Triumfas pasauliniame robotikos čempionate: iš Šveicarijos į Lietuvą jaunuoliai parveža auksą | Kas vyksta Kaune

Triumfas pasauliniame robotikos čempionate: iš Šveicarijos į Lietuvą jaunuoliai parveža auksą

delfi.lt 2022/10/17 08:56
Lietuviai triumfavo tarptautinėje robotikos olimpiadoje Ženevoje / Lituanica X komandos archyvo nuotr.

Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ spalio 16 dieną, Ženevoje, Šveicarijoje, laimėjo moksleivių pasaulio robotikos olimpiadą „FIRST Global Challenge“! Tai buvo unikali galimybė komandai pademonstruoti savo kūrybiškumą ir programavimo įgūdžius bei pristatyti Lietuvą visų pasaulio šalių atstovams.

Varžybų metu komandų robotai vykdė misijas specialiame 6 metrų ilgio ir pločio užduočių lauke. 2,5 minutes trunkančių robotų mačų metu robotai turėjo kuo greičiau surinkti kuo daugiau iš 240 maždaug 10 cm skersmens tuščiavidurių rutuliukų. Surinktus rutuliukus robotas turėjo atvežti aikštelės kampe laukiančiam komandos nariui, atsakingam už kamuoliukų sumėtymą į „krepšį“. Rungtynių pabaigoje, per paskutines 30 sekundžių, robotai gauna papildomą užduotį – prisitraukti prie specialioje konstrukcijoje įtaisytų skersinių.

Keli įdomūs faktai apie varžybas. Visos komandos robotus konstravo naudodamos tuos pačius komponentus. Taip buvo sulygintos komandų galimybės – šiose varžybose viską lems komandų kūrybiškumas ir užsispyrimas, o ne konstravimo detalių prieinamumas.

Dar įdomu tai, kad varžybose absoliučiais laimėtojais tapo ne viena, o keturių komandų aljansas. Skirtingos komandos į robotų aljansus susigrupavo atkrintamųjų varžybų metu, o finale jau kovojo kaip vienas darnus darinys. Ši taisyklė skatina komandas konkuruoti viena su kita robotų užduočių aikštelėje išlaikant bendradarbiavimo dvasią ir vengiant priešiškumo. Viename varžybų etape komandos gali būti varžovės, o kitame etape – gali tapti partnerėmis.

Lietuviai triumfavo tarptautinėje robotikos olimpiadoje Ženevoje / Lituanica X komandos archyvo nuotr.

Po Šveicarijos renginio „Lituanica X“ dalyvaus geriausių Europos komandų lygoje. Jos centras Olandijoje, bet dalyvauja komandos iš visos Europos. Renginiai vyks 2022-11-26 ir 2023-01-28 datomis. Šioms varžyboms reikės sukonstruoti robotą, kuris specialaus dizaino kūgelius turės užmauti ant skirtingo aukščio stulpelių. Šiose varžybose galioja žymiai mažiau apribojimu roboto komponentų pasirinkimui ir dar leidžiama naudoti objektų atpažinimo ir dirbtinio intelekto programas.

Renginiai Olandijoje taps dar vienu išbandymu „Lituanica X“, kuri buvo sukurta grupelės mokinių 2017 metais. Šiuo metu komandą sudaro moksleiviai iš Vilnius jėzuitų gimnazijos, Vilniaus licėjaus, Vilniaus VGTU inžinierinio licėjaus, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ir Kauno KTU gimnazijos.

Lietuviai triumfavo tarptautinėje robotikos olimpiadoje Ženevoje / Lituanica X komandos archyvo nuotr.

Moksleiviai tikisi, kad jų dalyvavimas pasaulinėse varžybose pakeis mūsų šalies požiūrį į robotiką ir palaipsniui ji taps nemažiau populiari nei krepšinis.

Lietuvos moksleivių robotikos rinktinės „Lituanica X“ nariais yra Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokiniai Rokas Kirdulis, Julius Augustaitis, Dainius Užusenis ir Dovydas Šatkauskas, Vilniaus licėjaus – Matas Čiuželis, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos – Kristupas Šilalė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA