Nepilnametės paieška Kėdainių rajone: aiškėja, kodėl ji galėjo pabėgti | Kas vyksta Kaune

Nepilnametės paieška Kėdainių rajone: aiškėja, kodėl ji galėjo pabėgti

delfi.lt / Indrė Jurčenkaitė 2022/11/09 15:23
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Įvykis, kai šią savaitę Kėdainių rajone dingo nepilnametė, – išskirtinis, sako Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Paulius Aukštikalnis. Su tokiu atveju per savo vadovavimo praktiką teigia nesusidūręs ir gimnazijos, kurioje mokosi nepilnametė, direktorius. Versiją, kad nepilnametė ugdymo įstaigoje susidūrė su patyčiomis ir dėl to pabėgo, jis atmeta.

Nepilnametė (g. 2011 m.) Kėdainių rajone dingo pirmadienį ryte, tą pačią dieną pavakarę buvo rasta sveika ir gyva. Skelbta, kad ji slėpėsi netoli namų esančiame ūkiniame pastate po malkomis.

Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras P. Aukštikalnis Delfi pasakojo, kad į nepilnametės paiešką įsitraukė daug tarnybų, o policija atsiuntė net septynis ekipažus.

„Tokio įvykio, sukeliančio rezonansą, neprisimenu, kad būtų buvę <...>. Kai gavom pranešimą, tikrai sukrėtė žinia. Įsivaizduokite, mergaitė dingusi, aplinkybės neaiškios, iš karto pilna gandų, vienokių ir kitokių versijų.

Sutarėm su Viešosios tvarkos skyriumi ir nuvažiavome tiesiai į seniūniją, skambinomės socialiniams darbuotojams, [gimnazijos] direktoriui – ėmėmės aktyvių veiksmų. Policija <...> buvo atsiuntusi net septynis ekipažus, kinologą su šunim, iš karto nustatinėjo, kur mergaitės telefonas matomas. Ekipažai apklausinėjo gimines, pažįstamus.

Tądien dirbama buvo žaibiškai, buvo daug pajėgų mesta į mergaitės paiešką ir apie 17 val. mergaitė buvo rasta“, – dėstė vicemeras.

Vietos bendruomenė, anot jo, jau buvo pasiryžusi šukuoti miškus, jei to būtų reikėję.

Vicemeras: patyčių prevencija mokykloje vykdoma realiai

Apie tai, kad nepilnametė dingo ir nepasirodė mokykloje, buvo pranešta labai operatyviai, tikino P. Aukštikalnis.

„Direktorius turi puikiai veikiančią sistemą, kur žino, kas yra neatvykęs į mokyklą be pateisinamos priežasties. Direktorius pranešė policijai, susisiekė su mama ir visi aktyvavo paiešką. Sistema krizių valdymo mokykloje – puikiai veikianti“, – kalbėjo jis.

P. Aukštikalnis nesiėmė spėlioti, dėl kokių priežasčių nepilnametė pabėgo – esą nebūtinai dėl to kaltos patyčios.

„Vien ant patyčių nenurašyčiau šito, nes yra daugelis faktorių. Pirmiausia, aišku, šeima, po to santykiai mokykloje, santykiai su artimaisiais, su draugais, su klase. Kodėl ir ką, aš manau, atsakys specialistai kitos savaitės bėgyje“, – dėstė vicemeras.

Gimnazijoje, kurioje mokosi nepilnametė, pasak jo, aktyviai vykdoma patyčių prevencija – „realiai, ne dokumentuose“.

„Aišku, iki tobulybės gal kiekvienąkart trūksta“, – pridūrė vicemeras.

Dabar po to, kai nepilnametė buvo dingusi, su ja, su jos šeima ir klase bendrauja psichologai, teigė savivaldybės atstovas. Į procesus įsitraukė vaiko teisių apsaugos specialistai.

„Bus ruošiama klasė, mergaitė, šeima, į mergaitės sugrįžimą į klasę tikrai bus jautriai žiūrima“, – kalbėjo P. Aukštikalnis ir pažymėjo, kad anksčiau mergaitė nebuvo pakliuvusi į psichologų akiratį.

Didins psichologų prieinamumą

Tam, kad panašios situacijos nepasikartotų, rajone, pasak vicemero, planuojama stiprinti psichologų gretas, naudotis mobilių psichologų paslaugomis.

„Kitais metais šitoje srityje, būtent patyčių prevencijoje, darysime pokyčius“, – teigė savivaldybės atstovas.

Dabar pagrindinė užduotis – užtikrinti palankias sąlygas nepilnametei, kad ši galėtų grįžti mokytis, teigė Delfi kalbintas gimnazijos, kurią lanko mergaitė, direktorius.

Neminime jo vardo ir pavardės siekdami neatskleisti, kokioje ugdymo įstaigoje mokosi nepilnametė, nenorėdami pakenkti jos interesams.

„Vakar (antradienį – Delfi) buvo krizių valdymo komandos posėdis – kiekviena mokykla turi tokias krizių komandas. Jame dalyvavo savivaldybės vadovai, mergaitės mama. Pokalbio metu aptarėme esamą situaciją ir matėm, ką galim toliau daryti.

Pagrindinė misija yra psichologo konsultacija mergaitės ir mamos kartu <...>. Kiek žinau, psichologo pagalbą teikia ir Vaiko teisių apsaugos skyrius“, – pasakojo ugdymo įstaigos vadovas.

Psichologai, pasak jo, kalbėjosi ir su kitais gimnazijos mokiniais.

„Aiškino vaikams, kad gyvenime visokių situacijų būna ir kai kuriems žmonėms po tokių įvykių gali būti sunku, ir nereikėtų sukurti tokių situacijų, kad žmogui būtų sunku sugrįžti. <...> Mergaitei sugrįžti turi būti sudarytos palankios sąlygos – tai yra pagrindinis darbas“, – pažymėjo direktorius.

Direktorius: griežtai atmetame patyčių versiją

Jis tikino, kad prevencinis darbas mokykloje vyksta nuolat – esą tam dėmesį turi skirti kiekvienos klasės vadovas:

„Ta prevencinė programa apima daug temų, tarp jų yra ir patyčios, smurtas, socializacija.“

Gimnazijos direktorius atmetė galimybę, kad iš nepilnametės buvo tyčiotasi ir dėl to ji pabėgo. Esą tai galėjo lemti kitos priežastys.

„Mergaitė yra iš kitos mokyklos, pradėjo pas mus mokytis nuo rugsėjo. Viešoje erdvėje buvo pasisakymų, kad čia viskas dėl patyčių. Mūsų mokytojų pagrindinis darbo įrankis, kuriuo užsidirbam duonai, tai yra kalbėjimas, bendravimas, bendradarbiavimas. Iš to, ką matome ir ką kalba vaikai, klasiokai, griežtai atmetame patyčių versiją. <...> Mes daugiau linkę galvoti, kad čia – kiti niuansai, sąveikoti šeimos – gali būti, gali būti sąlygoti mergaitės santykių su draugėmis. Kaip iš tikrųjų yra, turi būti tyrimas atliktas“, – komentavo ugdymo įstaigos vadovas.

Paklaustas, ar tai pirmas atvejis jo vadovavimo istorijoje, kai mokinys pabėga, jis atsakė, kad taip – tai išskirtinis atvejis.

„Mano darbo praktikoje tai yra pirmas įvykis tokio pobūdžio, pedagogo praktikoje tai nėra pirmas“, – pažymėjo pašnekovas.

N. Martišienė: renkame informaciją

Kauno apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė Delfi patvirtino, kad vaiko teisių gynėjai jau bendravo su pabėgusia nepilnamete, šeima, mokyklos atstovais.

„Net trumpas vaiko dingimas nepalieka abejingų ir sukelia begalinę įtampą ne tik artimiesiems. Tokios situacijos verčia susimąstyti, ar vaiko šeima, kaimynai, mokyklos bendruomenė buvo atidūs vaikui, pastebėjo kintančią jo psichologinę būseną, atsiradusį nerimą ar baimę, įžvelgė kitus sunkumus.

Vaiko teisių gynėjai nedelsiant reaguoja į tokias situacijas, aiškinasi įvykio priežastis, visada pasiūlo psichologo, socialinio darbuotojo ar kitą reikalingą pagalbą, esant poreikiui – inicijuoja atvejo vadybą. Pagalba dažnai būna svarbi ne tik vaikui, bet ir šeimai, kad ji įveiktų savo sunkumus arba gebėtų atpažinti vaiko sunkumus ir laiku jam padėtų.

Minimu atveju taip pat pasirūpinome, kad kuo skubiau vaikui būtų suteikta visa reikalinga pagalba. Jau bendravome su vaiku, šeima, susitikome su mokyklos atstovais. Renkame kitą informaciją, kuri svarbi, kad galėtume tinkamai įvertinti vaiko situaciją ir pagalbos šeimai poreikį“, – atsakyme dėstė N. Martišienė.

Ragina būti dėmesingiems

Tam, kad panašūs atvejai nepasikartotų, pasak jos, turi būti dėmesingi tiek tėvai, tiek mokyklos bendruomenės.

„Kad panašių įvykių išvengtume, kviečiame ypač mokyklos bendruomenes būti dėmesingas. Tam skirtos patyčių prevencijos programos, vaikui susidūrus su patyčiomis ar pasireiškus netinkamam vaiko elgesiui, organizuojami vaiko gerovės komisijos posėdžiai, pokalbiui kviečiami vaiko tėvai ar globėjai.

Taip pat atkreipiame dėmesį į ryšio su vaiku svarbą, atvirumo puoselėjimą šeimoje, dėmesį ne tik fiziniams, bet ir emociniams vaiko poreikiams. Kalbėkimės su vaiku, palaikykime jį, motyvuokime, mokykime tinkamai reaguoti į įvairias situacijas. Nepavykus įveikti sunkumų, drąsiai kreipkimės pagalbos į mokyklos psichologą, vaiko teisių gynėjus.

Kai vaikas nedrįsta arba neturi kam pasisakyti apie savo sunkumus, jis gali užsisklęsti, slėptis ar pasirinkti kitą netinkamą problemos sprendimo kelią“, – teigė Kauno apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

„Jeigu pastebėjote arba įtariate, kad vaikas patyrė bet kokios rūšies smurtą ar galimai buvo pažeistos kitos jo teisės, nelikite abejingi ir praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba informuokite vaiko teisių gynėjus. Taip galime apsaugoti vaiką ar net išgelbėti gyvybę“, – pridūrė ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA