„Achemos“ profsąjunga reikalauja, kad už prastovas būtų mokama du trečdaliai algos | Kas vyksta Kaune

„Achemos“ profsąjunga reikalauja, kad už prastovas būtų mokama du trečdaliai algos

BNS / Erika Alonderytė-Kazlauskė, Roma Pakėnienė 2022/09/16 09:49
Jonavos „Achema“ / R. Tenio nuotr.

Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovei „Achema“ dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų nuo rugsėjo laikinai sustabdžius veiklą ir dalį darbuotojų išleidus į prastovas, bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė sako toliau siekianti, jog jiems būtų mokamos dviejų trečdalių atlyginimo dydžio išmokos.

„Labiausiai inicijuojame šitą dalyką, kad būtų apmokėjimas už prastovas padidintas, kad būtų dviejų trečdalių, bet dar tokio sprendimo neturime. Tikimės, kad bus atsižvelgta į darbuotojų padėtį, dar mėnuo nesibaigė ir labai tikimės geranoriškumo“, – BNS sakė Birutė Daškevičienė.

Bendrovės atstovės Jolitos Macelytės teigimu, kaip ir numato Darbo kodeksas, už prastovas mokamos 40 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokos.

„Prastovos siekia 40 proc., kaip numato Darbo kodeksas“, – BNS sakė įmonės atstovė.

Anot B. Daškevičienės, dviejų trečdalių dydis buvo įtvirtintas 2010 metais pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje, jis apskaičiuotas pagal darbuotojų galimybę išgyventi.

„Dabar jau aišku, kurie padaliniai gamina produkciją, kurie sustabdyti ir kurių padalinių darbuotojai leidžiami į prastovas. Vienintelis neišspręstas klausimas buvo apmokėjimo dydis už prastovų laikotarpį“, – teigė B. Daškevičienė.

Pasak jos, prastovose šiuo metu galėtų būti apie 40 proc. įmonės darbuotojų, tačiau tikslus skaičius neaiškus.

„Mėnuo dar nesibaigė, buvo skelbta viena informacija, paskui buvo koreguojami ir gamybos planai, ir padalinių užimtumas, ir darbuotojai patys keičia grafikus. Kol mėnuo nepasibaigs, turbūt niekas skaičiaus ir neįvardins“, – sakė profsąjungos pirmininkė.

Be to, jos teigimu, dalis darbuotojų taip pat yra informavę apie išėjimą iš darbo.

„Sodros“ duomenimis, „Achemoje“ dirba 1243 žmonės, jų vidutinis atlyginimas iki mokesčių liepą buvo 2966 eurai.

Preliminariai planuojama, kad įmonė nedirbs iki gruodžio, tačiau gali būti reaguojama į pokyčius dujų ir trąšų rinkose.

„Achema“ teigia esanti viena paskutinių Europos trąšų gamintojų, sustabdžiusių didžiąją dalį gamybos. Dėl aukštų dujų kainų gamybą sumažino arba sustabdė Norvegijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Vengrijos trąšų gamybos įmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA