Kauno mokyklų pedagogų bendruomenę papildys karjeros specialistai | Kas vyksta Kaune

Kauno mokyklų pedagogų bendruomenę papildys karjeros specialistai

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Iki šiol tokių specialistų etatų miesto bendrojo lavinimo mokyklose nebuvo. Praėjusią savaitę savivaldybės politikams priėmus sprendimą dėl dalyvavimo partnerio teisėmis projekte „Karjeros specialistų tinklo vystymas” ir pritarimo Projekto jungtinės veiklos sutarčiai, visose mokyklose turi būti užtikrintas profesinio orientavimo paslaugų teikimas mokiniams, įsteigiant karjeros specialistų etatus.

Šie etatai, pasak miesto tarybos sprendimą parengusios Kauno savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Alvydos Panfilaitės, bus steigiami savivaldybės biudžetinėse ir viešosiose bendrojo ugdymo mokyklose, kurių dalininkė yra savivaldybė, o taip pat ir mokyklose, kurioms savivaldybė skiria mokymo lėšas.

„Laikotarpiu iki 2023 m. gruodžio 31 d. karjeros specialistų etatus numatyta finansuoti įgyvendinant Projektą iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos administruojamų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšų. Projekto iniciatorė bei vykdytoja Europos socialinio fondo agentūra. Nuo 2024 m. sausio 1 d. lėšos bus skiriamos iš valstybės biudžeto asignavimų. Etatai bus finansuojami iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšų. Projektą reikia įtraukti į Savivaldybės 2020–2022 metų ir 2023–2025 metų strateginius veiklos planus”, – atkreipė dėmesį A. Panfilaitė.

Įgyvendinant Projektą, bus užtikrintos karjeros specialistų teikiamos paslaugos (ugdymas karjerai, profesinis informavimas ir konsultavimas) Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose, kas padės mokiniams spręsti konkrečius karjeros klausimus.

Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė, portalo „Kas vyksta Kaune” paprašyta trumpo komentaro, telefonu paaiškino: „karjeros specialistai vaikams padės susipažinti su specialybėmis, pasiaiškinti, kokią profesiją jie galėtų pasirinkti, jau nuo pradinių klasių po truputį planuodami savo ateitį bei būsimą karjerą”.

Šiems mokslo metams ir iki pat 2023-ųjų pabaigos Kauno miesto savivaldybei skiriami 42,4 karjeros specialisto etatai. Pagal 2022 m. gegužės 1 d. Mokinių registro duomenis: 1 karjeros specialisto etatas skiriamas pradinėse klasėse – kai yra 1500 mokinių, 5–8 klasėse – kai yra 800 mokinių, 9–12 klasėse – kai yra 600 mokinių. Todėl 32 Kauno savivaldybės biudžetinėse ir 4 viešosiose švietimo įstaigose gali būti steigiami 32,66 karjeros specialistų etatai, 4 privačiose mokyklose, kurioms savivaldybė skiria mokymo lėšų, – 4,56 etatai.

Tačiau 23 Kauno savivaldybės biudžetinėse mokyklose ir 7 privačiose mokyklose mokosi per mažai mokinių, kad būtų galima įsteigti nors 0,5 karjeros specialisto etato, finansuojamo iš Projekto, todėl siūloma 5,18 etato steigti Kauno švietimo inovacijų centre. Šioje įstaigoje įdarbinti karjeros specialistai turės teikti profesinio orientavimo paslaugas 30 –ties mokyklų mokiniams.

Iš mokyklų surinkta informacija apie sutinkančių įsidarbinti karjeros specialistus bei jų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus. Tačiau dalyje mokyklų bus skelbiami konkursai, todėl, esant neaiškiam jų pedagoginio darbo stažui, darbo užmokesčio fondas mėnesiui buvo paskaičiuotas imant vidutinį 7,67 koeficientą, ir tai sudaro 59 065,04 Eur.

Daugelyje šeimų pirmasis vaiko profesinio orientavimosi mokytojas (ar „karjeros specialistas”) yra jam artimiausias žmogus. Tėvų, kitų giminaičių, gal net kaimynų ar vyresnių draugų pavyzdžiais neretai sekama, renkantis savarankiško gyvenimo kelią. Didelę įtaką turi ir tai, kas tuo metu „madinga”, – kokią profesiją įgijęs žmogus uždirba tiek, kad galėtų gyventi nepatirdamas finansinių rūpesčių. Tačiau tiek darbo rinkos, tiek asmeniniai poreikiai kinta, todėl sunku iš anksto numatyti, kokį darbą pasirinkęs žmogus jausis esąs „savo vietoje”.

Kaip bebūtų, bet nuo pasirinkimo pradžios iki galutinio rezultato kiekvieno vaiko laukia ilgas kelias. O juo einant, kaip tik karjeros specialistai, turintys pedagoginį išsilavinimą, padės orientuotis į perspektyvą.

Supažindins su galimomis profesijomis, aiškinsis, kurios profesijos paklausios, ko labiausiai trūksta darbovietėse. Taip pat karjeros specialistai (mokytojai) tarsis su darbdaviais dėl pažintinių ekskursijų, kad mokiniai viską galėtų pamatyti iš arčiau. Ir kaip portalui „Kas vyksta Kaune” sakė A. Panfilaitė iš Švietimo skyriaus, „kad profesinis informavimas kiekvienam moksleiviui padėtų geriau pažinti save. Kad pamokytų ateityje susirasti tokį darbą, kuris atitiktų jo natūrą, ir kuriame jaunas žmogus jaustųsi laimingas”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA