Lietuviško kavinių tinklo „Vero Cafe“ sėkmė: per 15-a metų nė akimirkai nesuabejojome savo idėja | Kas vyksta Kaune

Lietuviško kavinių tinklo „Vero Cafe“ sėkmė: per 15-a metų nė akimirkai nesuabejojome savo idėja

/ Organizatorių nuotr.

Kavos puodelis – kur kas daugiau nei tik gėrimas: tai atokvėpio minutė, mažas malonumas bei daugelio mūsų ryto ritualas. Tokia filosofija vadovaujasi ir šias vertybes jau penkiolika metų puoselėja lietuviško kavinių tinklo „Vero Cafe“ įkūrėjai, verslininkai Darius ir Laima Vėželiai, kurie, be abejonės, reikšmingai prisidėjo ir prie kavos kultūros revoliucijos Lietuvoje.

Kuomet 2007 metais sutuoktiniai nutarė įkurti kokybiškos kavos kavinių tinklą, daugelis sukiojo pirštą ties smilkiniu, tačiau, dėka begalinio tikėjimo, užsispyrimo griauti stereotipus, noro lavinti vartotojus bei keisti jų įpročius atveriant paslaptingą kavos įvairovės bei skonių pasaulį, Laimos ir Dariaus vizija tapo sėkmingu, nuolat augančiu verslu. Na, o idėja kurti kavinių verslą porai kilo keliaujant po pasaulį, kur kava išsinešti jau buvo išpopuliarėjusi, tačiau šią mintį paversti kūnu nebuvo taip lengva – tiek žinios apie verslą, tiek apie kavą atsirado laikui bėgant.

Tiesa, jau atidarinėdami pirmąją kavinę pora žinojo, kad tai bus tinklas – jiedu užsibrėžė per pirmuosius metus atidaryti net dešimt kavinių. Deja, verslo planas su realybe dėl įvairių aplinkybių dažnai prasilenkia – tikslui įgyvendinti prireikė trejų metų, tačiau, nepaisant patirtų sunkumų, kava užvaldė sutuoktinių gyvenimą, Laima netgi juokauja, kad Dariaus venomis tikrai teka ir šiek tiek kavos.

„Visada sakau, kad kava – gerokai daugiau nei tonizuojantis gėrimas. Puodelis kokybiškos ir gerai paruoštos kavos yra tarsi balzamas sielai ir kur kas daugiau nei tik prekė – tai ir socialinis reiškinys: prie jo vyksta verslo susitikimai, draugų susibėgimai, gimsta idėjos. Man asmeniškai kava yra malonumas, galimybė atsipalaiduoti, trumpam negalvoti apie problemas, atrasti pokalbį, dalintis prisiminimais ir tai, kas bėgant laikui mane vis labiau įtraukia.

Pradėdamas verslą, maniau, kad žinau išties daug, tačiau supratau, kad tobulėjimui šioje srityje ribų nėra. Todėl nuolat keliaujame, ieškome, ragaujame ir pradėję nuo dviejų rūšių, šiuo metu kavinėse klientams siūlome daugiau nei penkiolika kavos rūšių iš viso pasaulio“, – pasakoja Darius Vėželis.

Vos po metų nuo pirmosios „Vero Cafe“ kavinės atidarymo, pasaulį ištiko viena didžiausių ekonominių krizių ir lankymasis kavinėse bei restoranuose daugeliui tapo prabanga.

„Žinoma, ekonominė krizė buvo iššūkis – daugelis kavinių, restoranų tuomet užsidarinėjo arba mažino kainas bei porcijas, tačiau mes to nedarėme, nes ir kavos kainos per krizę ypatingai išaugo. Tačiau, būtent tuo metu kavos puodelis tapo ypatingu malonumu: lankytis restoranuose tapo per brangu, o kavai ir desertui, šiam nedideliam gyvenimo džiaugsmui, žmonės vistiek rasdavo kelis litus“, – prisimena Laima Vėželienė.

„Iš tiesų, nė vienu verslo gyvavimo etapu net nesvarstėme nutraukti veiklos. Turbūt čia ir slypi mūsų sėkmės paslaptis: visada nuoširdžiai tikėjome tuo, ką darome ir visuomet buvome atsidavę visa širdimi. Apskritai, nuo pat pradžių norėjome ne tik parduoti kavą, bet ir lavinti kavos mėgėjus: rengėme degustacijas, mokėme kitokių gamybos būdų, siekėme plėsti žmonių akiratį. Juk kad verslas judėtų į priekį, jis privalo vesti į pažinimą, šiuo atveju – padėti pirkėjams atrasti kavos skonių pasaulį“, – priduria ji.

Visgi, greta verslo išbandymų, sutuoktiniai patyrė iššūkių ir asmeniniame gyvenime – vargu, ar gali būti kitaip, kuomet tiek darbe, tiek namuose laiką nuolat leidi kartu.

„Žinoma, buvo visko, gi esame tik žmonės (juokiasi Laima). Pykomės, tarėmės, drauge mokėmės ir, svarbiausia, visada ieškodavome kompromisų. O kai ieškai, tai ir randi. Dabar netgi laisvalaikį leidžiame kartu – turime bendrą hobį, kartu žaidžiame tenisą. Kita vertus, atrodo, kad verslas, kai jį vysto sutuoktiniai – pleištas šeimoje, tačiau mūsų atveju kava yra vienijantis dalykas. Abiems tai ne tik darbas, bet ir bendras dienos ritualas“, – atvirauja verslininkė.

Dar vienas būdas išvengti konfliktų yra aiškus atsakomybių pasidalijimas: Darius Vėželis atsakingas už kavos kelionę bei kokybę, Laima V. – už finansus rinkodarą ir personalą. Kaip didelį indėlį į kavinių tinklo sėkmę, verslininkai įvardija ir kolektyvą.

„Šiuo metu turime 45 kavines, kuriose dirba daugiau nei 200 žmonių ir ypač didžiuojamės, kad dalis darbuotojų dirba toli gražu ne vienerius metus. Turime ir tokią tradiciją: tiems, kurie „Vero Cafe“ dirba dešimt metų, dovanojame po auksinę kavos pupelę. Tokių kavos pupelių kolektyve yra jau net šešios“, – džiaugiasi Laima Vėželienė.

Per penkiolika veiklos metų kavinių tinklas išties įspūdingai išaugo ir nuolat stebėdami tendencijas keitėsi: pradėję, kaip kavą išsinešti siūlantis prekės ženklas, metams bėgant ėmė orientuotis į tvarumą ir šiuo metu didžiąją dalį kavos ruošia būtent į keramikinius puodelius. Taip pat, greta kavos, tinklas siūlo ir kvapą gniaužiančius desertus bei gardžius sumuštinius, o „Her Excellency“ taškuose galima pasimėgauti gausiu vėlyvųjų pusryčių meniu. Maistas, pasak verslininkų, – dar vienas patyriminis dalykas, taigi jo kokybei, įvairovei ir besikeičiantiems klientų poreikiams taip pat skiriama ypač daug dėmesio.

Maža to, per pastaruosius pora metų duris atvėrė ir kelios kavinės ne didžiuosiuose šalies miestuose – kokybiška kava jau laukia ir Nidoje, Svencelėje bei Elektrėnuose. Paklausti kas toliau, Laima ir Darius Vėželiai tikina, kad kuomet viskas taip greit keičiasi ir reikia nuolat būti aktualiems, o kavos karalystė vis dar kupina neatrastų lobių, stovėti vietoje užsidėjus laurų vainikus nėra kada ir kad penkiolika metų kavos versle dar tik pusiaukelė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA