Tekstilininko F. Jakubausko dovana Kauno meno mokyklos 100-mečio proga – personalinė paroda | Kas vyksta Kaune

Tekstilininko F. Jakubausko dovana Kauno meno mokyklos 100-mečio proga – personalinė paroda

Ant Pelėdų kalno./ R. Tenio nuotr.

Spalio 14 d. 16 val. Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos „Pelėdų kalno“ galerijoje (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas) atidaroma personalinė tekstilininko, Lietuvos kultūros ir meno premijos laureato Felikso Jakubausko paroda „Miestui ir pelėdoms“, tęsianti Kauno meno mokyklos 100-mečiui skirtą parodų ciklą.

F. Jakubauskas – menininkas, kurio kūryba priklauso ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniam meno laukui. Jo kūrybinėje biografijoje – 30 asmeninių parodų Lietuvoje ir už jos ribų, dalyvavimas daugiau nei 200 parodų Lietuvoje ir užsienyje bei tekstilės simpoziumuose Vengrijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Lenkijoje. Tarptautinį kūrybos matmenį patvirtina aukščiausi apdovanojimai Lodzės (Lenkija), Pitsburgo (JAV), Cheongju (Pietų Korėja), Pekino, Budapešto ir kitose tarptautinėse konkursinėse tekstilės parodose. Menininko darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, viešosios įstaigos ir privatūs asmenys. Jis yra ne tik Lietuvos dailininkų sąjungos, bet ir Amerikos gobeleno aljanso (American TapestryAlliance), Europos gobeleno forumo (EuropeanTapestryForum) ir kitų tarptautinių asociacijų narys.

„Ankstyvajame mano kūrybos laikotarpyje darbuose dominavo lygus pastelinis fonas, kuriame vyravo stilizuotos figūros, spalviniai niuansai, netikėti siužetai. Vėlesniu laikotarpiu lėtai perėjau į stipresnius spalvinių kontrastų derinius, jų įvairovę, o taip pat sudėtingesnes kompozicijas“, – apie kūrybą pasakoja F. Jakubauskas. Tekstilininko kūriniuose vyraujančioms skirtingoms faktūroms išgauti, menininkas naudoja kelių rūšių medžiagas: vilną – matiniam, šiltam efektui sukurti, viskozinį šilką – šaltam, blizgiam paviršiui perteikti, o taip pat gyvybingai, žaismingai nuotaikai atskleisti. „Naudodamas klasikinio gobeleno ir ruoželinio audimo technikas bei jungdamas jas su monochrominiais tonais ir gausybe spalvų, jų niuansų, stengiuosi atskleisti pasaulio ir visatos amžinybę, harmoniją, paslaptis. Šie dalykai inspiruoja daugelį mano darbų“, – pažymi tekstilininkas.

Paroda „Miestui ir pelėdoms“, kurioje eksponuojami ir ankstyvieji darbai, ir paskutiniųjų kelerių metų kūriniai, F. Jakubauskas teigia, kad geometrija nėra tik sausa formų, linijų ir tiesių visuma. „Pasitelkdamas pamėgtus geometrinius motyvus – apskritimą, kvadratą, trikampį – ir skirtingus spalvinius derinius, menininkas kuria daugiabalses vaizdines variacijas, pasižyminčias gyvybingumu ir vidine energija, aprėpiančias emocijų įvairovę: liūdesį, džiaugsmą, ilgesį, vienatvę. Tekstilininkas atranda pusiausvyrą tarp rafinuotų formų, linijų ir punktyrinių juostų sampynų bei audinio rupumo, jo pirmapradžio natūralumo“, – akcentuoja dailėtyrininkė dr. Lijana Šatavičiūtė.

Jau keturis dešimtmečius F. Jakubauskas traukia savo kūryba, išlaikydamas įtampą tarp meno kūrinio ir žiūrovo. Pelnyti nuolatinį žiūrovų dėmesį nelengva, pati kūryba turi būti turininga ir emociškai paveiki, atliepti šiuolaikinių žiūrovų lūkesčius. Jei kūriniai jaudina, tai reiškia, jog autorius užčiuopė vidines gelmes.

Parodos kuratorė – dr. Inga Valentinienė, paroda veiks 2022 10 14 – 11 08.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA