Kaune pirmą kartą svečiuojasi Karališkasis filharmonijos orkestras iš Jungtinės Karalystės | Kas vyksta Kaune

Kaune pirmą kartą svečiuojasi Karališkasis filharmonijos orkestras iš Jungtinės Karalystės

Asociatyvi / Royal Philharmonic Orchestra "Facebook" nuotr.

Trečiadienio vakarą „Žalgirio” arenoje koncertuos Jungtinės Karalystės (JK) muzikinio gyvenimo lyderis – 76-ąjį gimtadienį švenčiantis Karališkasis filharmonijos orkestras (Royal Philharmonic Orchestra, RPO). Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija bei programa „Kaunas ir Kauno rajonas– Europos kultūros sostinė 2022″.

Pažymėtina, jog Royal Philharmonic Orchestra yra tituluojamas nacionaliniu Didžiosios Britanijos simfoniniu orkestrui. Jam nuo 2021-ųjų vadovauja, 46 metų amžiaus, bet jau tarptautinį pripažinimą pelnęs charizmatiškas dirigentas Vasilij Petrenko. Pirmą kartą Kaune viešintis orkestras publikai dovanos specialią programą kartu su Kauno valstybiniu choru, vadovaujamu Roberto Šerveniko, ir fortepijono virtuozu Simonu Trpčeskiu.

Anot šį reikšmingą projektą drauge su „Kaunas 2022″ pristatančios Kauno valstybinės filharmonijos vadovo Justino Krėpštos, arenoje apsilankysiančių klausytojų iš visos Lietuvos gyvenimus neabejotinai praturtins susitikimas su garsiais pasaulyje muzikos atlikėjais.

„Kiekvieną sezoną Karališkasis orkestras surengia apie 200 koncertų ir turi daugiau nei pusę milijono ištikimų gerbėjų visame pasaulyje. RPO platus repertuaras leidžia jam pasiekti pačią įvairiausią auditoriją. Tai – gerbiamas kultūros ambasadorius, kuris aktyviai koncertuoja užsienyje, pasirodo didžiausiose pasaulio koncertų salėse ir prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose.

Orkestras bendradarbiauja su populiariosios muzikos atlikėjais, yra įrašęs vaizdo žaidimų, kino filmų, televizijos laidų garso takelių. RPO siekia, kad orkestrinė muzika taptų šiuolaikinės visuomenės pagrindu ir būtų prieinama kuo didesnei bei įvairesnei auditorijai. Neabejojame, kad po koncerto „Žalgirio” arenoje ir Lietuvos publika taps šio orkestro gerbėja”, – įsitikinęs J. Krėpšta.

Pristatydami kitus koncerto dalyvius, jo organizatoriai pamini, jog pianistas Simonas Trpčeskis yra liaupsinamas ne tik dėl savo įsimintino virtuoziškumo ir ypatingos išraiškos, bet ir dėl charizmatiškų pasirodymų scenoje.

Prieš dvidešimt metų pasirodęs tarptautinėje scenoje kaip BBC naujosios kartos atlikėjas, jis neįtikėtinai sparčiai kilo karjeros laiptais. Itin pageidaujamas pianistas jau bendradarbiavo su daugiau nei šimtu orkestrų keturiuose žemynuose bei dirba su pasaulinio garso dirigentais.

S. Trpčeskis solinius rečitalius grojo didžiosiose salėse Niujorke, San Franciske, Vašingtone, Londone, Paryžiuje, Amsterdame, Milane, Miunchene, Prahoje, Hamburge, Bilbao, Stambule, Dubline ir Tokijuje. Jo įrašytos kompaktinės plokštelės 2002, 2010 ir 2011 m. pelnė „Gramophone” apdovanojimus.

Koncertui diriguos RPO muzikos vadovas Vasilij Petrenko. Jis taip pat yra Europos Sąjungos jaunimo orkestro vyriausiasis dirigentas, dirbo vyriausiuoju dirigentu Karališkajame Liverpulio filharmonijos orkestre (2006–2021), Oslo filharmonijos orkestre (2013–2020), Didžiosios Britanijos nacionalinio jaunimo orkestre (2009–2013), yra daugelio prestižinių pasaulio orkestrų kviestinis dirigentas.

V. Petrenko taip pat dirigavo Glaindborno operos festivalio, Paryžiaus nacionalinės operos, Ciuricho operos, Bavarijos valstybinės operos ir Niujorko „Metropolitan Opera” scenose. Dirigento kūrybinę biografiją puošia pasaulinio pripažinimo sulaukę Dmitrijaus Šostakovičiaus, Sergejaus Rachmaninovo ir Edwardo Elgaro simfoninių ciklų įrašai su Karališkuoju Liverpulio filharmonijos bei kitais orkestrais.

Koncerte dainuos Kauno valstybinis choras (KVCH) profesionalią meninę veiklą pradėjęs 1969-aisiais. Nuo pirmųjų dienų jam vadovavo Lietuvos nacionalinės premijos laureatas profesorius Petras Bingelis. 2021 m. choro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu tapo Lietuvos nacionalinės premijos laureatas profesorius Robertas Šervenikas. Choras yra parengęs apie 250 pasaulinės klasikos lobynui priklausančių didelės apimties vokalinių instrumentinių kūrinių (nuo viduramžių iki moderniosios muzikos).

„Kolektyvas iki šiol yra surengęs daugiau kaip 3000 pasirodymų Lietuvoje ir svetur. Berlyno stadione jo atliekamos Carlo Orffo kantatos „Carmina Burana” klausėsi virš 75 tūkstančių žmonių; Georgo Friedricho Händelio oratoriją „Mesijas” choras yra atlikęs daugiau nei 80 kartų. Lietuvos koncertų salėse KVCH žinomas kaip užsienio ir lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų atlikėjas.

Su žymiausiais Lietuvos dirigentais – Jonu Aleksa (1939–2005), Sauliumi Sondeckiu (1928–2016), Juozu Domarku, Gintaru Rinkevičiumi, R. Šerveniku ir jų vadovaujamais Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu, Lietuvos operos ir baleto teatro simfoniniais bei Lietuvos kameriniu orkestrais choras parengė daugiau kaip 250 premjerų”, – pabrėžė Kauno valstybinės filharmonijos vadovas J. Krėpšta.

Koncerte „Žalgirio” arenoje skambės S. Prokofjevo „Klasikinė simfonija”, sukurta tarsi muzikinis pokštas. Kai amžininkai buvo jau įpratę prie „chuliganiško” kūrėjo stiliaus, jis sukūrė simfoniją, grįstą Josepho Haydno ir Wolfgango Amadeuso Mozarto stilistika. Tai – pirmasis S. Prokofjevo kūrinys, sukurtas nenaudojant fortepijono.

Genialus improvizatorius, klausytojų akyse kuriantis tobulas muzikines pilis ir sau pačiam reiklus menininkas – visi šie Ludwigui van Beethovenui taikomi epitetai puikiai sutelpa į vieną kūrinį – Fantaziją fortepijonui, chorui ir orkestrui, kurią svečiai iš Londono atliks su Kauno valstybiniu choru ir pianistu S. Trpčeskiu. Šis pakilus himnas kūrybos dvasioms tapo tikru legendinės IX L. van Beethoveno simfonijos šaukliu, ir tai klausytojai supras iš karto, tik suskambus sparnuotai solo fortepijono melodijai.

Koncertą vainikuos suomių kompozitoriaus Jeano Sibeliuso antroji simfonija. Kūrinys, apie kurio gimimą autorius kalbėjo taip: „Regis, pats Aukščiausiasis mėto iš dangaus skliauto mozaikos akmenėlius ir leidžia man juos sujungti į vieną visumą.” Klausytojų širdis užkariavusi simfonija – didinga, svari garsų mozaika, užsibaigianti kūrybą šlovinančia apoteoze.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA