keliančius eismo taisyklių pažeidimus, lenkė vietose, kuriose tai daryti draudžiama, dalyvavo neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse, sukėlė pavojingą situaciją priversdamas kitus vairuotojus imtis veiksmų savo ir kitų saugumui užtikrinti.

Taip pat tais atvejais, kai vairuotojo vairavimas buvo chuliganiškas, kėlė pavojų eismo saugumui, kai jis nepakluso reikalavimui stabdyti transporto priemonę arba pasišalino iš eismo įvykio vietos.

Už pakartotinį tokios veikos padarymą numatoma bauda nuo 900 iki 1 tūkstančio 200 eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA