Kauno rajono savivaldybės pastangos mažinti šilumos kainą gyventojams – ne pavyzdys miesto savivaldybei | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono savivaldybės pastangos mažinti šilumos kainą gyventojams – ne pavyzdys miesto savivaldybei

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Spalio 27-ąją Kauno rajono savivaldybės taryba spręs dėl lengvatinės šilumos kainos gyventojams. Augant energetikos kaštams, rajono savivaldybė ketina prisiimti naštą, siekdama išlaikyti gyventojams tokią pačią šilumos kainą kaip ir 2021-2022 šildymo sezone. Rajono tarybai pritarus dėl lengvatos gyventojams, tokia šilumos kaina bus taikoma „Komunalinių paslaugų centro” tiekiamos šilumos vartotojams. Skirtumą tarp buvusios praeitą šildymo sezoną ir dabartinės šilumos kainos gyventojams padengs Kauno rajono savivaldybė.

Miestiečiams šįsyk sekasi prasčiau

Būtina priminti, kad pakaunėje šilumos bei karšto vandens vartotojų turi ir Kauno miesto savivaldybės įsteigta bendrovė „Kauno energija”. Jos nustatyta spaliui šilumos kaina visiems „Kauno energijos” klientams, tiek gyvenantiems Kauno mieste ar Kauno rajone, tiek – Jurbarko mieste, yra 9,50 ct/kWh. Lyginant su tuo, kiek už šilumą teko mokėti pernykščio sezono pradžioje, šildymas gyventojams brangsta 130 procentų.

Kauno miesto savivaldybė bent kol kas apie jokį ketinimą savai įmonei atlyginti nors dalį būstų šildymo kaštų ir taip palengvinti naštą kauniečiams nepraneša. Matyt, tikima, jog dar tebėra kauniečiams karšta iš džiaugsmo, patyrus euforiją, kad vilniečiams „įmuštas golas”, pastačius Žaliakalnyje modernų stadioną? Pagaliau ir iš miesto biudžeto skirti 9 milijonai eurų Europos kultūros sostinės projektui irgi kažką gali sušildyti ir be kompensacijų?

Kiek „klumpių reikia sunešioti”, kol kompensaciją pasieksi?

Miesto savivaldybei pavaldžios įmonės interneto svetainėje nurodoma, kad „Kauno energijos” tiekiama šiluma savo būstus šildantys gyventojai gali kreiptis dėl kompensacijų internetu arba tiesiogiai į Kauno miesto savivaldybės seniūnijas. Tačiau sekant „Kauno energijos” nurodytu e adresu ir savivaldybės puslapyje pamėginus atsidaryti prašymui dėl kompensacijos užpildyti reikiamą „langelį”, jis paprasčiausiai neatsidaro.

Mūsų šeimai kompensacija nepriklauso, tik mėginau padėti bent išsiaiškinti, ar galima pagelbėti pensininkei kaimynei, kuri, mirus vyrui, viena gyvena sename mediniame namelyje. Deja, bandymas nepavyko. O žinant, kad didžiuma socialinės paramos prašytojų neturi nei kompiuterio, nei interneto, nėra ko stebėtis rudenį išaugusiomis gyventojų eilėmis seniūnijose.

Teko ryte matyti net gatvėje stovinčius kompensacijų prašančius žmones. Senamiestyje, kur viename name greta Centro seniūnijos ne taip seniai buvo „įtupdyta” Žaliakalnio seniūnija. Dar gerai, kad ne Petrašiūnų, tuomet tikrai būtų sunku petrašiūniškius įtikinti, kad seniūnija yra „arčiau žmonių” ir kad ji – tarpininkė tarp vietos gyventojų bei miesto valdžios, kuri visomis išgalėmis rūpinasi kauniečių gerove.

Nutylėta informacija taupo valstybės lėšas?

Kauno rajono savivaldybė viešai primena, kad sunkiau besiverčiantys ir vidutines pajamas uždirbantys bei deklaravę savo gyvenamąją vietą Kauno rajone gyventojai gali pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis, nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas šildomas. Dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijos prašymą pateikti galima elektroniniu būdu arba gyvenamosios vietos seniūnijoje arba pačios savivaldybės administracijos Gyventojų priėmimo skyriuje, Savanorių pr. 371, Kaune.

Kaunas.lt portale, mielai informuojančiame Kauno gyventojus apie koncertus, šventes ir kitas linksmybes, be kurių gyvenimas, žinoma, būtų tikrai niūrus, nėra aiškiai matomo, išsyk dėmesį atkreipiančio pranešimo apie miesto seniūnijas, kurios pasirengusias tiesiogiai priimti gyventojus bei prašymus dėl kompensacijų.

Kaip nėra ir paaiškinimo, ar pagaliau teisingos neoficialiai sklindančios kalbos, kad prašymų priėmimas (net iš anksto užsiregistravus internetu) miesto savivaldybėje jau iš dalies centralizuotas, ir ne kiekvienoje Kauno seniūnijoje tebedirba mokesčių mokėtojų pinigais samdomas, jiems tarnaujantis socialinės paramos klausimus kuruojantis specialistas?

O gal visa biurokratinė „sistema” specialiai taip sudėtingai mieste organizuota, nes šįkart nepakaks valstybės skiriamų kompensacijoms lėšų? Bet per LRT radiją ne kartą girdėjau, kaip atitinkamos ministerijos atstovė garantavo, tikrai pakaks, ir tai, kas priklauso pagal įstatymą teisę į kompensacijas turintiems gyventojams, anksčiau ar vėliau jiems bus išmokėta.

Tarybos opozicija tebelaukia valdančiųjų reakcijos

Kauno atveju vis dar nėra ir aiškaus atsakymo, kurį tikrai jau buvo galima suformuluoti po rugsėjo 15 dieną (dar prieš šildymo sezono pradžią) per miesto savivaldybės tarybos posėdį valdantiesiems (pozicijai) pateikto opozicinės frakcijos „Vardan Lietuvos” pasiūlymo dėl energetinės krizės keliamų problemų sprendimo. Kauno miesto savivaldybė paraginta imtis lyderystės, tačiau ji kažkodėl to daryti neskuba. Gal kad paraginimas „ne iš tos pusės atėjo?”

Anot minėtos frakcijos seniūnės Editos Gudišauskienės, „Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos” Kauno miesto savivaldybės taryboje pateikė Kauno miesto savivaldybės merui Visvaldui Matijošaičiui pasiūlymų paketą dėl pagalbos priemonių Kauno miesto gyventojams ir verslui.

„Siūlome penkerių metų laikotarpiui parengti programą, skirtą miesto gyventojams, viešojo ir privataus sektorių organizacijoms, orientuotą į energetinės krizės sukeltų neigiamų ekonominių ir socialinių pasekmių mažinimą. Taip pat – parengti savivaldybės finansinių rizikų valdymo planą.

Įvertinus savivaldybės finansinius pajėgumus, šalies ekonominę situaciją, augančias socialines problemas, didėjant žmonių ekonominei atskirčiai, siūlome peržiūrėti Kauno miesto savivaldybės 2022–2024 metų strateginio veiklos plano prioritetus. Projektus, neturinčius garantuoto finansavimo stabdyti ir nukelti jų įgyvendinimo terminus”, – teigiama frakcijos pateiktame miesto valdantiesiems dokumente.

Pasiūlymų pakete akcentuota, kad „viešųjų paslaugų prieinamumas neturėtų mažėti infrastruktūros plėtros projektų sąskaita. Ir kad dabar – „pats metas iš naujo įvertinti savivaldybės veiklos prioritetus”. Dar pabrėžta, jog „negalima vardan politikavimo ir gerų viešųjų ryšių aukoti savivaldybės teikiamų paslaugų kokybę. Nes šiuo nelengvu laikotarpiu ji turi būti prioritetine savivaldybės veiklos sritimi”.

…Nuo rugsėjo 15-osios prabėgo ko ne pusantro mėnesio. Portalas „Kas vyksta Kaune” teiraujasi, ar frakcija „Vardan Lietuvos šį kartą gavo kokį nors išsamų atsakymą dėl savivaldybės pasirengimo (ar nusiteikimo) „imtis lyderystės energetinės krizės akivaizdoje”. Pasirodo, gavo, bet su juo susipažinus, akivaizdu, jog Kauno gyventojams dar teks ilgokai palaukti, kol savivaldybė taps lydere, spręsdama būtent aktualias jiems problemas.

„Atsakydami į Jūsų 2022 m. rugsėjo 15 d. kreipimąsi „Dėl pagalbos priemonių Kauno miesto gyventojams ir verslui” informuojame, kad Kauno miesto savivaldybės administracija šiuo metu rengia Kauno miesto savivaldybės energijos taupymo priemonių planą (toliau – planas), rengiant šį planą bus įvertinti Jūsų pateikti pasiūlymai. Jeigu nesutinkate su Kauno miesto savivaldybės administracijos sprendimu, galite jį skųsti Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka”, – tokį atsakymą, adresuotą opozicinei frakcijai „Vardan Lietuvos” pasirašė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA