A. Kubilius: „Lietuva energetinės krizės akivaizdoje yra plika, nuoga“ | Kas vyksta Kaune

A. Kubilius: „Lietuva energetinės krizės akivaizdoje yra plika, nuoga“

Indrė Sesartė 2022/09/17 10:07
I. Sesartės nuotr.

Nors Europai, o Lietuvai ypač skaudžiai smogusi energetinė krizė dar tik įsibėgėjo, tačiau verslas jau muša pavojaus varpais, kalbama ir apie bankrotų bangą. Apie tai, kaip mums pavyks atlaikyti šią krizę, „Europos namuose“ Vilniuje penktadienį kalbėdami ekspertai ir politikai pabrėžė, jog visgi Lietuvoje jau 2024 m. prognozuojamas 5 proc. ekonomikos augimas. Be to, dabar Lietuva suskubo investuoti į atsinaujinančius energijos išteklius, todėl po kelerių metų mūsų šalis jau gali tapti ir elektros eksportuotoja.

Andrius Romanovskis, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas, konstatavo, kad verslo „temperatūra“ Lietuvoje dabar nėra sveika ir tos įmonės, kurios yra imlios elektrai, yra patyrusios šoką dėl išaugusių elektros kainų.

„Realiai vartotojai dar labai kainų šoko nejaučia, o verslas jau jaučia, – įvardijo A. Romanovskis. – Man didžiausia baimė yra dėl pramonės, eksportuojančios pramonės – jos juk turi ilgalaikius kontraktus su klientais, o sąnaudos tai ženkliai padidėjo. Tai reiškia, kad bankrotų bus.“

Andrius Kubilius, europarlamentaras, ekspremjeras pažymėjo, jog energetinės krizės akivaizdoje Lietuva, kuri neturi generacijos, liaudiškai tariant, yra plika, nuoga. Pasak politiko, todėl Lietuvai dabar reikia eiti su EK aktyviai diskutuoti dėl paramos.

„Buvo pandemijos krizė ir ES greitai sukūrė Atsigavimo fondą. Dabar turim kitą energetinę krizę, kuri smogs per verslus, tačiau kol kas panašių veiksmų iš ES nesimato. Paėmus viršpelnius galima būtų gauti 150 mlrd. Eur, tai gali padėti verslui išgyveti. Vėjas, saulė ir kiti atsinaujinantys energetikos šaltiniai yra ta kryptis, kuria reikia judėti. Dar atsiveria durys ir visiškai naujai vandenilio pramonei, kuri gali padėti spręsti kylančius iššūkius“, – teigė A. Kubilius.

Žygimantas Mauricas, „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas įvardijo rinkos atsigavimo perspektyvą, tiesa, neišvengė ir niūrios realybės konstatavimo: „Dabar Lietuvoje bus tiek investicijų į atsinaujinančią energetiką, kad mes gal po kokių penkerių metų tapsime ir elektros eksportuotojais. Visgi, mes esam maža ekonomika ir be reikšmingesnių rėmimo priemonių verslui neišvengsime įmonių bankrotų. Fundamentalus iššūkis bus, kad trūks dujų šią žiemą. Tačiau 2024 m. jau prognozuojam 5 proc. Lietuvos ekonomikos augimą, nors dabar bus kritimas. Ši žiema, akivaizdu, bus sunkiausia.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA