Atleistą J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytoją gina tėvai ir vaikai: ar ne per griežta bausmė? | Kas vyksta Kaune

Atleistą J. Naujalio muzikos gimnazijos mokytoją gina tėvai ir vaikai: ar ne per griežta bausmė?

/ R. Tenio nuotr.

Lapkričio pabaigoje į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi tėvai, kurie informavo, jog iš J. Naujalio muzikos gimnazijos buvo atleista biologijos mokytoja Audronė Klovienė, o mokiniai surengė palaikymo akcijas mokykloje. Po vienos mokinės skundo, neaiškių įrodymų ir mokyklos administracijos spaudimo, mokytoja prarado darbą, o auklėtiniai ir mokiniai prarado mylimą pedagogę.

Tėvai prašė mokyklos administracijos mokytoją palikti iki mokslo metų pabaigos, nes vaikai patiria didelį stresą ir negali kokybiškai mokytis, mat su pedagoge turėjo stiprų ryšį. Po A. Klovienės atleidimo mokykloje prasidėjo protestai, palaikymo akcijos – mokiniai kabino plakatus su užrašais „Už Klovienę“, rinko parašus, kad ji būtų sugrąžinta į darbą, tačiau mokyklos administracija į kompromisus nesileidžia ir tokios galimybės net nesvarsto.

Konfliktas pavasarį

Susitikus pokalbiui su atleista mokytoja, ši pasakojimą pradėjo nuo pavasario įvykių, kai vienoje probleminėje klasėje ji išmetė vaiko penalą per langą. Nors vaikas nusijuokė ir problemos tame nematė, mokytoja buvo iškviesta į komisijos posėdį, dėl savo elgesio.

„Pernai metais buvo labai sudėtinga šeštokų klasė ir vienas labai judrus vaikais. Jam neklausant mano nurodymų, aš paėmiau ir išmečiau penalą per langą. Jis nusijuokė, kad viskas gerai, kad pasiims, bet kitas vaikas sureagavo, klausė kodėl taip padariau. O to vaiko mama, labai gera draugė su direktoriaus žmona.

Kitą dieną mane iškvietė direktorius, sudarė komisiją ir pradėjo pulti dėl to penalo. Man net neleido pasisakyti, siūlė išeiti iš darbo, bet komisija užklausė iš kur tą informaciją direktorius gavo ir jis pasakė, kad iš žmonos. Tai net jokio skundo nebuvo dėl to penalo, o man skyrė už tai papeikimą. Aš manau, kad ten nebuvo už ką bausti, nes niekas nesiskundė dėl to, manau norėjo su manimi susidoroti jau tada“, – apie pirmąjį incidentą pasakojo mokytoja A. Klovienė.

Mokytojos teigimu, tą kartą ji jautėsi pažeminta, nes direktorius kalbėti nedavė, o mokytojai bandant ką nors pasakyti, jis neva nustatydavo tokį toną, kad mokytoja išsigando ir tiesiog laukė kol viskas baigsis. Galiausiai A. Klovienė sulaukė direktoriaus replikos – „ką, aš jum blogas direktorius buvau, sunkią valandą nepadėjau?“.

„Aš vyrą palaidojau prieš metus. Man taip sunku pasidarė. Aš didžiausias nusikaltėlis pasijutau dėl to penalo. Aš jau neištvėriau, apsiverkiau“, – sunkiai žodžius rinko ji.

Anot mokytojos, posėdyje ji sulaukė palaikymo iš pavaduotojos ugdymui, tačiau direktorius į jos pastabas dėmesio nekreipė, o tik pasišaipė.

„Pavaduotoja ugdymui sako „bet Klovienė laimėjo 1 vietą, kaip geriausia mokytoja mokykloje“. Direktoriaus atsakymas buvo „neaišku už ką“. Tai buvo tikrai skaudu, nes mokykla balsavo, vaikai išsakė savo nuomonę“, – teigė ji.

Lemtinga kelionė

Kertinis lūžis, po kurio mokytoja A. Klovienė prarado darbą, įvyko spalio pabaigoje, kai su savo auklėtiniais išvyko į Čekiją. Ten praleidus aktyvų laisvalaikį vaikai apsilankė koncerte ir nuvyko į kavinę, kurioje pilnamečiai moksleiviai užsisakė galimai alkoholinių gėrimų. Tačiau po kelionės, viena mokinė pažėrė visą puokštę kaltinimų mokytojai ir klasiokams.

„Prahos kelionė buvo nuostabi, svajonių kelionė. Važiavom su vaikais į nerealų Bedřicho Smetanos koncertą. Po koncerto vos spėjom į greito maisto restoraną nubėgti, nes irgi pamenu, kad kaltino, kad vaikam maisto neparūpinau. Visą kitą dieną ant kojų lakstėm, praėjom gal 30 km. Išėjom iš muziejaus ir nusprendėm nueit pavalgyt, nuėjom į tokią kavinę/barą. Sėdėjom ten visi atskirai. Užsisakė visi karšto maisto, matau, kad prie stalo kažkas vyksta, pamačiau, kad jie kažką ten geria. Jie man nematant užsisakė kažkokį tradicinį čekų alaus gėrimą, nors ir 18 metų vaikams.

O tas gėrimas gal net nesiskaito kaip alkoholis, nes jis buvo labai silpnas, mažiau nei 1 laipsnio. Viskas baigėsi taip, kad aš buvau apkaltinta, kad prisigėriau kartu su vaikais, kad aš ją apstumdžiau ir sumušiau, o ji buvo viena blaiva ir nieko nedarė“, – apie lemtingą kelionę pasakojo mokytoja A. Klovienė.

Anot mokytojos, mokinė galėjo įsižeisti dėl komentarų apie jos aprangą. Auklėtojos teigimu, mergina ne tik kelionėje, bet ir mokykloje rengdavosi ne visai tinkamai, iššaukiančiai, todėl mokytoja jai pasakė, kad svetimoje šalyje reiktų rengtis šiek tiek padoriau, o ji dėl to supyko. Nemalonią atmosferą mokytoja bandė užglaistyti sekančią dieną, tačiau mokinė į kalbas nesileido, o važiuojant atgal į Lietuvą išsikvietė tėtį, jog jis atvažiuotų jos pasiimti pusiaukelėje.

„Iš kavinės gan ilgą kelią ėjom pėsčiomis namo, sustojome gražiose vietose. Grįžom, išsimiegojom, o ryte jau autobusas 11 valandą mūsų laukė. Ryte pamačiau, kad ta mergaitė be nuotaikos, priėjau, sakau, kodėl tu be nuotaikos. Sako „jūs mane apkoliojot“. Nu ir ten gavosi toks kaip ir kivirčas. Bet išsiskirstėm ir jau važiavom namo.

Likus kažkiek kelio iki Varšuvos, ji parašo, kad ją tėvas pasiims nuo Varšuvos. Aš rašau, negaliu tavęs išleisti, nes reik prašymų, leidimų. Bet išlipam Varšuvoj, ten jau tėvas laukia, jis parodė asmens dokumentą ir išleidau su juo važiuoti namo“, – apie kelionę namo pasakojo mokytoja A. Klovienė.

Juozo Naujalio muzikos mokykla
J. Naujalio muzikos gimnazija / R. Tenio nuotr.

Apkaltino nebūtais dalykais

Grįžus iš kelionės, mokytoja pasakojo, kad nenutuokė kas vyks toliau, o kolegoms atnešus lauktuvių dar kalbėjo, kad kelionė praėjo labai gerai ir problemų nekilo. Kai mokytoją iškvietė į komisijos posėdį, ji išgirdo mokinės ir jos tėvų kaltinimus, kurie ją šokiravo, nes kaip ji pati sakė – kaltinimai buvo melagingi. Pirmasis posėdis vyko be direktoriaus, nes jis atostogavo.

„Ji jau ne tik mane kaltino, bet ir visus klasiokus kaltino. Ji kalbėjo komisijoj, kad aš neva ją sumušiau, rodė pabrozdinimą ant nugaros, bet kaip su kitais vaikais kalbėjom, tai ji ten žiogelį ar kažką buvo įsisegus ir greičiausiai nuo to jai nutrynė. Ji taip pat sakė, kad viena mergaitė tokia girta buvo, kad ji ridenosi nuo kalno ir galėjo papulti į važiuojamąją dalį, kur ją galėjo kažkas suvažinėti, bet to net nebuvo. Tėvas apkaltino, kad aš iš autobuso gatava išlipau. Tam posėdį visas spektaklis buvo ir melas ištisinis“, – apie išgirstus kaltinimus kalbėjo A. Klovienė.

Grįžus direktoriui iš atostogų, mokytojai buvo pasiūlytas baltas lapas, kuriame ji turėjo pasirašyti prašymą, dėl atleidimo iš darbo savo noru, kaip teigė A. Klovienė, direktorius pasakė „jeigu nenorit problemų, tai pasirašykit dabar, savo noru“, tačiau tai daryti ji atsisakė, todėl galiausiai buvo atleista iš darbo direktoriaus įsakymu.

„Atleido mane lapkričio 23 dieną, taip jau gavosi, kad tą pačią dieną, kaip prieš metus mano vyras mirė“, – liūdesį vos tramdė mokytoja.

„Aš jau seniau kalbėjau, kad aš išleidus savo auklėtinius kitais metais išeisiu, nes dirbu ne per vieną mokyklą, tai man per didelis krūvis tiesiog ir sakiau, kad neliksiu jau nuo kitų metų, bet aš norėjau išleisti savo auklėtinius“, – apie sugriautus ateities planus kalbėjo ji.

A. Klovienė J. Naujalio muzikos gimnazijoje dirba jau aštuonerius metus, o per juos yra regėjusi mokykloje ne vieną neteisybę, todėl su šiuo atleidimu ji sako kovosianti iki galo, nes nori parodyti savo auklėtiniams, jog su neteisybe kovoti reikia.

„Ne vienas incidentas yra įvykęs, kaip atleisti mokytojai buvo, kaip net mano auklėtiniai buvo apšaukti, ne vienas mokinys yra net gavęs per veidą nuo mokytojų ir nors nueina kalbėti su administracija, vaikam yra pasakoma, kad „nu ką čia, nedaug liko iki pensijos, gi gerbiamas žmogus“ ir jie neatleidžiami. Jaučiasi, kad mokykla yra direktoriaus, o ne visos bendruomenės.

Aš kovosiu iki galo, kreipsiuosi į visas institucijas, nes jie nesąžiningai ir vaikus apkaltino, jie stresą patiria dėl šios situacijos. Aš tikrai jau negrįšiu, bet aš noriu vaikams parodyti, kad su neteisybe reikia kovoti“, – teigė ji.

Vaikai jaučiasi neišgirsti

Kalbant su A. Klovienės auklėtiniais, kurie taip pat buvo minėtoje kelionėje, jų teigimu, jie taip pat buvo šokiruoti, kad klasiokė galėjo šitaip pasielgti ir tiek primeluoti.

„Kaltino ir mus, kad mes tyčiojomės ir mušėm. Bet mūsų klasė labai vieninga ir niekada jokio smurto niekada nebuvo. O ypač auklėtoja tai labai mylinti buvo ir mylima visų, tai tokie kaltinimai buvo labai neįtikimi.

Ji seniau taip pat labai mylėjo auklėtoją, kaip visi kiti. Ir bėgdavo per pertraukas apsikabinti mokytoją, pasikalbėti su ja ir viskas buvo gerai, bet čia tiesiog buvo kažkokios akimirkos reikalas, nežinom iš kur, ar ji pasijautė vieniša ir viskas pasikeitė. Nes anksčiau niekas nežinojo ir neįsivaizdavo, kad jai kažkas negerai“, – teigė vienas mokinys.

Pasiteiravus apie gėrimus kelionėje, mokiniai pasakojo, kad pilnamečiai klasiokai užsisakė silpno čekiško gėrimo, o auklėtoja, pamačiusi, kad jie galimai geria alkoholį, davė jiems pastabą. Mokiniai piktinasi mokyklos administracija, kad jie juos kaltina nebūtais dalykais, nežinodami visos istorijos.

„Toje kavinėje keli vaikai užsisakė to alaus gėrimo, bet jis buvo labai silpnas. Mes viską išsinagrinėjom ir tikrai ten nebuvo alkoholis. Ir tai, kad administracija mokyklos nežino tų terminų, tai labai nervuoja, nes mus kaltina, kad mes girtuokliavom, bet ten net nebuvo alkoholis.

Pamačius tuos gėrimus auklėtoja tikrai nuoširdžiai supyko ant mūsų. Jie užsisakė to gėrimo ir nepagalvojo apie pasekmes ir atsakomybės ir tuo labiau apie auklėtoją ir šitas dalykas iš tikro labai daug sugadino dalykų, sugadino gyvenimą auklėtojai“, – save dėl mokyklos direktoriaus sprendimo kaltino auklėtiniai.

Atskirai apklausų mokiniams nieks neskyrė, kad išsiaiškinti kas tiksliai vyko kelionėje, tačiau bendrame susirinkime su tėvais ir vaikais, kiti kelionėje dalyvavę mokiniai bandė aiškinti, kad kaltinimai nepagrįsti, kad tai netiesa, tačiau direktoriui ir mokyklos administracijai jų pasakojimai nebuvo svarbūs.

„Pasikvietė visą klasę pakalbėti, pasakė, kad jie žino viską, bet kiek mes jiem kalbėjom, kaip viskas buvo, tai jie labai abejingai žiūrėjo ir neklausė mūsų istorijų. Ten buvo ir mūsų tėvai tam susirinkime, bet kiek supratau, tai 30 žmonių nuomonė nieko nereiškia prieš vieno žmogaus žodžius. Nes kaip jie sakė, tai yra tie „įrodymai“, kurie net nesiskaito kaip įrodymai, nes kiek pasiskaičius esu, tai tokios nuotraukos nesiskaito, kaip įrodymas, nes neaišku kas ten nufotografuota, gal ten vanduo ir tuo labiau ta nuotrauka galėtų būti suredaguota“, – kalbėjo mokytojos auklėtinė.

Vaikai ir tėvai prašė administracijos skirti mokytojai švelnesnę nuobaudą ir leisti jai likti iki mokslo metų pabaigos, kad abiturientai galėtų ramiai pasibaigti mokslus, tačiau jų prašymai išklausyti nebuvo.

„Viena iš priežasčių, kodėl mes norėjom, kad auklėtoja liktų bent iki metų galo, tai buvo būtent tai, kad tai yra mūsų paskutiniai metai, laukia egzaminai. O dabar, kai toks stresas, mes blogai jaučiamės ir neturim savo ramsčio, kurį turėjom nuo 5 klasės, tai tikrai šita situacija paveiks ir rezultatus ir viską. Nes mėnesis iškrito dėl kovos ir nežinia kiek dar iškris dėl liūdesio. Bandysim kažkaip tvarkytis“, – emocijas tramdė kalbėję mokiniai.

Paaiškinimai ir papeikimai

Grįžus iš kelionės ir klasiokei paviešinus nuotraukas iš privačios susirašinėjimo grupės, visiems auklėtiniams buvo liepta rašyti paaiškinimus dėl įvykių kelionėje. Problema buvo tame, kad vaikams parašius tiesą jiems buvo duodami nauji lapai ir liepiama rašyti „kaip iš tikrųjų buvo“. Vaikai dėl šios situacijos patyrė didžiulį stresą ir nesuprato tokios neteisybės.

Galiausiai, vaikams buvo skirti papeikimai, dėl kurių vaikai ir tėvai taip pat nesutinka, nes nemato tokio didelio pažeidimo, dėl kurio reiktų taip griežtai bausti.

„Mums iš karto visiem liepė rašyti paaiškinimus, nors net ne visi gėrė tą gėrimą. Buvo net vienas vaikas, kuris parašė kaip iš tikro buvo ir jam liepė perrašyt ar prirašyt, kad jis gėrė alkoholį“, – stebėjosi vaikai.

Po pasirašytų paaiškinimų, vaikai sulaukė oficialių papeikimų, dėl mokinio elgesio taisyklių pažeidimų, neva jie vartojo alkoholį gimnazijos teritorijoje, tėvai dėl tokio sprendimo pyksta ir teigia aiškinsis su mokyklos administracija, nes toks sprendimas galimai gali pakenkti vaikų tolimesniems mokslams.

„Auklėtoją mūsų kaip žinia atleido, o dabar atėjo vaikų eilė. Dalis moksleivių jau gavo papeikimus, kurie galimai turės įtakos tolesniems jų mokslams (ta prasme, stojant studijuoti, o gal būt netgi ir prileidžiant laikyti brandos egzaminus).

labai keista, kad penktadienio vakarą, kai įstaigoje sutrumpintas darbo laikas, administracija stengiasi ir dirba viršvalandžius. Matosi, jog rengiami buvo skubotai. elgesys Prahoje o pažeistas punktas kalba apie mokyklos teritoriją“, – piktinosi dvyliktokų tėvai.

Papeikimas / tėvų nuotrauka

Kaip nurodoma oficialiame mokyklos rašte, papeikimas skirtas už mokinių elgesio taisyklių 21 punkto pažeidimą, kuris išdėstomas taip: „mokiniams draudžiama rūkyti, vartoti alkoholį ar kitas psichotropines medžiagas, jas platinti gimnazijoje ir jos teritorijoje“.

„Pastabos nėra, į vaiko gerovės komisiją nekviesti, pati, kaip mama nebuvau supažindinta nei su pasiaiškinimu, nei su pagrindu tam pasiaiškinimui rašyti. Tikrai pasinaudosiu teise, paprašysiu raštu man šiuos dokumentus pateikti. Situacija labai įtempta, visi įbauginti, ir net bijome pagalvoti kas dar gali būti sufabrikuotų kaltinimų tvarka pateikta mums“, – rašė viena iš mamų.

Tėvai reikalauja kokybiško vaikų mokymo

Tėvai, kaip ir vaikai, labai palaiko atleistą mokytoją A. Klovienę ir sužinoję apie vykstančius negerumus, jie taip pat ėjo jos palaikyti, tačiau tėvai piktinasi direktoriaus darbu ir mokyklos administracijos spaudimu, dėl kurio mokykloje vaikai negali kokybiškai mokytis.

Anot tėvų, jiems atvykus palaikyti mokytojos posėdžio metu, jiems buvo pagrasinta policija. Tėvų teigimu, nuo spalio pabaigos mokslai nevyksta normaliai, nevyksta pamokos, vaikai išsigandę, streso būsenoje, jie negali įsisavinti informacijos ir ruoštis baigiamiesiems egzaminams. Anot tėvų, administracija vaikus drausmino ir moralizavo pamokų metu.

„Nuo tos dienos, spalio pabaigoje, mes neturime ramybės, vaikai negali normaliai mokytis, nes neturi auklėtojos, vyksta chaosas, vaikų emocinė būklė sunki dėl šios situacijos. Pamokos normaliai nevyksta, vaikai rašo pasiaiškinimus, jie 12 klasėj, jie turi ruoštis egzaminam, o patiria spaudimą ne tik iš direktoriaus, bet ir iš abiejų pavaduotojų (muzikos ugdymo ir bendrojo ugdymo) ir vaikų gerovės specialistų, tai yra mokyklos socialinės pedagogės ir psichologės. Jie yra menininkai, jie yra jautrūs. Tas neaiškumas labai trukdo.

Įsivaizduokit, jei penktadienį vietoj pamokų, vyksta 4 valandas posėdis, kur juos moralizuoja direktorius. Vietoj to, kad juos išleistų į pamokas, tai visą tą laiką socialinė, psichologė ir pavaduotojos kalbasi su vaikais. Aš nieko nesakau, to pokalbio reikėjo, bet gal ne pamokų metu, o po pamokų reiktų tai daryti? Mes, kaip tėvai, norime užtikrinti savo vaikams ramų mokymąsi“, – piktinosi tėvai.

Tėvai taip pat mąstė apie mokyklos keitimą, nes vaikai patiria didelį spaudimą iš mokyklos vadovybės, tačiau pakeisti muzikos mokyklą nėra taip lengva, todėl tėvai tikisi, kad situacija bus adekvačiai išspręsta ir nereikės baimintis dėl vaikų saugumo mokyklos teritorijoje.

Tėvų ir vaikų palaikymas

Po žinios, apie atleistą mokytoją A. Klovienę, mokykloje kilo tikra sumaištis, o mokiniai pradėjo palaikymo akcijas. Vaikai apie mokytoją atsiliepė tik geru žodžiu, įvairių klasių mokiniai piešė plakatus, juos klijavo mokyklos koridoriuose, rinko parašus ir tikėjosi, kad bus išgirsti.

„Tą mokytoją vaikai labai myli, jos pamokos vaikams įdomios, nes ji jas veda kitaip. Aš suprantu, kad ten vyksta kaip mono spektaklis, mokytoja būna pasipuoš, medžiagą pateikia žaidimo forma“, – gražiu žodžiu apie auklėtoją atsiliepė mokinių tėvai.

„Auklėtoja yra labai mums gera, visada išklauso, padeda, mes ją labai mylim, realiai ji kaip šeimos narys mums. Mes labai nuliūdom, kai sužinojom, kad ją atleidžia be jokio pagrindo. Visa mokykla palaiko, net tie vaikai, kurie jos pamokų neturėjo piešia plakatus, nes visi žinojo, kokia ji nuoširdi ir gera pedagogė“, – liūdesį liejo mokyklos vaikai.

Direktorius nuo komentarų susilaikė

Susisiekus su J. Naujalio muzikos gimnazijos direktoriumi Raimundu Simanavičiumi, jis apie situaciją komentuoti nenorėjo, teigdamas, kad tai yra individualūs darbo santykiai su mokytoja.

„Negaliu atskleisti atleidimo priežasties. Dėl ankstesnių konfliktų, čia šiaip yra individualiais darbo santykiai ir nenorėčiau viešinti.

Tie kurie kaltina, kad nepagrįstai, turi pateikti nepagrįsto kaltinimo įrodymą. Taip glaustai, aš kokią praktiką naudoju komunikuojant su darbuotojais ir mokytojais, tai nei vieno mokytojo be pagrindo ir preliminarių pokalbių neesu atleidęs. Nedetalizuojant plačiau, tai tas galioja ir su būtent šituo atveju“, – teigė jis.

Apie kitų mokinių pasakojimus, kurie dalyvavo Čekijos kelionėje, direktorius daug nekomentavo ir sakė, kad jiems reiktų detaliau atskleisti kelionės įvykius, suprask, dabar jie atsimena tuos įvykius neteisingai.

„Jie turėtų patikslinti savo versiją ir detaliau atskleisti kelionės įvykius, tai jiem palinkėjimas, kompleksiškai tai yra daugiau medžiagos.

Be abejo, sužinojus tam tikrus duomenis, tie mokiniai rašėsi paaiškinimus situacijos kelionės metu. Kaip jie vertina. Ta mergaitė irgi rašė. Dėl smurto įrodymų neturime, tai šito klausimo nenagrinėjome“, – paaiškino jis.

Pasiteiravus apie mokymosi aplinką po mokytojos atleidimo, direktorius paaiškino, kad daugiau įtampos buvo pirmomis dienomis, tačiau stengiamasi užtikrinti kokybišką mokymąsi, o naujos biologijos mokytojos mokykla jau ieško.

„Ketvirtadienis penktadienis buvo daugiau įtampos, kai tik įvyko. Buvo kalbėta apie kaip ir protesto akcijas, buvo su vaikais kalbėta, kad jie turi atlikti savo pareigą, tai yra mokytis. O reikštis, protestuoti, tai yra tam tikra pilietiškumo išsireiškimo forma, tai jie tai gali atlikti kitu, laisvu nuo pamokų metu. O jei nori per pamokas daryti, tai turi būti civilizuota ir suderinta.

Šiuo metu klasės auklėtojos naujos neturi klasė. Biologijos mokytojos taip pat dar neturime, ieškome. Bet pamokas ir mokymąsi vis tiek užtikriname, kita mokytoja derinasi savo laisvą laiką ir veda tas pamokas, ugdymas kaip ir nėra visiškai nutrauktas“, – aiškino jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA