Žmonių eilė prie arenos ir šėlsmas vandeny – kauniečiai kalnui pasiuntė ženklą | Kas vyksta Kaune

Žmonių eilė prie arenos ir šėlsmas vandeny – kauniečiai kalnui pasiuntė ženklą specialus vaizdo reportažas

Elegantiškai sniegu nuklotą šeštadienio vakarą miestiečiai rinkosi į paskutinę ir komfortiškiausią šiuolaikinio Kauno mito trilogijos dalį. „Žalgirio“ arenai pavirtus vandens scena su tikrais medžiais ir smėlio kalnu, galinga atlikėjų komanda padėjo kauniečiams sudaryti sutartį su viduju žvėrimi.

Į „Žalgirio“ areną prieš pat „Sutarties“ pradžią plūstelėję žiūrovai sudarė spūstį, tačiau buvo geros nuotaikos – didžioji dalis į savo vietas spėjo pačiu laiku. Po trečiojo gongo laisvų miestiečių baletorija (autoriai kūriniui išrado naują žanrą) pratrūko kitą velnionišką lietuvių roko operą primenančiais garsais.

Šokėjo Petro Lisausko įkūnytas Kauno žvėris su visa gauja juodų pakalikų atliko savotišką demonų išvarymą sakralioje Nemuno (Jeronimas Milius) ir Neries (Monika Pleškytė) santakoje. Atėjus kulminacijai vandens purslų, ko gero, gavo ir pirmose eilėse sėdėjusi publika, o finaliniame veiksme šviesos taškų nusagstytam kalnui kauniečiai atsakė savo švieselėmis, tarsi patvirtindami sutartį įvykus.

„Iš visų žmonių nuotaikos supratau, kad pasirašėme tą sutartį ir dabar jau ne 100 ar 500 kūrybininkų komanda atsakinga už miesto ateitį, bet visi kauniečiai, nuoširdžiai savo noru prisiėmę atsakomybę mylėti savo miestą, jį puoselėti ir kurti. Manau, „Sutartimi“ niekas nesibaigia, tik prasideda“, – po pasirodymo „Kas vyksta Kaune“ sakė „Kaunas 2022“ vadovė ir viena Europos kultūros sostinės paraiškos autorių Virginija Vitkienė.

Didžiojo „Sutarties“ renginio autoriai – Nacionalinės premijos laureatė Zita Bružaitė, režisierius Gediminas Šeduikis, „Auksinių scenos kryžių“ laureatės dramaturgė Daiva Čepauskaitė bei choreografė Agnija Šeiko, scenografijos autorė Sigita Šimkūnaitė, kostiumų dizainerė Sandra Straukaitė, dirigentas Ričardas Šumila. Scenoje pasirodė Kauno bigbendas, šokio trupės „Nuepiko“ ir „Ulna“, Šeiko šokio teatras, „Giunter Percussion“, Kauno styginių kvartetas, būrys kitų atlikėjų.

Iš viso baletorijoje dalyvavo daugiau kaip 150 muzikantų, aktorių ir šokėjų. Scenoje panaudoti 2022 smėlio maišai, 40 tonų vandens, 15 metrų aukščio pušys. Kaune šiemet naujas formas įgavo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio genijus – menininko paveikslų motyvais papuošta Kalėdų eglutė, iš vandens stebeilijančią kalvą priminė ir „Sutarties“ scenografinis sprendimas.

Kaune savaitgalį dar galima pamatyti „Sutarčiai“ kurtas šviesos ir garso instaliacijas. Nepriklausomybės aikštėje kaip milžiniškas deimantas sužibo instaliacija „Procesas“, prie M. K. Čiurlionio tilto vyksta sutarties pasirašymo ceremonija, kurioje dalyvauti visomis teisėmis galėsite tik suradę Kauno žvėries draugijos narius!

Kaunas 2022“ uždarymas vyksta jau nuo ketvirtadienio ir baigsis sekmadienį. Visą „Sutarties“ programą rasite čia.

2022-uosius Europos kultūros sostinės metus Kauno regioną nusagstė per tūkstantis renginių: 40 festivalių, 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių 50 – premjeros. Programoje dalyvavo per 4 tūkst. atlikėjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA