Finansų įstaigos galės tvarkyti specialius asmens duomenis | Kas vyksta Kaune

Finansų įstaigos galės tvarkyti specialius asmens duomenis

BNS 2022/11/03 19:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas finansų, mokėjimo įstaigoms bei sistemų operatoriams leido tvarkyti specialius asmens duomenis. Jie galės būti tvarkomi atliekant sukčiavimo prevenciją ar tyrimus užtikrinant svarbų viešąjį interesą.

Už Mokėjimo įstatymo pataisas, kurios turėtų įsigalioti nuo gruodžio, ketvirtadienį balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 33.

Vyriausybė pataisas pasiūlė atsižvelgiant į Europos duomenų apsaugos valdybos paskelbtas gaires dėl gyventojų apsaugos tvarkant asmens duomenis ir dėl laisvo tokių duomenų judėjimo. Dokumente numatyta prievolė finansų įstaigoms tvarkyti specialių kategorijų asmens duomenis.

Pabrėžiama, kad tokius duomenis tvarkyti galima tik esant aiškiam žmogaus sutikimui arba dėl svarbaus viešojo intereso.

„Tikslas yra sudaryti galimybę mokėjimui ir elektroninių pinigų įstaigoms apsaugoti klientų lėšas dar vienu būdu, tai yra leidžiant jas laikyti ne tik kredito įstaigose Lietuvoje, bet taip pat ir kredito įstaigos filiale kitoje valstybėje ir tuo pačiu įgyvendinti Europos Sąjungos reglamentą“, – rugsėjį Seimui pristatydama pataisas kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas ketvirtadienį tikino, kad pakeitimai „labai stipriai“ pažeidžia asmens teisę į privatumą ir sudaro finansų įstaigoms ir bankams galimybę neterminuotą laiką iš esmės saugoti itin specifinius duomenis apie klientus.

„Tai yra duomenys, atskleidžiantys rasinę, etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus, narystę profsąjungose, taip pat genetiniai, biometriniai duomenys, kai jie tvarkomi konkrečiai nustatyti žmogaus tapatybę, sveikatos arba duomenys apie lytinį gyvenimą ir orientaciją.

Nesuprantu, kodėl bankui reikėtų lįsti į mano miegamąjį ir aiškintis, ką aš ten darau, su kuo? Kodėl reikėtų aiškintis ir rinkti informaciją apie įvairias politines pažiūras? Ar bus atsakomas man paslaugų teikimas dėl to, jeigu aš būsiu dešinysis ar kairysis?“ – svarstė G. Paluckas.

Pasak jo, pataisos „stipriai išplečia“ bankų teises be jokio poreikio. Tuo metu žmogaus teisė prašyti tokią informaciją panaikinti, išbraukti ar nekaupti lieka reguliuoti tik bendruoju asmens duomenų apsaugos europiniu reglamentu.

„Mano galva, yra pažeistas balansas“, – teigė G. Paluckas.

Dabar įstatymas specialių kategorijų asmens duomenų tvarkymo aspektų neišskiria.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA