Kauno Kalėdų eglutė vėl gali tapti brangiausia Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kauno Kalėdų eglutė vėl gali tapti brangiausia Lietuvoje

2021-ųjų Kauno Kalėdų eglutė / R. Tenio nuotr.

Praėjusią savaitę kilus nacionaliniam ažiotažui dėl kone trigubai pabrangusios Vilniaus kalėdinės eglės, tokią pat kaip pernai žaliaskarės kainą išlaikiusi Kauno savivaldybė atrodė taupi. Tačiau antradienį socialiniame tinkle paviešintas sostinės mero Remigijaus Šimašiaus pareiškimas papuošimų išlaidoms nustato naują kursą ir potencialiai keičia viršutinę ribą, kurią Kaunas jau brėžė praėjusiais metais.

„Aš asmeniškai visada esu už tai, kad miestas šviestų, trauktų išeiti į gatvę. Kalėdų eglė Vilniuje jau ne vienerius metus traukė ne tik vilniečius, bet ir užsieniečius. Man nepatinka tik tai, kad eglutės Lietuvoje virto savotiškomis lenktynėmis, kieno geresnė ir gražesnė. Turime gerą progą tai sustabdyti – šiemet, deja, turėsime pirmas Kalėdas karo metu.

Kadangi Vilniui dar ir 700 metų, tai eglė didesnė, ir kadangi viskas pabrango, tai dar ir brangesnė tiek dėl dydžio, tiek dėl medžiagų pabrangimo. Manau, laikas miesto ambiciją ir drąsą parodyti kitaip. Padarykime šiemet pačią kukliausią Kalėdų eglutę (arba tiesiog pernykštę). Likę pinigai tikrai gali būti panaudoti ar padėti Ukrainai kovoti bei nesušalti žiemą“, – sutartą eglutės kainą grindė ir tuo pačiu išleisi mažiau antradienį ragino Vilniaus meras.

R. Šimašius pripažino, kad viešojo pirkimo konkursas jau įvyko, sutartis pasirašyta, pinigai leidžiami pirminėms idėjoms realizuoti, tačiau vis dar yra galimybė pasukti „darnesniu ir nuosaikesniu keliu“.

„Kalbuosi ir tariuosi su Tarybos nariais, ar jiems tinka toks planas. Kalbuosi su Kalėdų eglutės rengėjais, kad gal jų išleistus pinigus galima kompensuoti ir tą impozantišką eglutę pastatyti kitais metais, – sumanymu pasidalijo Vilniaus meras. – Ir bus tų žėrinčių švenčių. Taip, turėsime ir 700 metų jubiliejų – tarsimės su koalicija, ar mažinti šventę, ar palikti ją tokią, kaip suplanuota. Rusijos agresija neturi sustabdyti miesto gyvenimo ir švenčių, ypač kurios vyksta kartą per šimtą metų.“

Paaiškėjus, kad šių metų Vilniaus Kalėdų eglės papuošimas kainuos 231 tūkst. eurų, sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė naujienų portalui 15min.lt anksčiau paaiškino, jog tokį pabrangimą lėmė išaugusios medžiagų ir žmogiškųjų išteklių kainos, o įspūdingai puoštis norima dėl 2023 m. minimo Vilniaus 700 metų jubiliejaus.

Tuo metu Kauno meras Vivaldas Matijošaitis praėjusį antradienį žiniasklaidai nurodė savivaldybę sutarus, kad eglutę puoš menininkės Jolantos Šmidtienės vadovaujama „Tekstilininkų ir dailininkų gildija“. Galimybė pratęsti sutartį numatyta pernai, Kalėdų eglės ir Rotušės aikštės papuošimams numatyta identiška kaip 2021 m. suma – 160 tūkst. eurų.

Tiesa, pernykštę eglutę dar pabrangino įžūlus žaliaskarės padegimas, kurio padarinius pašalinti atsiėjo 26 tūkst. eurų. Šiais metais J. Šmidtienė ketina Rotušės aikštėje sukurti „Žvaigždžių takų“ eglę, anksčiau menininkė užsiminė, kad ši tema – jos svajonė.

„Eglutės konkurse aš pasiūliau dvi idėjas, kurios buvo labai skirtingos. Iš tų dviejų savivaldybė rinkosi vieną. Nuostatose buvo parašyta, kad sutartį įmanoma pratęsti antriems metams su kita idėja. Aš labai norėčiau ją įgyvendinti, nes, ko gero, troškau jau šiemet įgyvendinti, bet komisijai, savivaldybei šilumos norėjosi daugiau, tad toks ir sprendimas“, – pernai naujienų portalui komentavo J. Šmidtienė.

Ji prie Kauno Kalėdų eglės ir visos aikštės papuošimo dirba daugiau kaip dešimtmetį – nuo 2009-ųjų metų. Per visą šį laikotarpį J. Šmidtienė nebuvo pakviesta puošti tik 2017-ųjų metų eglutės, tąkart dekoravimas patikėtas bendrovei „Medusa Concert“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA