Regionų frakcija su ministre aiškinsis dėl kompensacijų už šildymą ir pagalbos įsigyjant pirmąjį būstą | Kas vyksta Kaune

Regionų frakcija su ministre aiškinsis dėl kompensacijų už šildymą ir pagalbos įsigyjant pirmąjį būstą

BNS / Remigijus Bielinskas 2022/09/20 08:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos regionų frakcija antradienį į Seimą kviečia socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę. Ketinama aptarti, frakcijos nuomone, pastaruoju metu stringančią finansinę paskatą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms bei paramą nepasiturintiems gyventojams drastiškai augant elektros ir šildymo kainoms.

Pasak M. Navickienės, rekordiškai daug jaunų šeimų kreipiantis dėl paramos įsigyti pirmąjį būstą regionuose, ministerija šiai finansinei paskatai šiemet papildomai skyrė 4 mln. eurų. Metų pradžioje tam buvo skirta beveik 20 mln. eurų.

„Šiemet tokią finansinę paskatą jau gavo 1228 jaunos šeimos ir šis skaičius dar negalutinis, kai 2021 metais tokia paskata pasinaudojo 1580 jaunų šeimų, o 2018 metais – tik 116“, – komentare BNS sakė ministrė.

Ji taip pat paragino gyventojus, nesvarbu kokia kuro rūšimi jie šildysis artėjantį šildymo sezoną, kreiptis kompensacijos į savivaldybę.

„Kompensacijų gali tikėtis tiek naudojantys malkas ar granules, geoterminį ar dujinį, centrinį ar anglis, tiek vidutinį atlyginimą gaunantys žmonės, vaikus auginančios šeimos ar senjorai, neįgalieji ir visi kiti, kuriems tokia parama reikalinga“,– pabrėžė M. Navickienė.

Praėjusią savaitę Seimas pradėjo svarstyti ministerijos pateiktus įstatymo pakeitimus, numatančius kiek kitokią šildymo kompensacijų tvarką – jos ir dirbantiems žmonėms bus skiriamos iš karto šešiems mėnesiams, o ne trims, kaip yra dabar.

Ministerijos prognozėmis, priėmus pakeitimus, dėl kompensacijų kreipsis apie 20-30 proc. daugiau gyventojų.

Jei pritars Seimas, dėl kompensacijų gyventojai galės kreiptis šildymo sezonui dar neprasidėjus, jau rugsėjo pabaigoje. Pakeitimai galiotų dviem šildymo sezonams.

Pirmąjį šių metų pusmetį vidutiniškai per mėnesį kompensacijas gavo apie 153 tūkst. asmenų (5,5 proc. visų šalies gyventojų), bendras kompensacijų gavėjų skaičius per šį laikotarpį siekė apie 243 tūkst. asmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA