Kauniečius kviečia aplankyti požemių valdovo karalystę | Kas vyksta Kaune

Kauniečius kviečia aplankyti požemių valdovo karalystę

„Apeirono teatro“ nuotr.

Rugsėjo 24-25 d. Kauno kameriniame teatre festivalio „Išeities taškas“ metu įvyks „Apeirono teatro“ premjera „Anomalija-OM” (aut. Eglė Kazickaitė ir Greta Gudelytė) – kultūrinė kelionė į Hado karalystę. Spektaklis įkvėptas mito apie Orfėją ir Euridikę, kuriame ilgesio vedamas žmogus ryžtasi keliauti į mirusių karalystę ir iš ten susigrąžinti savo mylimąją.

Kaip skelbiama „Apeirono teatro“ pranešime, „Anomalija OM“ – tai savotiškas maldos kelias, kuriame žiūrovas sutiks požemių pavidalus, trigalvius šunis, saugančius vartus, gėles auginančius milžinus, iš meilės į Sikstą neriančius žmones ir dykumoj besiganančias žalmarges.
Psichologinio žaidimo elementais paremtas spektaklis prasidės tik tada, kai žiūrovas išdrįs įžengti į tuštumą ir rasti sau vietą joje. Spektaklis pasibaigs, kai žiūrovas ištars m nosinę anomalinių apeigų tekstu.

„Mūsų žaidimas labiau psichologinis, intelektualinis, kuris vyksta žmogaus galvoje, nes spektaklyje yra tam tikrų kodų ir žaidybinių dekonstrukcijų. Nesinori sukurti lūkesčio ar baimės, kad čia bus kažkas itin interaktyvaus“, – atvirauja režisierė E. Kazickaitė.

„Su žmonėmis norėjome kalbėtis apie jų baimes, o viena iš tokių populiariausių – mirties baimė, kuri masiškai suaktyvėjo šito naujo pasaulio kontekste. Verdant pirmiems karo mėnesiams, mes su Greta nemažai galvojom apie tai, kas vyksta, todėl emocinis karo fonas padarė didelę įtaką kūrybiniam procesui ir jo rezultatui, – sako E. Kazickaitė.

– Nesinorėjo gąsdinti, juolab kad ir taip daug žmonių susidėjus karo baimėms ir pandemijos naujiems įpročiams kraustosi iš proto užsidarę savy. Norėjosi kažko, kas žmoguje inspiruotų tuos pačius dalykus – savianalizę apie savo vidinius žvėris, skatintų kalbėti apie mirties baimę ar jos suvokimą su kitais, bet tuo pačiu nekeltų žiūrovui įtampos“.

1 / 1 – E.Kazickaitė ir G. Gudelytė.JPG
E. Kazickaitė ir G. Gudelytė / „Apeirono teatro“ nuotr.

Patirti spektaklio „Anomalija-OM“ premjerą kauniečiai gali rugsėjo 24, 25 dienomis Kauno kameriniame teatre. Renginys nemokamas, tačiau vietų skaičius ribotas, būtina registruotis čia.

Kiti pasirodymai numatomi spalio 2, 4, 24, 26 dienomis ten pat. „Anomalija-OM“ yra „Kaunas 2022“ programos dalis.

Tuo metu dvi savaites Kaune vykstantis teatro festivalis įsibėgėja. Kaip nurodo „Išeities taško“ organizatoriai, 2016 m. pradėtas rengti festivalis šiais metais išsiskiria menininkams suteikta nevaržoma kūrybine laisve. Toks sprendimas priimtas dėl siekio per meną kalbėti nuoširdžiai, nesistengiant įtilpti į konkrečius rėmus ar fiktyviai „pritempti“ savo kūrinio prie iš anksto numatytos festivalio temos.

„Toks ir yra šio festivalio tikslas – leisti laisvai lietis kūrėjų saviraiškai, realizuojant ne populiarias, tačiau drąsias ir šviežias idėjas. Kadangi šiais metais atsisakėme bendros festivalio temos, svarbiausiais kriterijais formuojant programą tapo kokybė ir originalumas. Buvo svarbu, kad renginiai būtų kuo įvairesni – jaunimui įdomus tiek klasikinis teatras, tiek ir visiškai eksperimentinis patyrimas“, – apie 2022-ųjų „Išeities taško“ programą pasakoja festivalio koordinatorės Indrė Brasevičiūtė ir Kristina Apanavičiūtė.

Antrąją festivalio savaitę atidarė du šokio monospektakliai – Kauno miesto kamerinio teatro pristatoma „Žana“ (aut. G. Šmigelskytė) ir klausimus apie vyriškumą keliantis Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ gatvės šokio spektaklis „Vyrsmas“ (aut. M. Eidrigevičius).

„Mes renkame jūsų istorijas – ekstremalias emocijas ir jautrius prisiminimus, rutiną ir kasdienybę, kavos puodelius ir neperskaitytas žinutes“, – taip išskirtinį, psichodramai ir forumo teatrui artimą metodą pristato Playback teatras „Vakhtery“ (Ukraina), dėl kurio žiūrovai jau trečiadienio vakarą scenoje tarsi veidrodyje išvys savo pačių jausmų ir istorijų atspindžius.

Taip pat rugsėjo 21-ąją „Žmogus iš žuvies“ (rež. E. Švedkauskaitė) žiūrovą kvies nuklysti į išsitempusį laiką, kuriame šis susidurs su laisvės sąvoka – kas tai yra nedemokratinėje aplinkoje?

Rugsėjo 22 d. į teatro sceną persikels Lietuvoje sparčiai populiarėjanti stand-up komedija su Airidu Jankumi, Domu Raibiu, Emiliu Jokūbu, Tomu Rynkevičiumi bei slaptu vakaro svečiu, o penktadienį, po visų savaitės darbų, atsipalaiduoti garsovaizdyje kvies kosmologinė opera S‘anatomia (komp. Mantvydas Pranulis).

Rugsėjo 24-oji – renginių skaičiumi turtingiausia „Išeities taško“ diena. Tądien be jau minėto psichodraminio žaidimo „Anomalija-OM“ nemokamai galėsite išvysti šokio spektaklį „Pakankamas atstumas“ (chor. A. Mozūraitis ir C. A. Bibiano), Dainavos parke vyks atvirų dirbtuvių Dancing ID metu sukurtas gatvės šokio pasirodymas, KTU teatro studija „44“ pristatys pjesę „Nykieji vakarai“ (rež. Povilas Jatkevičius).

Iki pat sekmadienio Kauno miesto kamerinio teatro rūsyje taip pat galima aplankyti garsinių asociacijų instaliaciją „Jausmų sonifikacija“, o festivalį uždarys „Kanta Company“ šiuolaikinio cirko pasirodymai bei visiems atviros žongliravimo dirbtuvės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA