Vienišius sutelkė į laisvalaikio klubą: kartu eina į žygius, vakaroja prie laužo, stebi žvaigždes | Kas vyksta Kaune

Vienišius sutelkė į laisvalaikio klubą: kartu eina į žygius, vakaroja prie laužo, stebi žvaigždes

Aktyvaus laisvalaikio klubas „Saltus“./ Organizatorių nuotr.

Kartu keliauti į žygius, vakaroti prie laužo, vykti į pirtį ar stebėti žvaigždžių – aktyvaus laisvalaikio klubo „Saltus“ nariai susirenka bent kartą per mėnesį. Kaunietė Giedrė Barčkutė klubą vienišiems 25-45 m. amžiaus žmonėms įkūrė konstatavusi, kad jiems trūksta erdvės susitikimams.

Nevienišauti, verčiau kartu keliauti

Idėja sutelkti bendraminčius G. Barčkutei kilo maždaug prieš aštuonerius metus. Kaunietė pastebėjo, kad bažnyčioje trūksta veiklos žmonėms, kurie nebesijaučia jaunimu, bet dar nėra sukūrę šeimos ar nenori jos kurti.
Mergina brandino idėją ir galiausiai 2020 m. spalį įkūrė katalikišką aktyvaus laisvalaikio klubą „Saltus“, telkiantį jaunus suaugusiuosius iš įvairių Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir kt.

„25-45 m. amžiaus grupėje irgi gali grėsti daug vienišumo. Tarkim, draugai susituokė, sukūrė šeimas, augina mažus vaikus, o aš šeimos neturiu ar neturėsiu. Jeigu ir darbą dirbu individualiai prie kompiuterio, jau nebestudijuoju – nelieka aplinkos, kur galėčiau sutikti naujų žmonių, susipažinti, bičiuliautis. Į jaunimo grupes eiti jau nebeadekvatu, ten programa skirta labiau paaugliams, tad, ką daryti? Sugalvojau įkurti laisvalaikio klubą!“, – pasakojo kaunietė Giedrė.

Dzūkijos nacionaliniame parke./ Organizatorių nuotr.

Ne tik tikintieji

Klubo narius vienija katalikiškos vertybės, tačiau religinės programos susitikimų metu nebūna, čia susirenka ir tikintys, ir netikintys žmonės.

„Klubo veikloje gali dalyvauti nebūtinai tikintieji. Tikslingai žygyje nėra jokios religinės programos. Mes žygiuojame, pietaujame, po žygio susigalvojame papildomų veiklų, pramogų“, – sakė G. Barčkutė.

Dar viena bendruomenės ypatybė – klubo „Saltus“ nėra socialiniuose tinkluose, visa informacija nariams pateikiama elektroniniu paštu.

„ Žmogus negali iš atstumo pažiūrėti kas klube vyksta, jis yra priverstas išdrįsti, ateiti ir pats pamatyti. Čia tvyro draugiška atmosfera, žmonės greitai įsilieja, net tie, kurie jaučiasi nelabai komunikabilūs, ne itin drąsūs. Vėliau jie atsiskleidžia, išryškėja charizma“, – džiaugėsi pašnekovė.

Šiuo metu klubas turi 150 adresatų, reguliariai gaunančių informaciją apie pėsčiųjų ar dviračių žygius, susitikimus, bendrus savaitgalius.

Sudeikių kempinge (Utenos r.)./ Organizatorių nuotr.

Žygiai, išvykos, bendrystė

Aktyvų laisvalaikį gamtoje mėgstanti Giedrė nusprendė, kad žygiai turėtų vykti bent kartą per mėnesį. Įprastai susitinkama kiekvieno mėnesio antrą šeštadienį. Kelionių metu tyrinėjama Lietuva: žygiuojama per miškus, lankomi kultūriniai objektai. Bendruomenė jau aplankė Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionalinius parkus; Trakų istorinį nacionalinį parką; Labanoro, Neries ir Tytuvėnų regioninius parkus, Panerių erozinio kalvyno kraštovaizdžio draustinį bei kt.

Žygio metu įprastai nueinama apie 17-20 km., o paskutinįkart – net 35 km., tad derėtų būti fiziškai pasirengus.

„Tie, kurie žygiuoti daug kilometrų negali, kviečiami įsijungti į vakarinę dalį – pažygiavę mes sustojame pavakaroti prie laužo, padainuojame. Būna išvykų ir su nakvyne“, – sakė pašnekovė.

Trakų istoriniame nacionaliniame parke./ Organizatorių nuotr.

Klubo įkūrėja pasakojo, kad žygius paįvairina: po žygio Labanoro girioje klubo nariai keliavo į Molėtų astronomijos observatoriją ir ten stebėjo naktinį dangų. Praėjusį sausį surengtas žiemos savaitgalis Liškiavoje, ten skaitytos paskaitos vienišumo, santykių, tikėjimo temomis, vyko žygis. Planuota ir atrakcija – praleisti naktį poliarinių ekspedicijų palapinėje, tačiau dėl pažliugusio oro idėjos atsisakyta. Pavasarį, minint tarptautinę paukščių migracijos dieną, žygeiviai vakare miške su ornitologu stebėjo ir klausėsi paukščių. Klubo nariai yra baigę išlikimo gamtoje mokymus.

Beje, skatinama, kad žygius vestų ir patys klubo nariai.

Baltosios Ančios upė (Lazdijų r.)./ Organizatorių nuotr.

Mezgasi draugystės

Klube galima rasti draugų, bendraminčių ar net antrąją pusę.

„Galbūt kažkas gyvena mažame miestelyje, kur išvis nėra jaunų žmonių, o gal apskritai yra įsikūręs vienkiemyje. Kažkas myli gamtą, bet savo draugų rate neturi bendraminčių, beje, man pačiai buvo panašiai. Kiti galbūt ieško antrosios pusės“, – apie narystės klube motyvus pasakojo Giedrė. Anot jos, šie žygiai labai tinka intravertams, nes žygiuojant neprivaloma bendrauti, viskas paliekama natūraliai eigai, tad nėra nejaukumo momento.

Kol kas žinoma, kad klube susipažino viena pora. Beje, į žygius eiti gali ir poros, dar nesukūrusios šeimos.

„Vyksta įvairiapusiai ryšiai: gal kas susiras antrąją pusę, gal verslo partnerį, gal draugų“, – pridūrė G. Barčkutė.

Išlikimo gamtoje mokymai Neries regioniniame parke./ Organizatorių nuotr.

Žygiuos Birštone

Artimiausias laisvalaikio klubo „Saltus“ renginys vyks lapkričio 12 d., nariai žygiuos Birštono apylinkėse. Vakare kartu galbūt apsilankys baseine ar pirtyje.

Susidomėjusieji klubo veikla turėtų kreiptis el. paštu: klubas.saltus@gmail.com

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA