Mirė buvęs premjeras A. Šleževičius | Kas vyksta Kaune

Mirė buvęs premjeras A. Šleževičius

delfi.lt, BNS 2022/12/06 10:54
Adolfas Šleževičius / R. Tenio ir DELFI nuotr.

Mirė buvęs premjeras Adolfas Šleževičius. Apie tai antradienį pranešė žurnalistas, istorijos tyrinėtojas Vilius Kavaliauskas.

Šią žinią Delfi patvirtino ir Kovo 11-osios akto signataras, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Po ilgos ligos išėjo 6-osios Vyriausybės premjeras Adolfas Šleževičius (g. 1948), šį postą užėmęs 1993-1996 metais. Nors jis ir nebaigė savo kadencijos, tais metais šalis smarkiai pažengė į priekį: buvo išvesta užsienio kariuomenė, įvestas litas, suvaldyta infliacija, išsiplėtė šalies tarptautiniai ryšiai“, – antradienį rašo V. Kavaliauskas.

Anot jo, į premjero postą atėjo gerai pasiruošęs: inžinierius mechanikas, mokėsi Liaudies ūkio akademijoje Maskvoje, dirbo maisto pramonės įmonėse, atgimimo metu – „Pienocentro“ pirmininku, Nepriklausomybės pradžioje – žemės ūkio ministro pirmuoju pavaduotoju. Vadovaudamas šalies ūkiui, darė ryžtingus sprendimus.

„Tuo metu silpniausia grandis buvo bankų sistema. Nors jam ir buvo keliama byla dėl neteisėtai priskaičiuotų padidintų palūkanų, ji niekuo nepasibaigė. Pasitraukęs iš valstybinio darbo, buvo samdomas tarptautinių kompanijų įgyvendinti didelius pramoninius projektus. Buvau A.Šleževičiaus komandoje, dirbau jo atstovu spaudai. Iš penkių premjerų, su kuriais teko dirbti, statau jį į geriausių administratorių eilę antruoju po Algirdo Brazausko“, – rašo V. Kavaliauskas.

Politikas gimė 1948 metų vasario 2 dieną Šiaulių rajone, Kauno politechnikos institute (dabar Kauno technologijos universitetas) įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę.

Prieš tapdamas premjeru dirbo dėstytoju, inžinieriumi.

Visuotinės lietuvių enciklopedijos duomenimis, A. Šleževičius buvo komunistų partijos, vėliau – nepriklausomos Lietuvos komunistų partijos narys, nuo 1990-ųjų – Lietuvos demokratinės darbo partijos narys ir pirmininkas.

Iš premjero posto A. Šleževičių išvertė vadinamasis bankų skandalas, kai jis likus dienai iki Lietuvos akcinio inovacinio banko bankroto atsiėmė terminuotą 135 tūkst. litų indėlį. Jis 1996 metais premjero posto neteko Seimo sprendimu.

Vėliau jis dirbo verslo konsultantu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA