Kauno valdininkai sako nieko nežinantys apie mero šeimos sklypus | Kas vyksta Kaune

Kauno valdininkai sako nieko nežinantys apie mero šeimos sklypus

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2022/11/11 11:13
/ R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės darbuotojai sako nieko nežinoję apie mero Visvaldo Matijošaičio šeimos sklypų reikalus.

Taip jie kalbėjo penktadienį Kauno tarybos opozicinės konservatorių frakcijos surengtame posėdyje, o dalis kviestų tarnautojų į posėdį neatvyko.

LRT ketvirtadienį skelbiamame tyrime nurodyta, kad per dvi V. Matijošaičio kadencijas jo sūnus, pasinaudodamas galimai neskaidria schema, per tarpininkus iš asmenų, kuriems būdavo atkuriamos teisės į žemę, iš viso įsigijo 34 sklypus patraukliausiuose Kauno rajonuose.

Registrų centro duomenimis, bendra šių sklypų vertė siekia per 2,5 mln. eurų, tačiau nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, reali jų vertė gerokai didesnė.

Ten taip pat teigiama, jog kai kuri infrastruktūra aplink mero šeimos turtą buvo tvarkoma savivaldybės biudžeto lėšomis.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis konservatorių posėdyje penktadienį teigė, kad nėra gerai susipažinęs su tyrimu, tačiau tvirtino, kad jo skyrius neatliko darbų minimose vietovėse, o kas juos vykdė – nežino.

„Aš miesto tvarkymo skyriaus vedėjas esu ir administracijoje paskirstytos funkcijos. Jūsų minimoje pakrantėje mes kaip skyrius darbų tikrai neorganizavome, kas juos organizavo, negaliu pasakyti“, – konservatoriams sakė A. Pakalniškis, paklaustas apie vieną iš minimų vietovių.

Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius atvykęs į posėdį piktinosi, jog čia pakviesta ir žiniasklaida: „Čia ne frakcija, čia yra spaudos konferencija“.

Jis tvirtino nežinantis apie situaciją dėl mero sklypų ir teigė, kad „dalis to tyrimo yra fake’as“.

„Aš nežinau apie pirkimus, pardavimus“, – kalbėjo Kauno vyriausiasis architektas.

„Mes atliekame fizinį darbą: parengiame sklypo ribų planus ir pateikiame juos Nacionalinei žemės tarnybai. Atkūrimą visą, reformą vykdo Nacionalinė žemės tarnyba“, – teigė N. Valatkevičius.

Jis sakė neatsimenantis detalių apie konkrečius sklypus, kurie yra minimi tyrime, o visi žemėtvarkos reikalai jam kaip architektui yra svetimi.

„Kokie savininkai – niekados nesidomiu“, – tvirtino tarnautojas.

Teigė spaudimo nepatyrę

A. Pakalniškis teigė, kad nei jis, nei jo skyriaus darbuotojai nėra patyrę spaudimo iš miesto vadovybės.

„Tai tikrai nėra mano skyriaus kompetencija“, – sakė A. Pakalniškis, paprašytas pateikti moralinį vertinimą dėl sklypų pertvarkymo.

N. Valatkevičius teigė, jog per ilgus darbo metus buvo visko, bet spaudimo priimti sprendimą dėl vieno ar kito dalyko „nebūna“.

„Aš daug metų dirbu, ir vienas meras mane metė, ir kitas, ir visokių spaudimų – ką jūs vadinate spaudimu?“ – klausė jis.

Pasitikslinęs, kas laikoma spaudimu, tarnautojas tvirtino negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, jog valdininkai sulaukia spaudimo patvirtinti reikiamus dokumentus, grasinant juos atleisti iš darbo.

Kalbėdamas apie darbą Urbanistinių, architektūrinių ir investicinių klausimų komisijoje, A. Pakalniškis sakė, jog sklypų savininkų duomenys yra nuasmeninti, todėl jis nėra pastebėjęs, kad ten būtų aptariami mero šeimos reikalai.

„Nesu tikras. Aišku, aš gal labiau ten žiūriu savo kompetencijos dalykus – kas liečia kelius, kas liečia inžinerinę struktūrą“, – sakė jis.

Tuo tarpu miesto vyriausiasis architektas kalbėjo, jog ši komisija jam yra „ramaus miego koeficientas“, kur neša visus teritorijų planavimo dokumentus ir „rimtesnius objektus“ kolektyviniam svarstymui.

„Yra natūralu – lygiai taip pat ir anksčiau buvo“, – tvirtino jis, nors vis dėlto pripažino, kad šioje komisijoje nėra opozicijos atstovų.

Jis patvirtino, kad yra bendravęs su LRT tyrime minima advokate Simona Morkūnaite-Ruibavičiene, tačiau ji tuo metu atstovavo logistikos bendrovei ir klausimas niekuo nebuvo susijęs su meru.

Atsakymai netenkina

Į opozicinės frakcijos posėdyje buvo kviestas dalyvauti Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis, tačiau jis, konservatorių duomenimis, pranešė negalintis dalyvauti dėl užimtos darbotvarkės.

Į posėdį taip pat kviesti Nacionalinės žemės tarnybos Kauno miesto skyriaus atstovai, tačiau jie taip pat pranešė negalintys atvykti.

Kauno miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Paulius Lukševičius teigė, jog jie bus kviečiami į kitą posėdį.

„Atsakymai, kuriuos girdėjome iš dviejų vedėjų, yra mus netenkinantys, yra nieko konkretaus nepasakoma“, – žurnalistams sakė jis.

Pasak opozicijos atstovo, šis tyrimas bus tęsiamas savivaldybės Kontrolės komitete ir Antikorupcijos komisijoje, taip pat jie žada spręsti dėl laikinosios tyrimo komisijos.

P. Lukševičius dar kartą paragino merą atsistatydinti.

„Jis turi prisiimti politinę atsakomybę“, – teigė tarybos narys.

Dėl to, ar teikti klausimus merui, opozicija spręs iki artimiausio tarybos posėdžio, vyksiančio po dviejų savaičių.

STT teigia, jog sklypų įsigijimą vertina ir šiuo metu atliekamame Kauno savivaldybės administracijos korupcijos tyrime.

Kauno meras informaciją apie veiksmus perperkant gyventojų susigrąžintus sklypus vadina šmeižtu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA