Per „Airbnb“ butą susiradusi kaunietė pateko į sukčių pinkles | Kas vyksta Kaune

Per „Airbnb“ butą susiradusi kaunietė pateko į sukčių pinkles

/ DELFI, skaitytojos nuotr.

Į užsienį vykstantys gyventojai dažnai renkasi žinomas privačių būstų ir viešbučių užsakymo programėles, kad lengviau rastų gyvenamąją vietą, tačiau vienai kaunietei paieškos baigėsi nemenku nuostoliu. Bandant užsisakyti gyvenamąją vietą ji liko apgauta, o Lietuvos policija padėti negali.

Į „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietė, kurios teigimu, ją apgavo sukčiai, apsimesdami buto savininkais. Moteris per „Airbnb“ programėlę užsisakė nakvynę, tačiau galiausiai paaiškėjo, kad 1050 eurų sumokėjo apgavikams.

„2022 m. spalio 16 d. rezervavau butą Lisabonoje lapkričio 1-4 dienoms. Rezervavus su manimi per „Airbnb“ susisiekė savininkas su prašymu prieš patvirtinant pasikalbėti „WhatsApp“ programėlėje (taip daro dažnai, ypač tie savininkai, kurie neįsileidžia bet ko). Susisiekiau per „WhatsApp“. Paprašė rezervaciją padaryti per „TripAdvisor“. Patikrinau nuorodą, jokių įtarimų nesukėlė, visa „TripAdvisor“ atributika, kokia būna visais atvejais rezervuojantis per jų sistemą.

Paskaičiau atsiliepimus, buvo nurodyta, kad nemokamas atšaukimas likus 24 valandoms iki viešnagės. Rezervavau, užsidegė langas su sugeneruotais apmokėjimo duomenimis. Nusiunčiau duomenis buhalterei, kad padarytų pavedimą. Spalio 17 dieną pavedimas buvo padarytas. Informavau buto savininką, kad pavedimą padariau“, – iš pažiūros įprastą rezervacijos procesą nupasakojo nukentėjusioji.

Nors viskas atrodė patikimai ir gautos nuorodos nebuvo įtartinos, moteris pradėjo nerimauti, kai prieš kelionę pabandė gauti papildomos informacijos iš savininko, tačiau atsako nesulaukė. Susisiekus su nuomos tarpininku, paaiškėjo, kad tai buvo sukčių darbas.

„Artėjant viešnagei, spalio 29 d., parašiau vėl su paklausimu, kada gausime adresą. Kadangi pati išskridau anksčiau, išskrisdama norėjau palikti kolegėms viską paruoštą. Tačiau atsakymo negavau. Bandžiau skambinti, tačiau niekas nekėlė ragelio. Rašiau ir skambinau dar kelis kartus. Kadangi niekas su manimi taip ir nesusisiekė, pradėjau ieškoti informacijos.

Kreipiausi į „TripAdvisor“ (prisijungus į savo paskyrą, rezervacija nebuvo matoma). Iš „TripAdvisor“ gavau atsakymą, kad tai sukčiavimas ir jų sistemoje tokios rezervacijos nėra. Taip pat susiradau, kam priklauso registruotas domenas. Informavau ir juos. Jie taip pat registravo įvykį. Abi organizacijos informavo, kad turiu registruoti įvykį policijoje. Taip pat informavau banką“, – apie nelemtas sukčių pinkles pasakojo ji.

Kaip nurodoma Kauno AVPK Žaliakalnio PK atsakyme, „tikslinant įvykio aplinkybes, telefonu susisiekus su pareiškėja, pastaroji paaiškino, kad dėl buto nuomos Lisabonoje ji bendravo su vyriškiu anglų kalba per WhatsApp programėlę. Pinigai iš įmonės sąskaitos buvo pervesti į Casandra Dandof banko sąskaitą ES45671300013006756. Pareiškėja išsiaiškino, kad jai buvo skambinta iš Ispanijos, o pinigai buvo pervesti į Madrido banką.“

Moteris bandė kreiptis į policiją Lietuvoje, tačiau pagalbos nesulaukė. Pareigūnai paaiškino, kad pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo dėl to, kad galimai nusikalstamai veikiantys subjektai veikia užsienyje ir nėra Lietuvos piliečiai.

„Visur pranešta. Policijai, bankui. Iš policijos žinių jokių, į banką nesikreipė, nes bankas atsiuntė atsakymą, kad jie neturi galimybės atšaukti mokėjimo ir siūlo kreiptis į gavėją. Kaip mes galim kreiptis į gavėją??? Jei čia netikri kontaktai. Jei gautų bankas nurodymą iš policijos, tai tada kreiptųsi į gavėjo banką. Ir niekas nieko neaiškina, ką tokiu atveju daryti. Kitaip tariant – rūkyk, niekas niekur nesaugo ir pats kaltas, kad apgavo“, – piktinosi moteris.

Policijos atstovai pateikė ir paaiškinimą, kodėl baudžiamasis procesas negali būti pradėtas, tačiau moteriai trūksta aiškumo – ką daryti tokioje situacijoje.

„Baudžiamasis procesas Lietuvoje gali vykti tik dėl veikų, už kurias numatyta baudžiamoji atsakomybė Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse (LR BK). <...> Tam, kad asmuo atsakytų pagal LR BK, veika turi būti padaryta Lietuvos Respublikoje (LR BK 4 str.) arba užsienyje padaryta Lietuvos Respublikos piliečių ar kitų nuolat Lietuvoje gyvenančių asmenų (LR BK 5 str.), arba būti priskiriama prie veikų, už kurias numatyta universalioji atsakomybė (LR BK 6 str.), arba priskiriama prie konkrečių tarptautinėse sutartyse numatytų veikų, už kurias atsako asmenys, nesvarbu, kokia jų pilietybė ir gyvenamoji vieta, taip pat nusikaltimo padarymo vieta (LR BK 8 str.).

Veikai, dėl kurios nukentėjo moteris, t. y. sukčiavimui, nėra numatyta nei universalioji atsakomybė, nei atsakomybė tarptautinių sutarčių pagrindu. Pagal nustatytas aplinkybes, veika buvo padaryta ne Lietuvos Respublikos teritorijoje (nusikaltimo padarymo vieta šiuo atveju – vieta, kurioje užvaldyti nukentėjusiosios pinigai – Ispanija, Madridas) ir ne Lietuvos Respublikos piliečių ir joje nuolat gyvenančių asmenų. Todėl pradėti baudžiamąjį procesą Lietuvoje nėra teisinio pagrindo“, – teigiama policijos paaiškinime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA