Prezidento vyriausioji patarėja: sunku patikėti, kad negalima sustabdyti maisto brangimo | Kas vyksta Kaune

Prezidento vyriausioji patarėja: sunku patikėti, kad negalima sustabdyti maisto brangimo

BNS 2022/10/11 10:12
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybė galėtų išbandyti naujų sprendimų, kurie padėtų Lietuvoje sumažinti sparčiai augančias maisto kainas, sako prezidento vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialiniais klausimais Irena Segalovičienė.

„Tikrai norėtųsi pamatyti Vyriausybės pastangas ir išsamias diskusijas apie tai, kaip mes galėtume nulipti nuo to blogojo pjedestalo pagal vieną iš kriterijų, kuriuo negalime didžiuotis, – aš kalbu apie maisto kainų augimą Lietuvoje, kuris yra didžiausias euro zonoje ir iš tikrųjų sunku patikėti, kai yra sakoma, jog nieko negalima padaryti, juk turi būti neišbandytų sprendimų“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė I. Segalovičienė.

Jos teigimu, sprendimai turėtų būti nukreipti į konkrečias pažeidžiamas visuomenės grupes.

„Tikrai galima tų sprendimų paieškoti ir nebūtinai vien tik per mokestinius dalykus, bet per ženkliai taiklesnius sprendimus, nukreiptus į konkrečias pažeidžiamas grupes“, – sakė prezidento patarėja.

Kaip pavyzdį ji nurodė šeimų korteles, kuriomis naudojasi gausios ir vaikus su negalia auginančios šeimos, – papildžius maistui skirtais pinigais ji būtų taiklesnė parama nei pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata.

„Kaip taiklesnė atsvara, pavyzdžiui, PVM maistui, galėtų būti kiekvienam vaikui šeimoje, kuriai ta kortelė išduota ar būtų išduota ateityje, kas mėnesį tam tikrą sumą skirti maistui, tai nebūtų brangu, tai būtų taiklu ir padėtų šeimoms“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Jos teigimu, Vyriausybės parengtame kitų metų valstybės biudžeto projekte siūlomas pajamų didinimas gali būti neadekvatus esamai situacijai, nes siūlomos priemonės parengtos pagal prognozuojamą 6 proc. kitų metų vidutinę metinę infliaciją, kai reali infliacija bus gerokai aukštesnė.

„Norisi priminti, kad nuo birželio įsigaliojęs pirmasis paketas (paramos gyventojams – BNS) buvo paskaičiuotas prie 10 proc. (vidutinės metinės infliacijos – BNS) Matome, kad šiandien reali infliacija yra 24 proc. (metinė – BNS) Todėl tiek atlyginimai, tiek socialinių išmokų augimas atsilieka nuo infliacijos ir pažeidžiami žmonės atsiduria dar sudėtingesnėje situacijoje. Prezidentas kelia klausimą – ar pažeidžiamų grupių apsauga yra tikrai adekvati?“ – kalbėjo I. Segalovičienė.

Pasak jos, 2023 metų numatomas infliacijos lygis turėtų būti dar kartą įvertintas prieš priimant biudžetą.

„Prezidentas tikisi, kad būtent būsimų metų infliacija, kuri paskaičiuota ir įvertinus bazę didesnę, į ją bus rimtai pasižiūrėta priimant sprendimus dėl socialinių išmokų pažeidžiamiausiems žmonėms“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį sakė, kad Vyriausybės siūlomas 2023-ųjų biudžeto projektas – rimtas žingsnis į priekį. Jis tikisi, kad biudžetą svarstant Seime kai kurie dalykai bus patobulinti, o tam pastangas sutelks tiek pozicija, tiek opozicija.

Vyriausybė penktadienį pritarė 2023 metų valstybės biudžeto projektui, antradienį jis bus teikiamas Seimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA