Šią savaitę prognozuojamas elektros brangimas | Kas vyksta Kaune

Šią savaitę prognozuojamas elektros brangimas

BNS 2022/11/07 08:53
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Dėl kasmetinių priežiūros darbų šią savaitę neveikiant Lietuvos ir Švedijos elektros jungčiai Baltijos jūroje „NordBalt“, rinkos dalyviai prognozuoja, kad elektra Lietuvoje turėtų kiek brangti arba jos kaina išliks panaši į pastarojo meto lygį.

„Iš Švedijos vis tiek gauname pigesnės elektros energijos, tai „NordBalt“ jungtis mums labai svarbi. Jeigu ji neveiks, tai kainas gali šiek tiek įtakoti ir jos gali padidėti“, – BNS sakė „Elektrum Lietuvos“ verslo klientų vadovas Artūras Zatulinas.

Pasak jo, elektros kainą lems tai, kiek jos Lietuvoje bus pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių.

„Bet Lietuvoje mes pasigaminame mažiau energijos nei mums reikia, tai tą trūkumą turėsime, ir turėsime importuoti elektrą iš Lenkijos, Latvijos, o tai šiek tiek paaugins jos kainą“, – teigė A. Zatulinas.

Elektros ir dujų tiekėjos „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna mano, kad vidutinė elektros kaina šią savaitę neturėtų viršyti 350–400 eurų už megavatvalandę, o jos itin didinti neleis šilti orai ir didesnė energijos gamyba iš vėjo.

„Kalbant apie jungties atjungimą, be abejo, įtakos tas turės, nes bendrai iš Švedijos pas mus importuojama apie 30–40 procentų viso suvartojamo elektros kiekio. Tik galima sakyti, kad dabar tos jungties atjungimui yra pakankamai dėkingas metas, nes turime pakankamai šiltą laikotarpį, daug vėjo“, – BNS sakė V. Koryzna.

„Jeigu turėsime daugiau saulės, tuos pikus bus lengviau suvaldyti, jeigu neturėsime, gali susiformuoti didesni pikai ir žirklės tarp minimalios ir maksimalios kainos gali padidėti“, – pridūrė jis.

Per paskutines penkias savaites vidutinė savaitės elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvoje sumažėjo nuo 347 iki 141 euro.

Tuo metu „Ignitis grupės“ atstovas Artūras Ketlerius BNS teigė, jog šią savaitę elektros kaina turėtų išlikti panaši – apie 140 eurų. Pasak jo, ją suvaldyti padės jungtys su Latvija bei Lenkija, taip pat numatoma didesnė vėjo energijos gamyba.

Kabelis „NordBalt“ bus atjungtas pirmadienį 7 val. ryto, planuojama, kad jis neveiks iki sekmadienio 18 val.

Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, per šį laiką bus atliekama „NordBalt“ keitiklio stočių Klaipėdoje bei Nibru miestelyje Švedijoje techninė priežiūra.

„NordBalt“ bendras prieinamumas rinkai per 9 šių metų mėnesius buvo 100 proc: iš Švedijos į Lietuvą importuota 3,8 TWh elektros, tai sudarė apie 44 proc. viso Lietuvos importo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA