Dėl brangios elektros didmiesčiuose gali mažėti kalėdinių papuošimų | Kas vyksta Kaune

Dėl brangios elektros didmiesčiuose gali mažėti kalėdinių papuošimų

BNS 2022/10/09 18:52
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl aukštų elektros kainų didmiesčiai ieško taupesnių sprendimų rengiantis žiemos švenčių puošybai. Šiuo metu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje svarstoma trumpinti šventinį laikotarpį, naudoti mažiau šviečiančių dekoracijų ar rinktis ekonomiškesnes puošmenas.

Ieško taupesnių sprendimų

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė BNS teigė, jog savivaldybė kol kas dar sprendžia dėl puošybos sprendimų apimties.

„Pagrindinės Kauno gatvės – Laisvės alėja ir Vilniaus g. – tikrai spindės kalėdiškai. Dėl apšvietimo kitose miesto vietose vyksta diskusijos. Energetikai vertina elektros energijos sunaudojimo kiekius ir sąmatas. Tad kol kas dėl papuošimų kitose miesto vietose yra svarstoma“, – teigė A. Augonė.

Vilniaus savivaldybė BNS informavo, jog ieškoma ekonomiškesnių puošybos variantų.

„Siekiant mažinti elektros išlaidas, rinksimės ekonomiškesnius puošybos variantus, tikėtina, kad ir šventinio apšvietimo kai kur bus mažiau nei ankstesniais metais. Planuojama, kad šventinis sezonas prasidės lapkričio 26 dieną, kuomet bus įžiebta Vilniaus Kalėdų eglė Katedros aikštėje. Išsami „Kalėdos sostinėje 2022“ renginių programa ir kitos detalės bus pristatytos specialioje spaudos konferencijoje lapkričio antroje pusėje“, – pranešė savivaldybė.

Šiuo metu vyksta intensyvūs pasiruošimo ir planavimo darbai: ruošiama kalėdinių renginių programa, svarstoma, kaip švenčių laikotarpiui papuošti aikštes, skverus ir gatves, informavo sostinės savivaldybė.

Trumpins šventinį laikotarpį

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS teigė, jog šiemet šventinis laikotarpis bus trumpesnis, taip pat svarstoma dėl kelių galimų variantų, kurie padėtų sutaupyti.

„Pirmas sprendinys toks, kad trumpinamas kalėdinių renginių laikas, nuo anksčiau buvusių 40-45 parų, šiemet apsibrėžiama mėnesiu – nuo gruodžio 10 iki sausio 4 dienos“, – sakė meras.

„Klaipėda miestas specifinis, ne tek daug centrinių gatvių, bet jos ilgos savo apimtimi. Klausimas, ar tikrai jas visas reikia puošti šventiniais papuošimais, o galbūt kalbėti apie tam tikras atkarpas, kuriose daug miestiečių, judėjimo, – kalbėjo V. Grubliauskas. – Kitas sprendimas – galbūt galima palikti per visą gatvės atkarpą, pavyzdžiui, nuo „Bigo“ iki Liepojos plento, įjungiant kas antrą, trečią šviečiančią dekoraciją“.

Anot mero, pernai Klaipėdos žiemos švenčių biudžetas sudarė apie 150 tūkst. eurų, iš jų apie 8 tūkst. eurų atsiėjo elektros kaštai už apšvietimą.

„Panašu, šiemet kainuos 32 tūkstančius – keturis kartus daugiau. Liekant to paties švenčių finansavimo apimtyje, visam kitam puošybos segmentui lieka ženkliai mažau lėšų. Tai dar viena prievolė ieškoti sprendimų“, – teigė meras.

Miestas jau prieš kurį laiką atnaujino puošybos elementus, kurie yra taupesni, elektros sąnaudos mažesnės.

„Nepaisant to, ar 20 km girliandų ir papuošalų, ar 10-15 km – tai jau yra ženklios energijos sąnaudos. Vėlgi, laikas – nuo kada įjungti, išjungti, irgi dar vienas resursas. Mes laukiame ekspertų išvadų, kurie sprendimai duotų didžiausių efektų“, – sakė miesto vadovas.

Šviesos šaltinių neketinama mažinti tik kvartaluose, kur bendruomenės išreiškė norą organizuoti šventės, puošti egles savo teritorijose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA