Karališkoji delegacija atvyko į Kauną | Kas vyksta Kaune

Karališkoji delegacija atvyko į Kauną aplankė miesto įžymybes

R. Tenio nuotr.

Prezidento kvietimu Lietuvą lankanti Belgijos karališkoji pora trečiadienio popietę užsuko į Kauną. Prie Istorinės LR Prezidentūros karalių Pilypą su karaliene Matilda sutiko meras Visvaldas Matijošaitis, monarchai taip pat apžiūrėjo Čiurlionio paveikslus, Naujamiesčio architektūrą, aplankė Vytauto Didžiojo universitetą (VDU).

Karališkas kortežas Istorinės Prezidentūros kieme pasirodė kiek po 14 val. Iš automobilio išlipusi karalienė maloniai pasisveikino su žurnalistais ir netrukus priėmė gėlių puokštę iš čia pat pasitikusio V. Matijošaičio.

Monarchų pora apžiūrėjo Istorinėje Prezidentūroje eksponuojamą Vasario 16-osios akto originalą. Pamatyti dokumentą Kaune dar galima iki lapkričio 27 d., po to jis bus grąžintas Vokietijos diplomatiniam archyvui.

Vėliau karalius Pilypas su karaliene Matilda ir gausia palyda lankėsi M. K. Čiurlionio muziejuje, kur genijaus darbus pristatė muziejaus direktorė Diana Kamarauskienė ir Belgijos žurnalistas Kurtas Van Eeghemas, su prezidentu pozavo bendrai nuotraukai Vienybės aikštėje, o prieš 16 val. vizitavo VDU, kur monarchus sutiko rektorius Juozas Augutis.

Čia pirmosios poros susipažino su Lietuvos ir Belgijos įmonių paroda „Stories of Design Innovation: from Kortrijk to Kaunas“, kurioje pristatoma 10 inovatyvių produktų ir paslaugų.

„Džiaugiuosi glaudžiais Lietuvos ir Belgijos kultūriniais ryšiais, M. K. Čiurlionio muziejaus ir Belgijos kultūros institucijų bendradarbiavimu. Dailės kūriniuose užfiksuoti istoriniai siužetai, vaizduojamų simbolių ir motyvų prasmė padeda vieniems kitus geriau suprasti, pažinti, rasti bendrų istorinių ir kultūrinių sąsajų“, – prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Primename, kad Belgijos karalius su karaliene G. Nausėdos kvietimu Lietuvoje lankosi spalio 24–26 d. Valstybinis vizitas pirmadienį prasidėjo monarchų susitikimu su Lietuvos prezidentu, vėliau karalius vyko į Antakalnio kapines, kur pagerbė žuvusius už Lietuvos Nepriklausomybę.

Antradienį prezidentas ir karalius Pilypas dalyvavo Lietuvos ir Belgijos verslo forume, lankėsi Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke, karališkoji pora su prezidentu ir Lietuvos pirmąja ponia apžiūrėjo Vilniaus senamiestį, susitiko su Vilniaus universiteto studentais. Trečiadienį karalius Pilypas ir G. Nausėda Pabradės poligone aplankė Belgijos karius.

Diana Nausėdienė ir karalienė pirmadienį lankė Vilniaus Gaono žydų muziejų, trečiadienį Ukrainos centre susitiko su karo pabėgėliais, užsuko į socialinį restoraną „Pirmas blynas“.

Į Lietuvą atvykusiems Belgijos monarchams bus įteikti valstybės apdovanojimai – Vytauto Didžiojo ordinai už asmeninį indėlį plėtojant Lietuvos ir Belgijos tarpvalstybinius santykius, vystant abiejų šalių politinį, ekonominį, kultūrinį ir visuomeninį bendradarbiavimą. Karaliui Pilypui paskirtas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine, o karalienei Matildai – Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius.

Nyderlandų karaliaus vizitas Kaune

Primename, kad Kaune su oficialiu vizitu 2018-ųjų birželį taip pat lankėsi Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis. Tąkart monarchą sutiko prezidentė Dalia Grybauskaitė ir V. Matijošaitis, karalius dalyvavo diplomato Jano Zwartendijko instaliacijos atidengime Laisvės alėjoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA