Kauniečiai Šiaurės ir Baltijos šalių kibernetiniame mūšyje iškovojo 7-tą vietą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai Šiaurės ir Baltijos šalių kibernetiniame mūšyje iškovojo 7-tą vietą

Konkurso akimirka./ Organizatorių nuotr.

Spalio 29 d. Estijoje vykusiame etinio įsilaužimo konkurse „Cyber Battle of Nordic-Baltics“ lietuviai iškojovo 7-tą vietą. Komandai „IT Guys N‘ Routers” atstovavo Vilniaus universiteto Kauno fakulteto bakalauro studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga antrakursiai: Lukas Misiukevičius, Simonas Švabas, Karolis Petniūnas ir Ugnius Kerulis.

Varžėsi 20 komandų

VU Kauno fakulteto komanda konkurse varžėsi su 19 komandų iš Šiaurės, Baltijos šalių ir JAV. Pirmąją vietą konkurse iškovojo Švedijos komanda. Beje, Stokholmo universitete kibernetinio saugumo mokoma jau nuo 1985 metų. Antrąją vietą laimėjo Islandijos nacionalinė komanda, trečiąją – Danijos nacionalinė komandą, ketvirtą – viena iš Estijos komandų.

Geriausios jaunimo komandos iš Lietuvos, Danijos, Islandijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos ir Norvegijos iškovojo bilietą į finalinį etinio įsilaužimo renginį atrankos etape virtualioje stovykloje rugsėjo 24–25 d.

Konkurse galėjo dalyvauti 15–24 m. jaunuoliai iš Šiaurės ir Baltijos šalių. Dalyviai renginyje įgijo žinių apie „Linux”, prievadų skenavimą, „Metasploit“, kibernetinį saugumą, steganografiją, kriptografiją, žiniatinklio ir saugumo pažeidžiamumus bei susipažino su įsilaužėlių mąstysena.

Konkurso akimirka./ Organizatorių nuotr.

Dalinosi IT ir kibernetinio saugumo ugdymo patirtimis

Konkurso metu vyko ir Šiaurės bei Baltijos šalių edukatorių forumas „Kibernizacija“, kuriame plenarinius pranešimus apie informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo ugdymo būklę, naujienas, technologinius įrankius, lūkesčius ir poreikius skaitė Šiaurės ministrų tarybos Estijos biuro vadovas Christeris Haglundas, Estijos Respublikos Parlamento narys Andresas Suttas, Norvegijos Mokslo ir technologijų universiteto doktorantė Greta Ostbi ir Švedijos Skövde universiteto profesorius dr. Stiuartas Kovalskis.

Taip pat apie informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo supratimo ir ugdymo svarbą mintimis dalijosi IT mokytojai iš Islandijos, Norvegijos ir Suomijos mokyklų. Vilniaus universiteto Kauno fakulteto bakalauro studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga dėstytojas doc. dr. Vytautas Evaldas Rudžionis diskutavo apie kibernetinio saugumo mokymo iššūkius ir galimybes su kolegomis iš Danijos, Estijos ir Švedijos universitetų.

Konkurso akimirka./ Organizatorių nuotr.

Apdovanojimus teikė Estijos prezidentas 

Renginį transliavo Estijos nacionalinė televizija, jį taip pat buvo galima stebėti tiesiogiai internete. Konkurso nugalėtojus iškilmingai apdovanojo Estijos Respublikos prezidentas Alaras Karisas, kuris 2007–2012 m. ėjo Tartu universiteto rektoriaus pareigas.

„Estai geba visuomenei parodyti, kad kibernetinis saugumas yra aktuali problema. Juk ir Estijos Respublikos prezidentas, ir nacionalinė televizija, ir įvairių medijų žurnalistai stebėjo bei transliavo žinią apie konkursą“, – sakė doc. dr. V. E. Rudžionis.

Docentui antrino ir lietuvių komandos „IT Guys N‘ Routers“ narys Lukas Misiukevičius: „Renginio atmosfera buvo įspūdinga ir įkvepianti. Labiausiai sužavėjo puikus renginio organizavimas. Turėjome išskirtinę patirtį. Apie tokio tipo renginį Lietuvoje girdėti neteko, panašus būtų Vilniaus universiteto vasarį organizuojamas tarptautinis konkursas „Cyberthon“, tačiau jis vyksta nuotoliniu būdu, o gyvas varžymasis sukelia ne tik gerų emocijų, bet ir adrenalino pojūtį.“

„Mane labiausiai sužavėjo renginio dydis: komandos iš įvairių valstybių – susirinkę geriausi iš geriausių, o ką bekalbėti apie emocijas, šviesas ir užduotis. Įspūdinga!“ – pasakojo kitas konkurso dalyvis Karolis Petniūnas.

Renginio akimirka./ Organizatorių nuotr.

Kietas riešutėlis

Vilniaus universiteto Kauno fakulteto komandos nariai pabrėžė, kad tokio masto renginyje vien informacinių technologijų žinių nepakanka, svarbu ir asmeninės pastangos bei patirtis.

„Mūsų komandą nustebino aukštas užduočių lygis. Palyginus su užduotimis atrankos etape virtualioje stovykloje, finalas atrodė lyg kitas renginys! Mums pritrūko patirties CTF turnyruose, todėl buvo nelengva, tačiau didžiuojamės iškovota 7 vieta – juk čia pirmas kartas, kai dalyvavome šiame konkurse“– atviravo Simonas Švabas.

„Labai pravertė „Linux“ operacinės sistemos pagrindai, išmokti pirmame Informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo studijų kurse“, – pridūrė Ugnius Kerulis.

Kitais metais tarptautinį etinio įsilaužimo konkursą žada organizuoti pirmąją vietą šiemet laimėjusi Švedija, o 2024 metais finalas vėl grįš į Tartu, kai Estijos miestas, garsėjantis vienu geriausių pasaulio universitetu, taps Europos kultūros sostine.

Didžiausią etinio įsilaužimo renginį Šiaurės ir Baltijos šalių regione organizavo Tartu universitetas, kibernetinio saugumo ugdymo kompanija CTF Tech”, Šiaurės ministrų taryba ir Estijos nacionalinė televizija. Renginio tikslas – didinti jaunimo ir švietimo darbuotojų informuotumą apie kibernetinę veiklą bei saugumo svarbą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA