Odontologų baimę nugalėjęs A. Žiurauskas: „Visą gyvenimą kompleksavau ir slėpiau savo šypseną“ | Kas vyksta Kaune

Odontologų baimę nugalėjęs A. Žiurauskas: „Visą gyvenimą kompleksavau ir slėpiau savo šypseną“

Nors gali atrodyti, jog šypsena yra nevalinga žmogaus reakcija į malonias ar linksmas emocijas, neretam šypsena gali tapti ir sąmoningai slepiamu gestu. Teatro ir kino aktorius, laidų bei renginių vedėjas Andrius Žiurauskas pasakoja, jog nuo pat vaikystės savo šypseną buvo įpratęs slėpti – po žemiau nuleista lūpa ar prisidengdamas veidą rankomis. Odontologų baimė šiam diskomfortui leido tęstis iki pat šiol, kol, kaip sako aktorius, jis pasiekė ribą.

Kova su nepagrįstomis baimėmis

Nedaugelis žino, jog charizmatiškas, visada juokaujantis ir linksmas aktorius bei laidų vedėjas A. Žiurauskas daugelį metų kompleksavo dėl to, jog pats negali drąsiai šypsotis. Kaip teigia aktorius, dar vaikystėje išmoko šypsotis taip, jog jo dantų aplinkiniai nematytų.

„Turėjau blogą sąkandį: man ir dantis traukė, ir plokštelę nešiojau, tačiau gražios šypsenos niekada neturėjau. Mano dantys buvo negražūs, aš dėl jų kompleksavau ir pakankamai greitai išmokau viršutinę lūpą nuleisti taip, jog mano dantys būtų nematomi. Gyvenau taip daugybę metų, tačiau vis tiek slapčia pavydėdavau tiems, kurie gali drąsiai šypsotis“, – sako A. Žiurauskas.

Aktorius atvirauja, jog pagrindinė priežastis, kodėl vengė pokyčių – nuo vaikystės jį lydinti odontologų baimė.

„Keista, jog taip ilgai delsiau, nors dirbu viešą darbą. Tiesa, pagaliau pasiekiau ribą, kai daugiau taip gyventi negalėjau. Labai greitai mano pasirinktos klinikos „Dantų estetika“ specialistai įrodė, kad mano baimės buvo nepagrįstos. Nors pirmųjų vizitų metų dar jaučiau įtampą, gyvendamas senais įspūdžiais iš sovietmečio laikų dantisto kabineto, paskutiniųjų vizitų odontologijos klinikoje metu netgi snaudžiau. Specialistai pasirūpino, kad aš jausčiausi ramus ir visiškai atsipalaidavęs“, – pasakoja aktorius.

Sugrąžinta šypsena

A. Žiurauskui Kaune veikiančios odontologijos klinikos „Dantų estetika“ specialistai atliko kompleksines šypsenos atkūrimo procedūras. Iš viso klinikoje aktorius apsilankė septynis kartus. Pirmųjų procedūrų metu prarasto ir jau sugijusio danties vietoje buvo įsriegtas implantas, o po trijų mėnesių, implantui prigijus – nuimti atspaudai, parinktas reikalingas atspalvis ir klinikoje veikiančioje dantų technikos laboratorijoje pagamintas danties protezas.

Siekiant padailinti priekinius dantis, dėl kurių aktorius kompleksavo nuo vaikystės, atlikta dantų estetika: dantys pašviesinti ir prailginti. Visas šypsenos atkūrimo procesas, kartu su implanto gijimo laikotarpiu, užtruko kiek mažiau nei pusmetį.

Odontologijos klinika „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

„Labai džiaugiuosi, kad baigėsi tie košmariški laikai, kai dantisto kabinetas asocijavosi tik su skausmu. „Dantų estetikos“ specialistai dirba su priemonėmis, leidžiančiomis jaustis komfortabiliai kiekvienos procedūros metu. Tiesą sakant, gerbiamas burnos chirurgas taip sugudravo, jog aš net nepajaučiau, kai jis ėmė ir įsuko man implantą. Matant specialistų pasiruošimą, profesionalumą, ramybę ir žinojimą, ką daryti, ramu pasidarė ir man“, – sako A. Žiurauskas.

Aktorius pasakoja, jog pirmo vizito odontologijos klinikoje metu jo poreikiai buvo didesni nei, kaip vėliau paaiškėjo, pacientui reikėjo. Profesionalių konsultacijų metu pavyko prieiti tiek laiko, tiek jėgų, tiek finansų atžvilgiu optimalaus sprendimo.

„Atvykau su lūkesčiu turėti idealų sąkandį. Specialistai man pristatė galimybes, laiko bei finansinius kaštus ir patikino, kad mano norimas rezultatas šiandien yra tikrai įmanomas. Vienintelis klausimas – ar esu pasiruošęs nedirbti metus? Tiek laiko nedirbti galimybės aš neturėjau, tad gydytojai man pasiūlė alternatyvą, kuri ne tik neišvargino, bet ir pranoko lūkesčius. Net nežinau, kodėl apskritai svarsčiau apie kapitalinį burnos pertvarkymą“, – sako aktorius.

Tvarkinga ir sveika šypsena besidžiaugiantis pacientas šiandien drąsina pokyčiams ryžtis ir kitus. Svarbu – tinkamai pasirinkti specialistus.

„Visas paslaugas – nuo diagnostikos iki gydymo – gavau po vienu klinikos stogu. Tai, jog „Dantų estetika“ turi ir dantų technikos laboratorija, leido stipriai sutrumpinti procesus, sutaupyti ir, kartu, pasiekti geriausią rezultatą. Kaip šiandien jaučiuosi? Galiu šypsotis, kai esu laimingas, o man besišypsant šiandien daugelis pastebi mano dantis“, – sako A. Žiurauskas.

Uždelsus – procesai negrįžtami

A. Žiurausko šypsenos atkūrimu rūpinęsi „Dantų estetika“ gydytojas, burnos chirurgas Lukas Poškevičius ir protezuojantis gydytojas Tomas Mickevičius pažymi, jog aktoriaus situacija iliustruoja dažną problemą – nepagrįstas žmonių baimes. Galvodami, jog implantacija ir šypsenos atkūrimas yra skausmingas bei daug kainuojantis procesas, žmonės delsia apsilankyti konsultacijai, o atvykus tenka spręsti jau ir daugybę pasekmių.

Odontologijos klinika „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

„Viskas prasideda nuo konsultacijos. Jos metu išsiaiškinami kliento lūkesčiai, norai, nusiskundimai. Tuomet vyksta išsamus paciento ištyrimas: apžiūra, panoraminė rentgeno nuotrauka ar 3D kompiuterinė tomografija, imami dantų atspaudai, daromi modeliai ir dėliojamas gydymo planas. Dažniausiai jis pristatomas pacientui ne vienas – pagal kainą, trukmę ir kitus veiksnius. Pristačius planą, pacientas nusprendžia, kuris variantas jam priimtiniausias“, – sako protezuojantis gydytojas T. Mickevičius.

Pažangūs metodai šiandien visas šypsenos atkūrimo procedūras leidžia atlikti su vietinės nejautros pagalba, tad pacientai ne tik nejaučia skausmo, bet ir iš karto po procedūros gali atlikti įprastus kasdieninius veiksmus: vairuoti, dirbti ar kt. Priklausomai nuo to, kiek ir kaip stipriai pažeistų dantų siekiama atstatyti, šypseną gali būti atkurta ir vienos procedūros metu.

„Jei žmogus tik nusiskėlė dantį ir nori kuo skubiau jį atstatyti, audinio atkūrimui gali užtekti vieno vizito. Jei reikalingas implantas, tuomet įvertinus individualią situaciją, gydymas gali užtrukti nuo trijų mėnesių iki pusės metų ar daugiau. Šis terminas išauga todėl, kad implanto gijimui turi būti skirti bent trys mėnesiai“, – pasakoja protezuojantis gydytojas.

Tiesa, implanto gijimas yra neskausmingas procesas, o poprocedūrinis diskomfortas gali trukti iki savaitės nuo implanto įsriegimo. Odontologų teigimu, svarbiausia sąlyga sklandžiam ir lengvam gydymo procesui yra tai, jog pacientas nedelstų atvykti dantų atstatymui implantais po dantų šalinimo.

„Praėjus maždaug metams po danties pašalinimo pradeda vykti negrįžtami pokyčiai: dantų migracija į prarasto danties vietą, priešingame žandikaulyje esančio danties porininko poslinkis į atsiradusį tarpą, pašalinto danties srities kaulo ir dantenų nykimas. Dėl šios priežasties idealu dantų atstatymą planuoti dar prieš jų šalinimą. Jei atstatymas planuojamas su danties implantu, o tai šiandien – pažangiausias metodas, reikėtų įsivertinti, ar nepavyktų implanto įsriegti jau danties šalinimo metu. Esant tinkamoms indikacijoms tokia galimybė yra, tačiau pacientai labai dažnai apie ją nežino. Jei vienmomentė implantacija negalima, idealu danties implantą sriegti praėjus trims mėnesiams po danties pašalinimo“, – teigia gydytojas, burnos chirurgas L. Poškevičius.

Odontologijos klinika „Dantų estetika“ / Organizatorių nuotr.

Svarbiausia – įvertinti specialistus

Paklausus kaip pacientui pasirinkti tinkamiausią odontologijos kliniką, gydytojai pataria įvertinti specialistų kompetenciją ir teikiamų paslaugų spektrą.

„Pirmiausia pacientas turi susipažinti su gydytojais ir jais pasitikėti. Antra, dažniausiai profesionaliai ir kokybiškai paslaugas teikianti klinika išsiskiria specialistų komandos teikiamų paslaugų spektru. Svarbu, kad klinikoje dirbtų reikiamą kompetenciją sukaupę ir skirtingose srityse besispecializuojantys gydytojai. Labai didelis klinikos privalumas – dantų technikos laboratorija. Jei ji veikia kartu su klinika, klientas sutaupo daug laiko, gauna kokybišką rezultatą ir gali būti tikras, kad esant komplikacijoms jam bus suteikiama garantija“, – sako gydytojas L. Poškevičius.

T. Mickevičius ir L. Poškevičius yra Kaune, adresu Aukštaičių g. 62A veikiančios odontologijos klinikos ir dantų technikos laboratorijos „Dantų estetika“ gydytojai-odontologai. Klinikoje dirba didelė komanda skirtingų sričių odontologijos specialistų, teikiančių visapusiškas ir profesionalias odontologijos paslaugas – nuo vaikų odontologijos iki sudėtingiausių chirurginių operacijų ir protezavimo, dantų technikos paslaugų. Klinikoje įdiegta ir moderniausia diagnostinė įranga, leidžianti atlikti rentgeno, 3D kompiuterinės tomografijos ir kitus tyrimus.

Daugiau informacijos apie „Dantų estetika“ komandą rasti bei šios klinikos specialistų konsultacijas gauti galima apsilankius ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA