Kauno kultūros centras vis dar neišmoko laiku skelbti viešųjų pirkimų dokumentų | Kas vyksta Kaune

Kauno kultūros centras vis dar neišmoko laiku skelbti viešųjų pirkimų dokumentų

R. Tenio nuotr.

Spalio pirmoje pusėje nuvilnijus galbūt populistiniams, bet garsiems raginimams Kalėdoms puoštis taupiau, „Kas vyksta Kaune“ nusprendė patikrinti, kiek miestui kainuos eglutės įžiebimo bei Naujųjų metų sutikimo renginiai. Nors paaiškėjo, kad šiemet koncertus organizuoja ne Kauno kultūros centras (KKC), viešai prieinami duomenys parodė, jog minėta įstaiga apskritai vengia laiku skelbti apie viešųjų pirkimų būdu sudarytas sutartis, o įstatymo nustatytus reikalavimus vykdyti pradeda tik įsikišus žurnalistams.

Atsakymas po dviejų savaičių: sutartys yra

Spalio 10 d. patikrinus Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą (CVP IS) paskutinis KKC įrašas joje buvo atliktas 2022 m. sausį. Savivaldybės biudžetinė įstaiga taip pat nepaviešinusi pirkimų planų, kokias paslaugas artimiausiu metu ruošiasi įsigyti iš tiekėjų.

„Kas vyksta Kaune“ pasiteiravus, ar įstaiga nuo 2022 m. pradžios nevykdė jokio viešojo pirkimo, KKC direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Rasa Dereškevičienė po pakartotinio raginimo informavo, kad sutartis, kurias privaloma viešinti pagal Viešųjų pirkimų įstatymą (VPĮ), galima rasti CVP IS, taip pat ir skelbimus apie numatomus viešuosius pirkimus.

„Vadovaujantis VPĮ, visą informaciją apie mūsų įstaigos planuojamus viešuosius pirkimus, kurią privaloma skelbti CVP IS, galite pamatyti čia. Ji skelbiama viešai ir visiems prieinama. Perkančioji organizacija ir perkantysis subjektas privalės skelbti apie planuojamus mažos vertės pirkimus pirkimų suvestinėje nuo 2023 m. sausio 1 d.

Kiekvieną kartą įstaigos pirkimai atliekami pagal šiuo metu galiojančius įstatymo reikalavimus. Mažos vertės pirkimuose tiekėjai atrenkami vykdant neskelbiamas apklausas, kas yra numatyta viešųjų pirkimų įstatyme“, – spalio 27 d. pateiktame komentare dėstė R. Dereškevičienė. Dvi savaites, kol naujienų portalas laukė šio lakoniško atsakymo, KKC kėlė į sistemą kone visų metų viešųjų pirkimų sutartis, o tuomet pabrėžė, kad laikosi įstatymų ir nesureikšmino laiku nepaskelbtų sutarčių.

Kauno kultūros centras
KKC atstovai teigia pirkimus vykdantys pagal įstatymą / R. Tenio nuotr.

Privalo paskelbti per 15 dienų

Apie aplaidų požiūrį į sutarčių viešinimą pasiteiravus Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), įstaigos vyresnioji patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė patvirtino, kad perkančiosios organizacijos raštu sudarytą sutartį privalo paviešinti ne vėliau kaip per 15 kalendorinių dienų nuo pirkimo sutarties ar preliminariosios sutarties sudarymo, ar jų pakeitimo, bet ne vėliau kaip iki pirmojo mokėjimo.

„Tai reiškia, kad jeigu sutartis buvo sudaryta šiandien ir pagal sutartį ketinama mokėti joje numatytą avansą šiandien, tai ir sutartį privaloma paviešinti šiandien“, – paaiškino VPT atstovė.

Tuo metu informaciją apie žodžiu sudarytas sutartis reikia paskelbti ne vėliau kaip per 15 kalendorinių dienų pasibaigus ketvirčiui, per kurį buvo sudaryta atitinkama žodinė sutartis. Pavyzdžiui, informacija apie žodžiu 2022-02-28 ir 2022-03-26 sudarytas sutartis turi būti paviešintos ne vėliau kaip 2022-04-15, be abejo, galima paviešinti ir anksčiau.

„VPT, siekdama užtikrinti savalaikį sutarčių viešinimą CVP IS, vykdo stebėseną – VPT tinklalapyje skelbiamoje švieslentėje galima matyti įstaigos paviešintų sutarčių skaičių procentais.

Į skaičiavimus įtraukiami CVP IS paskelbti atitinkamais metais sudarytų sutarčių duomenys, kurie palyginami su paskelbtų sutarčių skaičiumi. Žodinės sutartys į skaičiavimus neįtraukiamos. Ar perkančioji organizacija CVP IS skelbia visas 2022 m. sudarytas žodines sutartis, VPT turės galimybę nustatyti tik pasibaigus ataskaitiniams metams, kuomet perkančioji organizacija pateiks Atn-3 formos ataskaitą“, – apie visuomenei prieinamą pirkimų statistikos įrankį pagarsino E. Butkutė-Lazdauskienė.

Maždaug 50 sutarčių paviešino tik po žurnalistų kreipimosi

VPT duomenimis, Kauno kultūros centras 2020 m. sutarčių paviešino daugiau nei privaloma, 2021 m. sutarčių viešinimo rezultatas sudarė 100 proc., o 2022 m. ataskaita bus prieinama tik 2023 m. pradžioje – toks nustatytas duomenų rinkimo periodiškumas viešųjų pirkimų nuostatomis.

Šis palyginti geroje šviesoje KKC nutvieskiantis statistikos pjūvis, reikia pastebėti, apima paviešintų sutarčių visumą, bet neleidžia įvertinti laiko intervalo tarp jų pasirašymo ir paskelbimo. Pastebėjus, kad apie 50 tarp kovo 3 d. ir rugsėjo 29 d. raštu sudarytų sutarčių buvo paskelbtos tik spalio 14-28 d., t. y. po to, kai dėl jų kreipėsi žurnalistai, E. Butkutė-Lazdauskienė pripažino KKC kai kurias sutartis paviešinus pavėluotai, ne pagal įstatymą – tai laikoma pažeidimu.

Kauno kultūros centras
VPT vertinimu, vėluodama paviešinti sutartis įstaiga pažeidė įstatymą / R. Tenio nuotr.

Primename, kad KKC neskubėjo atskleisti ir kiek miestui kainavo pernykštis televizijai sukalibruotas, o kauniečiams tvoromis užtvertas Kalėdų eglutės įžiebimo renginys. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Savo ruožtu E. Butkutė-Lazdauskienė pridūrė, kad tokių atvejų turėtų nelikti modernizavus ir pradėjus naudoti viešųjų pirkimų informacinę sistemą SAULĖ IS, kurioje tiesiog nebus galimybės neviešinti sutarties. To esą neleis pati sistema, tad viešieji pirkimai vyks skaidriau ir efektyviau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA