Lietuvos ambasada Rusijoje lieka be vadovo: V. Umbrasienė išsiunčiama iš šalies | Kas vyksta Kaune

Lietuvos ambasada Rusijoje lieka be vadovo: V. Umbrasienė išsiunčiama iš šalies

BNS 2022/10/05 17:56
/ Asociatyvi nuotr. Skaitytojo nuotr.

Rusija išsiunčia iš šalies Lietuvos ambasados Maskvoje vadovę Virginiją Umbrasienę, taip atsakydama į analogišką Vilniaus žingsnį, ir įšaldė ambasadai priklausančių Jurgio Baltrušaičio namų veiklą.

Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūros, cituodamos šalies Užsienio reikalų ministeriją (URM).

Laikinoji reikalų patikėtinė V. Umbrasienė iš Rusijos išsiunčiama praėjus dviem dienoms po to, kai Lietuva paskelbė išsiunčianti to paties rango Rusijos diplomatą Sergejų Riabokonį.

„Spalio 5 dieną į Rusijos URM buvo iškviestas Lietuvos ambasados darbuotojas, kuriam buvo įteikta nota su pranešimu apie tai, kad, reaguojant į nepagrįstą Rusijos Federacijos reikalų patikėtinio Lietuvos Respublikoje (S. Riabokonio) išsiuntimą, Lietuvos laikinoji reikalų patikėtinė V. Umbrasienė Rusijoje buvo paskelbta persona non grata“, – nurodė ministerija.

„Jai buvo įsakyta per penkias dienas išvykti iš mūsų šalies teritorijos“, – teigė ji.

Lietuvos URM atstovai tvirtino, jog S. Riabokonis išsiunčiamas dėl su diplomato statusu nesuderinamų veiksmų ir pareiškimų – Sausio 13-osios įvykių menkinimo, aktyvaus bendravimo su Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ atstovais.

Rusijos URM taip pat paskelbė, kad įšaldė Maskvoje esančių Jurgio Baltrušaičio namų veiklą.

Laikinieji reikalų patikėtiniai abiejų šalių ambasadoms vadovauja nuo balandžio, kai Lietuva, reaguodama į Maskvos įvykdytas žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje, pažemino diplomatinius santykius su Rusija, išsiųsdama iš šalies ambasadorių Aleksejų Isakovą ir atšaukdama savo ambasadorių iš Maskvos Eitvydą Bajarūną.

Lietuvos teisėsauga atlieka tyrimą dėl už šnipinėjimą nuteisto A. Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ veiklos, organizaciją prašoma likviduoti kaip įsteigtą neteisėtai.

Tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA