Kauno savivaldybė viešose stotelėse trumpina elektromobilių įkrovimo laiką | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė viešose stotelėse trumpina elektromobilių įkrovimo laiką nemokamai per vieną sesiją pavyks įkrauti 25 km atstumui

Skaitytojo nuotr.

Besitęsiant infliacijai ir brangstant energijos ištekliams, Kaunas toliau ieško būdų, kaip mažinti miesto išlaidas. Jau dabar kai kuriose gatvėse ir parkuose tamsiuoju paros metu gerokai sumažinamas apšvietimas, kiek tai nesikerta su gyventojų saugumo užtikrinimu. Šį savaitgalį pokyčiai palies ir besinaudojančius elektromobilių įkrovimo stotelėmis – nemokama paslauga išliks, bet vieno krovimo sesija bus apribota iki 30 minučių, skelbiama savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Savivaldybė skaičiuoja, kad praėjusiais metais elektromobilių krovimui sunaudota 350 tūkst. kilovatvalandžių, o šiemet, tikėtina, skaičius kone padvigubės – vien iki spalio elektra varomoms transporto priemonėms prireikė 596 tūkst. kWh elektros energijos. 2021 metais viena kilovatvalandė kainavo 5 euro centus, o iki šių metų rugpjūčio kaina išaugo dešimteriopai ir siekė jau 52 ct.

Kauno miesto savivaldybė viešose vietose yra įrengusi 21 įkrovimo stotelę. Jose vienu metu gali krautis 41 elektromobilis.

„Esama situacija rinkoje diktuoja sąlygas, tad esame priversti ieškoti vienokių ar kitokių taupymo būdų. Kadangi elektros kaina padidėjo 10 kartų, o elektromobilių krovimui kilovatvalandžių bus sunaudota perpus daugiau, nusprendėme apriboti krovimo sesiją iki pusvalandžio. Tačiau sesijų skaičius konkrečiai transporto priemonei nebus limituotas, o ir pati paslauga išliks nemokama.

Taip pat pastebime tendenciją, kad dalis vairuotojų savo transporto priemones viešose vietose krauna net ir per naktį. Tai apriboja kitų elektromobilių savininkų galimybę naudotis šia paslauga jiems patogiu laiku. Tikimės, kad pokyčiai prisidės ir prie šios problemos sprendimo“, – pranešime cituojamas Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė vienas elektromobilį vairuojantis kaunietis, per pusvalandį viešoje stotelėje bateriją įmanoma įkrauti 3,5 kWh elektros energijos, tai leidžia nuvažiuoti ne didesnį kaip 25 km atstumą. Tiesa, anot vyro, palikus transporto priemonę įkrovimo vietoje ilgiau nei pusvalandį, gresia bauda.

Viešose įkrovimo vietose pokyčiai įsigalios jau ateinantį savaitgalį. Nemokamai krauti elektromobilius galima: Bažnyčios g. 1A, Kęstučio g. 74, T. Masiulio g. 21A, Statybininkų g. 17, Žemaičių g. 8A, Baltų pr. 7A-1, Pramonės pr. 31, Siūlų g. 4, Aukštaičių g. 45, Radvilėnų pl. 21 ir 105, Eivenių g. 2, Laisvės al. 96, Karaliaus Mindaugo pr. 50, Gedimino g. 1, Pilies g. 17.

Savivaldybė taip pat skelbia baigianti rengti įkrovos vietų planą, paspartinsiantį stotelių plėtrą Kaune. Jį patvirtinti planuojama artimiausiu metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA