Pabrangus Kauno ir Klaipėdos paštams, kitąmet jiems reikės skirti dar 1,5 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Pabrangus Kauno ir Klaipėdos paštams, kitąmet jiems reikės skirti dar 1,5 mln. eurų

BNS / Jūratė Skėrytė 2022/11/02 18:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kultūros ministerijai pradėjus Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų išpirkimą, šie pabrango, todėl tam kitąmet reikės papildomai skirti 1,5 mln. eurų.

Ši suma suplanuota 2023 metų valstybės biudžeto projekte.

„Turėjome 4,5 mln. eurų šiemet išpirkti abu objektus, bet kai pasileidi į visas oficialias procedūras su nepriklausomais turto vertinimais ir kitais dalykais, kaip ir įprasta, matant, kas vyksta rinkoje, tie objektai ėmė ir pabrango 1,5 mln. eurų“, – BNS sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Abu paštų pastatai kol kas priklauso valstybės įmonei Lietuvos paštas. Kad šiuos kultūros paveldo objektus galėtų perimti Kultūros ministerija, juos reikia išpirkti.

„Netrukus pasirodys Vyriausybės nutarimai, pagal kuriuos šie objektai bus perduoti Kultūros ministerijai teisingai už juos atlyginant Lietuvos paštui“, – kalbėjo S. Kairys.

Už Kauno ir Klaipėdos paštų pastatus valstybės įmonei bus sumokėta apie 6 mln. eurų.

Kultūros ministro teigimu, pastatus būtina perimti ir pradėti tvarkyti kuo greičiau, nes jų būklė „prastėja ne mėnesiais, bet dienomis“.

Planuojama, kad Kauno centrinio pašto pastate įsikurs Architektūros centras ar Architektūros institutas, o Klaipėdos pašto įveiklinimu apsiima rūpintis uostamiesčio savivaldybė.

„Kai jie veiks, manau, tikrai džiaugsimės, kad padarėme ryškų ir prasmingą darbą, suvaldydami situaciją, į ją atkreipdami dėmesį, radę tinkamus sprendimus ir įpūtę gyvybės Kauno ir Klaipėdos miesto centrinėms dalims“, – sakė kultūros ministras.

Kauno ir Klaipėdos paštų pastatai yra įtraukti į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Klaipėdos paštas paskelbtas kultūros paminklu, Kauno – valstybės saugomu objektu.

Buvę Kauno centrinio pašto rūmai atidaryti 1932 metais. Juos kūrė architektas Feliksas Vizbaras. Šie rūmai laikomi išskirtinės istorinės ir kultūrinės vertės kultūros paveldo objektu, reprezentuojančiu Kauno modernizmo architektūrą. Čia pašto paslaugos nebėra teikiamos, tačiau vyksta įvairūs kultūros renginiai.

Neogotikos stiliaus Klaipėdos pašto pastatų kompleksą suprojektavo architektas Hermannas Shoede (Hermanas Šiodė), jis pastatytas 1893 metais. Uostamiesčio centre esančiame pastate iki 2019 metų rudens veikė paštas. Dabar jis stovi tuščias.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA