TS-LKD žinutė frakcijai: kam nepatinka biudžeto projektas, durys atviros | Kas vyksta Kaune

TS-LKD žinutė frakcijai: kam nepatinka biudžeto projektas, durys atviros

BNS / Jūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė 2022/10/13 17:23
Gabrielius Landsbergis / DELFI nuotr.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas ketvirtadienį priėmė sprendimą įpareigoti frakcijos Seime narius balsuoti tik už tuos siūlymus kitų metų valstybės biudžetui, kurie suderinti su Vyriausybe.

Priimtame nutarime, kurį matė BNS, Seimo konservatoriai įpareigoti palaikyti Vyriausybės rengtą kitų metų valstybės biudžeto projektą bei su juo susijusius teisės aktų projektus per svarstymo ir priėmimo procedūras.

Taip pat jiems nurodyta neteikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų biudžeto projektui bei lydintiesiems projektams, nepalaikyti kitų Seimo narių teikiamų pasiūlymų biudžeto projektui, jei šie nesuderinti su Vyriausybe.

Anot prezidiumo, parlamente svarstant visus įstatymų projektus, kurie tiesiogiai susiję su kitų metų biudžetu, kuriais keičiami mokesčiai ar mokestinės lengvatos, TS-LKD nariai privalo palaikyti tik Vyriausybės teikiamus arba su ja suderintus projektus ir visose stadijose nepritarti nesuderintiems projektams.

Partijos prezidiumo nutarime nurodoma, kad 2023 metų valstybės biudžeto projekte numatyta deficito riba yra priartėjusi prie šalies fiskalinei reputacijai svarbios 5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto ribos.

Vidiniai ginčai

Antradienį Seime balsuojant dėl Laisvės frakcijos siūlymo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti visus kitus metus, o ne pusmetį, kaip siūlo Vyriausybė, už buvo ir keturi konservatoriai: Mindaugas Skritulskas, Mykolas Majauskas, Justas Džiugelis bei Kazys Starkevičius. Šiam pasiūlymui pritarta po pateikimo.

„Lietuvos rytas“ pranešė, kad dėl tokio kolegų elgesio antradienį per frakcijos posėdį trūko konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kantrybė. Laikraščio duomenimis, prieš Seimo posėdį vykusiame valdančiosios frakcijos pasitarime G. Landsbergis kalbėjo, jog frakcijos nariai privalo remti Vyriausybę ir jos teiktą biudžeto projektą, o kam jis nepatinka, frakcijos ir partijos durys esą yra atviros.

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ketvirtadienį vylėsi, kad parlamente pavyks priimti vientisą ir suderintą biudžetą.

„Šis Vyriausybės 2023 metų biudžeto projektas orientuotas į pažeidžiamiausius mūsų visuomenės narius, todėl numatyti ne tik pagalbos verslui, bet ir žmonių pajamų didinimui paketai, tikiu, padės atremti sudėtingo laiko išbandymus“, – BNS sakė ji.

„Mokytojų, dėstytojų, mokslininkų, kultūros ir meno, socialinės srities darbuotojų, vidaus tarnybos sistemos pareigūnų, medikų ir rezidentų pajamų, senjorų pensijų, socialinių pašalpų didinimas, būsto šildymo išlaidų kompensacijos – sprendimai empatiški, jautrūs, bet ir racionalūs, grįsti atsargumu dėl sudėtingai apibrėžiamos ateities. Todėl norėtųsi valstybės biudžetą tokį vientisai suderintą ir išlaikyti, atskirai netraukiant po eilutę ir jų nekoreguojant, kai duodi vieniems ir atimi iš kitų“, – tvirtino seniūnė.

Naujas siūlymas

Vienas parėmusiųjų Laisvės frakcijos siūlymą dėl ilgesnės PVM lengvatos maitinimo įstaigoms J. Džiugelis sakė pozityviai vertinantis TS-LKD prezidiumo sprendimą ir ketina jo laikytis.

„Vertinu kaip konstruktyvų sprendimą, manau, jis nėra labai stipriai susijęs su koalicijos partnerių siūlymu antradienį dėl PVM lengvatos. Žvelgiant į tolesnes biudžeto priėmimo perspektyvas, aš net ir be šio prezidiumo sprendimo ketinu palaikyti šį valstybės biudžetą, nes jis yra subalansuotas tiek gyventojams, tiek verslui, kas labai svarbu krizės situacijos akivaizdoje“, – BNS ketvirtadienį sakė J. Džiugelis.

Jis teigė Laisvės partijos iniciatyvą per pateikimą parėmęs iš pagarbos koalicijos partneriams, taip pat tikėdamasis, kad Ministrų kabinetas iš naujo įvertins situaciją, bet kartu teigė nemanantis, kad projektas pasieks Seimo salę svarstymui, nes dėl jo paprašyta Vyriausybės išvados.

„Koaliciniai susitarimai yra svarbūs ir koalicijos partnerius irgi reikia gerbti, ir aš balsavau (už Laisvės frakcijos projektą), tačiau bet kokiu atveju aš palaikau Vyriausybės liniją ir biudžetą“, – teigė J. Džiugelis.

Tuo tarpu grupė Seimo narių, tarp jų ir keli konservatoriai, ketvirtadienį įregistravo pasiūlymą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui, atlikėjų teikiamoms paslaugoms.

Pasiūlymą PVM įstatymo pataisoms įregistravo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas, taip pat už lengvatą antradienį balsavę K. Starkevičius, M. Skritulskas, dar vienas konservatorius – Antanas Čepononis, bei kitų partijų atstovai komitete.

Su Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku M. Majausku ir kitais pasiūlymą pasirašiusiais konservatoriais BNS telefonu ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA