Lietuvos policija nukėlė atgal į laukinius 1990-uosius | Kas vyksta Kaune

Lietuvos policija nukėlė atgal į laukinius 1990-uosius

Laukiniai 1990-ieji / Lietuvos policijos muziejaus nuotr.

Lietuvos policija viešai pasidalijo nuotraukų rinkiniu, kuris kviečia nusikelti atgal į laukinius 1990-uosius. Seni automobiliai, pastatai ir pareigūnų kasdienybė išsaugota Lietuvos policijos muziejaus archyvuose.

„Paprasta fotografija iš praeities kartais gali papasakoti apie praeitį daugiau, negu bet kuri knyga. Šis nuotraukų rinkinys iš Lietuvos policijos muziejus iškalbingai byloja, kokį evoliucijos kelią iki šių dienų teko nueiti atkurtai Lietuvos policijai. Tad kviečiame nusikelti į laukinius 1990-uosius”, – nuotraukomis socialiniame tinkle „Facebook” dalijosi Lietuvos policija.

Kaip pažymima Lietuvos policijos atsiradimo istorijoje, atkuriant nepriklausomos Lietuvos valstybės institucijas, 1990 m. gruodžio 11 d. priimtas Lietuvos Respublikos policijos įstatymas, sukurta ir 1991 m. spalio 2 d. Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje pašventinta policijos vėliava, kurioje įrašyti prasmingi žodžiai: „Įstatymas ir teisėtumas”, atkurta Angelų sargų (Policijos) diena – spalio 2-oji.

Lietuvos policijos pareigūnams rengti, jau pirmaisiais Nepriklausomybės metais Lietuvoje duris atvėrė Policijos akademija, kiek vėliau – Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos aukštesniosios policijos mokyklos.

Anot istorinių faktų, Lietuvos policijos tradicijos buvo kuriamos ne vieną dešimtmetį. Pradžią davė 1918 m. Lietuvoje įkurta milicijos organizacija, kurioje iš pradžių dirbo milicininkai – savanoriai. 1924 m. sausio 1 d. milicija oficialiai pervardyta į policiją.

Nuo 1924 m. policijos organizacija ne kartą keitėsi. Iš pradžių policijos reikalus tvarkė Vidaus reikalų ministerijos Piliečių apsaugos departamentas. Vėliau jis buvo reorganizuotas ir vietoje jo, 1935 m. sausio 1 d. įkurtas Policijos departamentas, kuriam priklausė viešoji arba tvarkos, geležinkelio, pasienio, privatinė ir vandens kelių policija.

1927 m. pradžioje kriminalinė policija buvo sujungta su politine policija. Iki 1928 m. vasario 15 d. kriminalinė policija buvo pavaldi Piliečių apsaugos departamento direktoriui, o nuo 1928 m. vasario 15 d. buvo tiesioginėje vidaus reikalų ministro žinioje. 1933 m. gegužės 29 d. vidaus reikalų ministras Steponas Rusteika patvirtino Valstybės saugumo departamento statutą, kuris pradėjo galioti vos po poros dienų – birželio 1 d. ir Kriminalinė policija pradėjo veikti kaip atskira Valstybės saugumo departamento dalis.

Šiandien Lietuvos policija, nors ir orientuota į prieškarinės policijos tradicijas, turi kitokią struktūrą. Yra dvi sudėtinės policijos dalys: kriminalinė ir viešoji. Tai vientisa policijos organizacija, kurios jungiamoji ir vadovaujamoji grandis – Policijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA