Minint pasaulinę žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti dieną sostinėje bus organizuojama akcija „Brangink gyvybę“ | Kas vyksta Kaune

Minint pasaulinę žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti dieną sostinėje bus organizuojama akcija „Brangink gyvybę“

Asociatyvi, R. Tenio nuotr.

Valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) kartu su partneriais – Lietuvos policija ir jaunųjų kelininkų klubu „Kelelis“ – lapkričio 20 d., sekmadienį, kviečia paminėti Pasaulinę dieną žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti.

„Kasmet trečią lapkričio sekmadienį minėdami Pasaulinę dieną žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti, prisimename keliuose žuvusius žmones. Išgirdę apie eismo įvykyje žuvusius žmones, pagalvojame, na kur jis ar ji taip lėkė, kodėl neužsisegė saugos diržo, vairavo išgėręs, tamsoje ėjo be atšvaitų ir t. t. Tačiau retai pagalvojame, ar mes visada elgiamės pagal taisykles. Dažniausiai eismo įvykius nulemia žmogiškoji klaida, neatsakingumas.

Taigi, pagalvokime, ar patys padarome viską, kad eismo įvykių, juose žuvusių ir sužeistų žmonių būtų kuo mažiau, kad jų visai nebūtų. Ši diena, minima visame pasaulyje, yra būtent apie tai. Apie kiekvieno eismo dalyvio atsakomybe kelyje“ – kalbėjo Kelių direkcijos direktorius Remigijus Lipkevičius.

Pasauline diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti primenama, kad didžiausia vertybė yra žmogaus gyvybė. Kaip primenama Kelių direkcijos pranešime, kiekvienas galime prisidėti prie saugesnės eismo aplinkos kūrimo, ir tai padaryti nėra sunku – dalyvaujant eisme visada reikia laikytis Kelių eismo taisyklų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys. teigia, kad vis dar nemažą kainą mokame už daromas klaidas, kai eismo įvykiuose sunkiai sužeidžiami ar žūsta žmonės ir primena, kad kiekvieno eismo dalyvio pareiga – Kelių eismo taisyklių laikymasis.

„Neretai pernelyg beatodairiškai skubėdami, nebesugebame vertinti tai, kas brangu – vienąkart mums suteiktos gyvybės, kartu ir gyvenimo. Saugiai dalyvauti viešajame eisme tikrai galime, jei to norėsime patys. Tad turime daryti tai, ką galime – saugoti save ir rūpintis tais, kurie šalia. Transporto priemonės vairuotojas prie vairo turi sėsti tik blaivus, pasirinkti tik saugų važiavimo greitį, nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis vairuodamas, kartu su keleiviu segėti saugos diržus.

Pėsčiasis ar važiuojantysis dviračiu ar elektriniu paspirtuku važiuojamąją kelio dalį turi kirsti tik įsitikinęs savo saugumu, tamsiuoju paros metu naudoti matomumą gerinančias priemones: atšvaitus, prožektorių, ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Atrodo, tokie paprasti dalykai, bet jie turi didžiulę svarbą eismo saugoje“, – sako V. Grašys.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, iki š. m. lapkričio 16 d. mūsų šalyje eismo nelaimėse jau netekome 104 eismo dalyvių, t. y. 21,2 proc. mažiau nei 2021 m. Pernai per tą patį laikotarpį Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 132 žmonės. Nors žuvusiųjų keliuose skaičius mažėja, beprasmių aukų skaičių dar labiau galėtų sumažinti atsargesnis vairavimas,

Kelių eismo taisyklių laikymasis. Kad išvengtume skaudžių nelaimių keliuose, mums visiems reikia būti atsakingesniems, saugoti save ir kitus. Pėstieji į tamsų kelią turėtų išeiti su atšvaitais, vairuotojai ir keleiviai segėti saugos diržus, o vairuotojai visada rinktis saugų važiavimo greitį

„Visuomenė yra pratusi girdėti naujienas apie automobilių avarijose žuvusius eismo dalyvius. Tai tapę mūsų rutinos dalimi ir tik nukentėjus artimajam pradedame suprasti galimas pasekmes neatsakingai elgiantis už vairo. Šiuo renginiu mes siekiame atkreipti dėmesį į kasdien vykstančias nelaimes keliuose, didinti sąmoningumą ir suvokimą, kad saugumas keliuose priklauso ne tik nuo infrastruktūros ir transporto priemonių būklės, tačiau ir nuo kiekvieno iš mūsų atsakingo elgesio,“ – kalbėjo jaunųjų kelininkų klubo „Kelelis“ prezidentas Gustas Mensevičius.

Šią dieną Vilniuje, Katedros aikštėje, vyks akcija „Brangink gyvybę“, kurios metu Vilniaus šv. vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos fasadas nuo 17 iki 22 val. bus apšviestas stacionariu apšvietimu, ant pastato sienos sužibs žvakės ir kiti simboliai, primenantys, kaip svarbu branginti savo ir kitų gyvybę. Šalia arkikatedros bazilikos veiks jaunųjų kelininkų klubo „Kelelis“ parengta nuotraukų, kuriose užfiksuoti eismo įvykiai, ekspozicija.

Eismo įvykiuose žuvusiųjų atminimas sekmadienį, lapkričio 20-ąją, bus pagerbtas – aukojamos šv. Mišios – daugelyje Lietuvos katalikų bažnyčių. Vidurdienį, Vilniuje, tokios Mišios vyks Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (Savičiaus g. 15).

2005 m. lapkričio 26 d. Jungtinių Tautų Organizacija priėmė rezoliuciją, kuria kreipėsi į šalių vyriausybes, kad kiekvienais metais trečiasis lapkričio sekmadienis būtų skirtas žuvusiesiems eismo įvykiuose paminėti. Pagrindinis šios atmintinos dienos tikslas – solidarumas ir dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurių nariai, artimieji, draugai, pažįstami žuvo eismo įvykiuose. Minint šią dieną taip pat siekiama dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi.

Atsakingai elgiantis galime išvengti skaudžių netekčių dėl keliuose prarastų savo šeimos narių, draugų ar pažįstamų. Saugokime vieni kitus kelyje. Branginkime gyvybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA