Dėl kalinčio A. Kandroto-Celofano dalyvavimo laidoje pradėtas tyrimas: iki šiol interviu duoti neleista | Kas vyksta Kaune

Dėl kalinčio A. Kandroto-Celofano dalyvavimo laidoje pradėtas tyrimas: iki šiol interviu duoti neleista

delfi.lt / Lauryna Vireliūnaitė 2022/11/08 13:10
A. Kandroto prisijungimas iš pataisos namų / Stop kadro nuotr.

Pataisos namuose kalintis Antanas Kandrotas, prisistatantis Celofanu, pirmadienį pasirodė internetinės televizijos laidoje. Kalėjimų departamentas teigia, kad laidoje jis dalyvavo nuotolinio trumpalaikio vaizdo pasimatymo metu, kurie nuteistiesiems leidžiami. Tačiau kiek anksčiau pataisos namų vadovybė buvo neleidusi A. Kandrotui duoti interviu, nes tai gali skatinti neramumus visuomenėje.

Pirmadienį internetinė laida „Komentaras TV“ publikavo pokalbį su Marijampolės pataisos namuose kalinčiu A. Kandrotu.

Jis laidos vedėjai Giedrei Gorienei pareiškė gyvenantis linksmai.

Į tai, kad A. Kandrotas netrukdomas dalyvavo laidoje socialiniame tinkle „Facebook” dėmesį atkreipė Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Nepaliauju stebėtis tiesioginėm transliacijom iš įkalinimo vietų. Pirma – Algirdas Paleckis, šiandien Celofano debiutas iš ten pat. Ką veikia teisingumo ministrė – nežinau. Bet gal pirma su kalėjimais susitvarkykit, o magistras tai jau paskui? Ar jau laukt kurį vakarą Daktaro pamokėlių iš vienutės kaip žudyt?“, – rašė parlamentarė.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska į dideles diskusijas su A. Širinskiene nesivėlė – tik pasidalino nuoroda į pranešimą, kad Teisingumo ministerija parengė Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo projektą.

Juo siūloma esant tam tikroms sąlygoms leisti laikinai tikrinti nuteistojo laiškus, stabdyti pasimatymus, skambučius ir panašiai.

Pradėjo tarnybinį patikrinimą

Kalėjimų departamento atstovė spaudai Irmina Frolova – Milašienė Delfi atsiųstame atsakyme teigė, kad viešumoje pasirodęs A. Kandroto įrašas padarytas pataisos įstaigoje nuotolinio trumpalaikio vaizdo pasimatymo metu.

Tokie pasimatymai įteisinti Bausmių vykdymo kodekse ir gali trukti iki 2 valandų.

„Jų metu nuteistajam įkalinimo įstaiga sudaro galimybę naudotis video ir ryšio įranga. Tokio pasimatymo metu nuteistasis yra kontroliuojamas įstaigos pareigūnų, tačiau į pokalbio turinį jie nesikiša“, – teigė departamento atstovė.

Vis dėlto dėl konkretaus A. Kondroto įrašo Kalėjimų departamento direktoriaus nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas – aplinkybėms išsiaiškinti.

Anksčiau interviu neleido

Kalbėdamas su A. Goriene A. Kandrotas svarstė, ar šios laidos nufilmavimas nesukels skandalo, nors vaizdo skambučių nuteistiesiems pataisos namų administracija uždrausti negali.

Nuteistasis pasakojo, kad prieš kurį laiką iš jo interviu planavo paimti viešosios įstaigos „Tautos TV“ žurnalistas, tačiau Marijampolės pataisos namų vadovybė nedavė tam leidimo.

„Ir aš dabar nurodysiu argumentą, turiu direktoriaus pavaduotojo rašą ir paskaitysiu vieną pastraipą: Marijampolės pataisos namų vadovas šiuo atveju priėmė sprendimą neleisti Zenonui Andriulėnui, prisistatančiam „Tautos TV“ atstovu, susitikti ir imti interviu iš Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekančio Antano Kandroto. Buvo įvertintas dabartinės karo ir šalyje paskelbtos nepaprastosios padėties kontekste nuteistojo A. Kandroto patikimumas ir tai, kad interviu su juo gali kelti grėsmę pačiam žurnalistui ir kitiems nuteistiesiems, skatinti neramumus visuomenėje“, – citavo rašą jis.

Apie tai paklausta Kalėjimų departamento atstovė Delfi sakė, kad G. Gorienė turbūt kreipėsi į įstaigą kaip privatus asmuo, su kuriuo nuteistajam buvo leistas nuotolinis pasimatymas. Jo, pasak I. Frolovos – Milašienės gali prašyti ir ne giminės.

„Tuo tarpu Z. Andriulėnas kreipėsi kaip „Tautos TV“ atstovas su tikslu filmuoti ir paviešinti informaciją. Įkalinimo įstaigos informaciją suteikti žiniasklaidai privalo, tačiau išduoti ar ne leidimus filmuoti gali nuspręsti atsižvelgdamos į saugumo reikalavimus, vykstančius ikiteisminius tyrimus nuteistojo atžvilgiu ir kitas situacijas“, – teigė ji.

Antanas Kandrotas / DELFI nuotr.

Už finansinius nusikaltimus kalintis A. Kandrotas praėjusį ketvirtadienį buvo nuteistas ir dėl šmeižto. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai jam skyrė keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Kaltu dėl finansinių aferų A. Kandrotas pripažintas šių metų vasarį, jam buvo skirta beveik dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

A. Kandrotas buvo vienas iš 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių dalyvių. Kaip teigė pats Celofanu prisistatantis nuteistasis, jam įteikti įtarimai riaušių organizavimu.

A. Paleckio skambučiai – legalūs

Neseniai viešojoje erdvėje kilo nepasitenkinimas dėl už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio skambučių iš kalėjimo, kuriuos jis naudoja ne pasikalbėti su artimaisiais, o kreipimuisi į visuomenę.

Jo bendražygiai A. Paleckio pasisakymus įrašo ir vėliau paskelbia internete.

A. Paleckis atlieka bausmę Kauno tardymo izoliatoriuje. Jis, kaip ir kiti nuteistieji, turi teisę skambinti kalėjimo taksofonu.

Algirdas Paleckis / DELFI nuotr.

Pasipiktinimas kilo dėl A. Paleckio kalbamų dalykų, nes nuteistasis Kremliui palankias žinutes, juodina Lietuvą.

E. Dobrowolska spalį socialiniame tinkle „Facebook” rašė, kad ministerija iš Generalinės prokuratūros gavo atsakymą, jog nuteistojo teisės pasimatyti, skambinti ir susirašinėti gali būti ribojamos tik įstatymų nustatyta tvarka.

Ministrės A. Širinskienei minėtos Bausmių vykdymo kodekso pataisos parengtos reaguojant į A. Paleckio skambučius.

Priėmus pataisas atsirastų galimybė juos apriboti.

Tiesa, riboti pokalbius su artimais giminaičiais siūloma leisti tik išimtinais atvejais, naujos prevencijos priemonės nebūtų taikomos nuteistųjų skambinimams, susitikimams ir susirašinėjimams su advokatu, valstybės savivaldybių institucijų ir tarptautinių organizacijomis.

Projekto autoriai teigia, kad pakeitimais siekiama ne tik apriboti telefoninį sukčiavimą ar narkotikų patekimą į įkalinimo įstaigas, bet ir stiprinti kovą su radikalizacija ir ekstremizmu, karo propaganda.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA