Kaune – premjera garsaus filosofo E. Levino atminimui | Kas vyksta Kaune

Kaune – premjera garsaus filosofo E. Levino atminimui

„Veidas“ aktoriai / D. Stankevičiaus nuotr.

„Kaunas 2022” pristato Nacionalinio Kauno dramos teatro premjerą VEIDAS, skirtą garsaus filosofo Emmanuelio Levino atminimui, kuri vyks lapkričio 11, 12 ir 13 d.

XX a. prancūzų filosofas Emmanuelis Levinas – vienas iš penkių įtakingiausių XX a. filosofų Europoje. Prancūzijoje daugelis žino, kad jis gimė ir užaugo Kaune. Ką apie didįjį XX amžiaus mąstytoją žinome mes?

Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Veidas/Visage“, sukurtas kartu su Ešo prie Alzeto teatru (Liuksemburgas), yra skirtas skleisti pamatines Levino idėjas – etinį santykį su Kitu ir atsakomybę už Kitą.

Spektaklis, sukonstruotas iš Emmanuelio Levino minčių ir tekstų leidžia matyti ir girdėti, o tai reiškia – leidžia mąstyti.

Spektaklio autoriai Vincent’as Adelus ir Isabelle Adelus & Suran siekia spektaklyje išplėtoti E. Levino filosofijos idėjas apie Kitą, Veidą, Atsakomybę. Būtent Kitas praplečia mūsų pačių ribas iki naujų horizontų, padeda mums būti savimi. Tas Kito veidas yra langas į begalybę, kurią galime patirti tik Kito dėka. Kitas įprasmina mūsų gyvenimą ir išveda iš būties vienatvės.

Tekstų, interviu fragmentų, vaizdų, garsų pagalba aktoriai E. Levino žodžius ir filosofiją perkelia į mūsų kasdienybę, šiuolaikinį pasaulį.

„Levinas pripažintas vienu iš penkių svarbiausių XX a. filosofų, yra gimęs Kaune šimtmečio pradžioje, vėliau išvykęs į Prancūziją ir įgijęs pilietybę. Man tai atrodė stulbinantis dalykas, o pati idėja – duoklė jo kūrybai, palikimui. Levinas yra sudėtingas filosofas, tad suvokimą praturtino susitikimai su filosofais Bernardu Fischeriu ir Viktoru Bachmetjevu. Įprastai filosofija vertinama kaip abstrakti, sudėtinga, o šiuo spektakliu norime parodyti, jog taip nėra. Man asmeniškai filosofija padeda mąstyti apie savo gyvenimą, poelgius – manau ji turėtų mus lydėti kasdien“, – sako spektaklio idėjos autorius ir prodiuseris, režisierius Vincent’as Adelus.

Premjera yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA