Iškilmingoje ceremonijoje Raudondvario dvare pirmą kartą išdalinti turizmo smaragdai | Kas vyksta Kaune

Iškilmingoje ceremonijoje Raudondvario dvare pirmą kartą išdalinti turizmo smaragdai

Kauno rajono turizmo apdovanojimai / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Raudondvario dvare pirmą kartą surengti apdovanojimai „Turizmo smaragdai 2022“, kuriuose įvertinti originaliausių, tvariausių ir didžiausią turizmo proveržį Kauno rajone šiemet sukėlusių idėjų autoriai. Smaragdo statulėlės įteiktos 10-čiai nominantų, specialūs apdovanojimai taip pat įteikti vasarą rajone intensyviausiai turistavusiems gyventojams.

Sveikinimo žodį renginyje taręs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pristatė pranešimą apie vykdomus projektus ir turizmo perspektyvas regione, praėjusius metus apžvelgė Kauno rajono Turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) laikinoji direktorė Raminta Popovienė.

Ceremonijoje aplodismentais laureatus pagerbė bei patys statulėles atsiėmė Raudondvario dvaro ir Kauno rajono muziejų darbuotojai, „Kauno tvirtovės parko“ atstovai, Raudondvario menų inkubatoriaus edukacijų organizatoriai, Kauno rajono gidai, sodybų ir kaimo sodybų savininkai, apgyvendinimo ir kitų paslaugų teikėjai.

Pirmoji nominacija „Už teatralizuotų ekskursijų populiarinimą“

Įteikta Linai Čekanauskienei. Gidę Liną galima vadinti teatralizuotų ekskursijų pradininke Kauno rajone. Bene ryškiausias iš jos sukurtų teatralizuotų personažų – Grafienė Rozalija. Įdomu tai, kad Grafienė Rozalija tikrai gyveno ir buvo viena iš Raudondvario dvaro šeimininkių. Remdamasi istorine asmenybe, gidė svečiams pasakoja dvaro šeimininkų ir paties dvaro istoriją.

Antroji nominacija „Už virtualių turų po Kauno rajoną sukūrimą“

Įteikta Kauno rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, kuri rašo projektus, vykdo įvairias kultūrines veiklas ir kuria visuomenei prieinamus, šiuolaikiškus kultūrinius produktus. Keli jų – „Išmanusis kultūros kelias Kauno rajone“ – virtualus turas po gražiausias Kauno rajono vietas, kurias galima pamatyti iš bet kurio pasaulio kampelio. Taip pat – inovatyvus edukacinis stalo žaidimas „Būkime keliautojais ir atradėjais“ bei interaktyvus žaidimas, skirtas Kauno rajonui pažinti, „50 istorijos pėdsakų Kauno rajone“.

Trečioji nominacija „Už aktyvaus laisvalaikio populiarinimą“

Įteikta Pauliui Vilkevičiui, kartu su Kauno rajono TVIC kasmet organizuojančiam teminius pėsčiųjų žygius. Kulniuodami miško takeliais žygių dalyviai ne tik skatinami gyventi aktyviai, bet ir pajusti ryšį su gamta, atkreipti dėmesį į detales, kurių žygiuodami savarankiškai net nepastebėtų. Bėgant metams TVIC pastebi, kad žygių poreikis didėja – žmonėms tai svarbu ir reikalinga.

Ketvirtoji nominacija „Už išskirtinį indėlį į tvarų turizmą“

Įteikta VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“. Tvirtovės fortai yra puikus tvarumo pavyzdys – paskirties neturintys statiniai sėkmingai pritaikyti turizmui ir šiandien yra labai patrauklūs lankytojams dėl savo originalumo, išskirtinumo ir vykdomų veiklų. Fortuose vyksta teminės ekskursijos, edukacijos, koncertai, menininkų parodos. Plėtojama stimpanko (angl. steampunk) kultūra, III forte galima pamatyti iš nenaudojamų objektų sukurtas originalias skulptūras, dalyvauti stimpanko festivaliuose.

Penktoji nominacija „Už turistų trauką į Kauno rajoną“

Įteikta VšĮ „Raudondvario dvaras“, organizuojančiai kultūrinius renginius, edukacijas vaikams ir suaugusiesiems, vykdančiai projektines veiklas, vystančiai tarptautinį bendradarbiavimą. Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje sudarytos lengvatinės sąlygos plėtotis smulkiajam verslui. Gausybė veiklos galimybių traukia turistus iš visos Lietuvos ir užsienio, dvaras gausiai lankomas kiaurus metus.

Šeštoji nominacija „Už turizmo iniciatyvas Kačerginėje“

Įteikta Aistei Ivanovaitei-Petraitienei. Tarpukariu Kačerginė buvo išskirtinai lietuvių inteligentų pamėgta poilsio vieta. Anuomet čia vilas statė rašytojas P. Mašiotas, skulptorius J. Zikaras, architektas V. Landsbergis-Žemkalnis, poilsiavo rašytojai J. Biliūnas, V. Mykolaitis-Putinas, kompozitorius J. Naujalis.

Savo medine architektūra Kačerginė garsėja iki šiol, ypatingo turistų dėmesio sulaukia restauruotos inžinieriaus V. Rėklaičio ir gydytojo, Lietuvos kariuomenės brigados generolo P. Vaiciuškos vilos. Kačerginės seniūnei A. Ivanovaitei-Petraitienei padėkota už bendradarbiavimą ir turizmo iniciatyvas, kurios didina žinomumą ir kuria patrauklų, svetingą Kačerginės įvaizdį.

Septintoji nominacija „Už kryptingą bendradarbiavimą turizmo srityje“

Įteikta Kauno rajono visuomenės sveikatos biurui, bendradarbiaujant su Kauno rajono TVIC suderinusiam turizmą ir sveikatingą laisvalaikį. Kartu sukurtos paslaugas, kurios apjungia romantiškus plaukimus laivu, rajono kurortinės teritorijos pažinimą ir įtraukiančias treniruotes po atviru dangumi.

Aštuntoji nominacija „Už drąsų startą“

Įteikta Emiliui Grigoniui – 21-erių vaikinas vasaros atostogas nusprendė praleisti prasmingai. Pomėgis gaminti maistą tapo verslu, o buvusi arklio priekaba – virtuvės šefo darbo vieta. Kačerginėje įkurta picerija „Kumeliuko sapnas“ nuo pat pradžių sulaukė pasisekimo, tad Emilio verslas ne tik drąsus, bet ir rezultatyvus startas. Malkomis kūrenama krosnis į piceriją atkeliavo iš Italijos – tai pagrindinė investicija. Kepant picas, ji įkaitinama iki 400 laipsnių, per dieną picerija iškepa daugiau nei 100 picų.

Devintoji nominacija „Už kurortinį svetingumą“

Įteikta Gintarei ir Gyčiui Ramanauskams. Vos keli šimtai metrų nuo Pyplių piliakalnio, šalia – Kačerginės pušynas, laivai Nemune, anapus upės – Sklandytojų kalva, Raudondvario Šv. Teresės Jėzaus Kūdikėlio bažnyčios bokštai ir daug kitų žadą atimančių vaizdų. Visa tai galima pamatyti pro „Piliakalnio kiemelio“ langus arba nuo terasos. „Piliakalnio kiemelis“ – šeimos verslas, lankytojus viliojantis nuoširdžiu svetingumu, gardžia kava ir puikiais desertais. Tai pirma kavinė, kuri pasitinka nuo Kauno dviračių taku atkeliaujančius turistus.

Dešimtoji nominacija „Už draugiškiausią apgyvendinimo vietą piligrimams“

Įteikta Kristinai Jurevičiūtei, kaimo turizmo sodybos „Onupis“ šeimininkei. Per Kauno rajoną vingiuoja tarptautinis Camino Lituano piligrimų maršrutas – turistai piligrimai, įveikę numatytą vienos dienos atkarpą, apsistoja nakvoti ir atgauti jėgas. Piligriminė kelionė reikalauja fizinės ir psichologinės stiprybės, todėl apgyvendinimo paslaugų teikėjų svetingumas žygeiviams labai svarbus. Kaimo turizmo sodyba „Onupis“ yra viena populiariausių piligrimų apsistojimo vietų Kauno rajone, pelniusi žygeivių simpatijas.

Visą vasarą iki rugsėjo 19 d. taip pat vyko konkursas „Keliaukime Smaragdo keliu po Kauno rajoną“. Konkurso metu kviesta aplankyti 54 Kauno rajono meninius objektus – skulptūras, instaliacijas, šiuolaikinio meno kūrinius šiuolaikinėse seniūnijose (Raudondvario, Kulautuvos, Batniavos, Vilkijos, Čekiškės, Neveronių, Ramučių, Karmėlavos, Domeikavos, Lapių, Vandžiogalos, Babtų, Užliedžių, Garliavos ir Garliavos apylinkių, Ilgakiemio, Linksmakalnio, Piliuonos, Samylų, Rokų, Akademijos, Ringaudų, Kačerginės, Zapyškio, Ežerėlio), kurie buvo sukurti projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinės“ metu.

Renginio metu apdovanoti daugiausia Kauno rajono meninių objektų aplankę, įamžinę ir nuotraukas TVIC atsiuntę turistautojai.

Pasaulinę turizmo dieną pasitinka nemokamais renginiais

„Rugsėjo 27-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė turizmo diena. Kauno rajone visą mėnesį vyko ir vyksta įvairūs pažintiniai ir pramoginiai renginiai, tad rugsėjį paskelbėme aktyvaus turizmo mėnesiu. Džiaugiamės, kad prie iniciatyvos noriai prisidėjo mūsų partneriai – Kauno rajono muziejus, Raudondvario dvaras. Gražaus bendradarbiavimo dėka svečiams galime pasiūlyti visą puokštę skirtingų turizmo patirčių. Didžioji dauguma renginių yra nemokami“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pažymėjo R. Popovienė.

Artimiausiomis dienomis nemokamos ekskursijos laukia Raudondvario dvare, Kauno rajono muziejuje, A. ir A. Juškų muziejuje Vilkijoje. Rugsėjo 24 dieną suplanuotos dvi ekskursijos gotikos perlu tituluojamoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Susipažinus su Lietuvos bažnyčių motinos istorija, verta paėjėti panemune ir apžiūrėti antram gyvenimui prikeltą žemkasę – unikalią kultūros erdvę „Nemuno 7“.

Aktyvaus turizmo mėnesio programoje net du pėsčiųjų žygiai: naktinis žygis „Pagervinėkime“ ir projekto „Miško takas“ žygis Vilkija-Kulautuva. Kauno rajone esanti Ežerėlio durpyno aukštapelkė – ypatinga vieta Lietuvoje, kur gervės būriuojasi prieš atsisveikindamos. Šis žygis – puiki galimybė aktyviai praleisti laiką, pasigrožėti rudenėjančia gamta ir geriau pažinti nepaprastą paukščių pasaulį.

Mėgstančių pasyvesnį laisvalaikį laukia pažintis su stalo žaidimu „Būkime keliautojais ir atradėjais“, šventinė viktorina „Pažink Kauno rajoną“, šventiniai plaukimai laivu „Zapyškis“.

Kauno rajono renginių kalendorių rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA