Geresnei vandens kokybei – dar vieni vandens gerinimo įrenginiai Kaune | Kas vyksta Kaune

Geresnei vandens kokybei – dar vieni vandens gerinimo įrenginiai Kaune

Asociatyvi / „Kauno vandenys“ nuotr.

Šiandien Kleboniškyje oficialiai atidaryti tretieji vandens gerinimo įrenginiai, kuriais užbaigiama visų Kauno miesto vandenviečių gerinimo įrenginių statyba.

Kauno pakraštyje esančių modernių vandens gerinimo įrenginių statyba truko beveik pustrečių metų. „Kauno vandenims“ tai kainavo apie 7 mln. eurų ir buvo finansuota pačios įmonės lėšomis.

„Nuo šiol Kauno regiono vartotojams iš Kauno miesto vandenviečių tiekiamas geriamasis vanduo yra aukštos kokybės ir visiškai atitinka higienos normų reikalavimus. Šie vandens gerinimo įrenginiai yra svarbus ilgalaikis sprendimas, padėsiantis užtikrinti vandens tiekimo poreikius ateinantiems dvidešimt ar trisdešimt metų į priekį“, – sakė UAB „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Ramūnas Šulskus.

Kleboniškio vandenvietė / „Kauno vandenys“ nuotr.

Kleboniškio vandenvietė geriamuoju vandeniu aprūpina apie 15 proc. vartotojų. Aštuonių geriamojo vandens koštuvų pagalba sumažinamas natūraliai vandenyje esantis mangano ir geležies kiekis. Tolygiam vandens tiekimui užtikrinti įrengtos 4000 m³ paruošto vandens talpos.

Šiuo metu iš šioje vandenvietėje veikiančių 12 vandens gręžinių geriamąjį vandenį vartoja Kleboniškio, Šilainių ir Domeikavos gyventojai.

Kleboniškio vandens gerinimo įrenginiuose, kaip ir Vičiūnuose, įrengta moderni įrenginių automatinio valdymo sistema, kuri leidžia technologinio proceso duomenis stebėti ir valdyti nuotoliniu būdu.

Statybos darbus Kleboniškyje atliko ilgametę patirtį vandentvarkoje turinti bendrovė UAB „Eigesa“, kurios vadovas Eimantas Baravykas įrenginių atidarymo metu pasidžiaugė, kad nepriklausomai nuo aplinkybių Kaune projektai įgyvendinami nuo pradžios iki pabaigos.

Technologijoms vis labiau modernėjant, paeiliui statyti Vičiūnų ir Kleboniškio vandens gerinimo įrenginiai yra uždaro tipo. „Uždaro filtrų tipo įrenginių technologijai eksploatuoti reikalingi mažesni kaštai. Lengviau ir saugiau juos prižiūrėti bei remontuoti, nes geriamasis vanduo neturi atviro kontakto su oru, todėl užkertamas kelias galimai išorinei taršai“, – paaiškino ilgametę inžinerinę patirtį turintis UAB „Eigesa“ komercijos direktorius Žygimantas Stepanavičius.

Vandens valymo procesas Kleboniškyje paleistas palaipsniui. Dalis filtrų pradėjo veikti rugpjūčio pradžioje, likusieji „–” rugpjūčio pabaigoje, o rugsėjo pirmąją naujieji vandens gerinimo įrenginiai jau veikė pilnu tempu.

Iš vandenvietės išteka itin kokybiškas geriamasis vanduo, tačiau jis teka per vamzdžius, kuriuose nuo seno yra prisikaupę nuosėdų. Dalis vamzdynų jau atnaujinti, dalį bus bandoma praplauti. Per metus vamzdynai pamažu bus išplauti, juose nuosėdos nebesikaups ir vanduo nebesidrums. Ateityje planuojama rekonstruoti likusius blogos būklės vamzdynus.

Iš Kleboniškio vandenvietės per valandą gyventojų ir pramonės įmonių, naudojančių geriamos kokybės vandenį, poreikiams „Kauno vandenys“ išgauna apie 400 m³ požeminio gėlo vandens. Šiuo metu įrengiami dar du papildomi gręžiniai, kurie ateityje leis padidinti vandens kiekį iki 140 m³ per valandą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA