Kaune – „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 50-mečio minėjimas | Kas vyksta Kaune

Kaune – „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 50-mečio minėjimas

BNS, Kas vyksta Kaune 2022/11/14 09:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Kauno apskrities viešoji bibliotekoje rengiamas „Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos“ 50 metų minėjimas.

Jame dalyvaus šio pogrindinio leidinio steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, fondo „Bažnyčios kronika“ direktorė Diana Adomaitienė.

Seimas 2022-uosius yra paskelbęs „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ metais.

„Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ yra reikšmingiausias pogrindinis leidinys, leistas Lietuvoje 1972–1989 metais. Sovietmečiu tai buvo vienas iš informacijos šaltinių apie režimo vykdomą piliečių persekiojimą.

Lygiai prieš 50 metų, 1972 m. kovo 19 d., pasirodė pirmasis, šio pogrindinio leidinio numeris. Kardinolas Sigitas Tamkevičius buvo pirmasis Kronikos redaktorius ir leidinio organizatorius. Šio leidinio reikšmė ypač didelė buvo užsienyje, nes jis informavo pasaulio visuomenę apie tikinčiųjų padėtį anapus totalitarinės sistemos uždangos.

„Kroniką“ leido Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetui artimi kunigai, seserys vienuolės, pasauliečiai katalikai. Nors buvo suimtas ne vienas jos bendradarbis, per 17 metų sovietų KGB nesugebėjo likviduoti leidinio.

Iš viso išleistas 81 „Kronikos“ numeris. Vakaruose ji leista anglų, estų, italų, ispanų ir vokiečių kalbomis.

Pernai už šią veiklą leidinio bendradarbiams Gerardai Šuliauskaitei, Bernadetai Mališkaitei ir Jonui Borutai skirta Laisvės premija.

Iš arčiau susipažinti su Kardinolo S. Tamkevičiaus patirtimi ir atsiminimais leidžiant šį ypatingą metraštį kauniečiai kviečiami lapkričio 14 dieną 17.30 val.

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (K. Donelaičio g. 8, III a. Renginių erdvė) skambės dainininko Lino Adomaičio ir mišraus jaunimo choro „Exaudi“ muzika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA