S. Skvernelis: pingant energijai kompensacijoms skirtus pinigus galima panaudoti kitur | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: pingant energijai kompensacijoms skirtus pinigus galima panaudoti kitur

BNS 2022/10/27 12:33
Saulius Skvernelis / DELFI nuotr.

Rinkose mažėjant dujų ir elektros kainoms, dalį kompensacijoms gyventojams ir verslui kitų metų valstybės biudžete skirtų pinigų galima panaudoti kitoms sritims, pavyzdžiui, socialinei apsaugai, sako opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis.

„Šaltinis yra, matome, pakankamai didelis rezervas, kalbant apie kompensacijas dėl energetikos sukeltos krizės verslui, nes šiandien turime geras žinias ir matome tendencijas, kad kainos krenta ir tikėtina, kad tų kompensacijų gali prireikti gerokai mažiau, tai nuo tos įspūdingos sumos išties galima galvoti paimti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, kompensacijoms numatyti pinigai galėtų būti panaudoti socialinėms reikmėms.

„Kolegos socialdemokratai siūlo socialinėms reikmėms, mūsų irgi yra pasiūlymai, tai čia Vyriausybės apsisprendimo reikalas. Pasiskolinta įspūdinga suma, jos pūsti daugiau negalima, bet viduje, kur kokius prioritetus sudėti, Vyriausybė gali peržiūrėti, juolab, kad valdantieji turi daug pasiūlymų, kurie svarbūs verslui ir tuo pačiu visai valstybei“, – teigė S. Skvernelis.

Jis užsiminė, kad tokiu būdu atsilaisvinusias biudžeto lėšas galima būtų skirti padengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) netekimus, jei būtų nutarta neterminuotai pratęsti jo lengvatą maitinimo, kultūros ir sporto veiklai.

„Šiandien, ką jie skaičiuoja dėl galimų PVM lengvatų galimo praradimo, tai tiesiog reikėtų žiūrėti, kad jeigu tų įmonių neliks, tai PVM apskritai niekas nemokės. Pažiūrėti per tą prizmę, kad iš tiesų veikiančios įmonės galbūt į tą PVM krepšelį, kuris yra pagrindinis biudžeto šaltinis, įneštų daugiau lėšų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius parėmė konservatoriaus Mykolo Majausko iniciatyvą neribotai pratęsti PVM lengvatą kultūros, sporto, maitinimo sektoriams, nors Ministrų kabinetas siūlo šią lengvatą jiems taikyti tik iki 2023-ųjų liepos.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ anksčiau skelbė žadanti spausti Vyriausybę, kad ši koreguotų 2023 metų biudžeto projektą – jis, anot opozicijos atstovų, neatliepia gyventojų ir verslo lūkesčių.

Pats S. Skvernelis po planuojamo biudžeto pristatymo teigė, kad projektas nedidina jo pajamų, tačiau didina deficitą, valstybės skolą, kurią ateityje suvaldyti bus vis sunkiau.

2023 metų biudžeto projekte energijos kainų kompensacijoms gyventojams numatyta 812 mln. eurų, o verslui – dar apie 230 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA