Savaitei nukeliama skiepijimo pradžia omikron atmainai pritaikyta vakcina | Kas vyksta Kaune

Savaitei nukeliama skiepijimo pradžia omikron atmainai pritaikyta vakcina

BNS / Augustas Stankevičius 2022/09/14 17:49
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savaitei nukelia skiepijimo pradžią omikron atmainai pritaikyta vakcina nuo koronaviruso.

Kaip žurnalistams trečiadienį sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė, toks sprendimas priimtas, siekiant skiepijimą šalyje pradėti vienu metu.

„Visos įstaigos, kurios pareiškė poreikį, yra pasiėmusios (vakcinas) ir realiai pasirengusios, bet mes norime startuoti visoje Lietuvoje, kad būtų vienodas pasirengimas, – kalbėjo viceministrė. – Užtrunka procesai tvarkose.“

Anksčiau planuota skiepijimą pradėti šią savaitę, tačiau dabar jis bus pradėtas kitą savaitę.

Pirmą sustiprinančiąją adaptuotą dozę galės gauti visi vyresni nei 12 metų žmonės.

Tuo metu antrajai adaptuotai stiprinančiai dozei gauti, pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, registruotis galės visi pilnamečiai gyventojai, tačiau pirmiausia ji bus skiriama vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kam kyla didesnė rizika sunkiai sirgti šia infekcine liga.

„Registruotis galima (visiems), bet skiepytis – nuo ateinančios savaitės lėtinėmis ligomis sergantiesiems ir 60 plius amžiaus grupei. (…) Spalio pradžioje vakciną galės gauti visiškai visi“, – sakė viceministrė.

Šiuo metu Lietuva yra gavusi 110 tūkst. omikron atmainai pritaikytų vakcinų. Dar keliasdešimt tūkstančių jų dozių šalį turėtų pasiekti ateinančiais mėnesiais.

Daugiau vakcinų

Šiuo metu Lietuvoje turima adaptuota vakcina pritaikyta BA.1 omikron potipiui.

Europos vaistų agentūra (EVA) pirmadienį patvirtino „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną, pritaikytą omikron atmainos BA.4 ir BA.5 potipiams.

Šie skiepai Lietuvą turėtų pasiekti spalį. Kaip BNS nurodė SAM, siuntoje turėtų būti apie 130 tūkst. vakcinos dozių.

Vis dėlto ministerija kol kas negali pasakyti, kokia vakcina bus skiepijami gyventojai, kai abi adaptuotos vakcinos bus prieinamos šalyje.

„Vakcinacijos tvarka šiai vakcinai dar nėra nustatyta – po diskusijų su ekspertais ji bus paskelbta vėliau“, – BNS teigė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, apie 1 tūkst. pirmos adaptuotos vakcinos nuo koronaviruso dozių jau yra užsisakiusios 13 šalies sveikatos priežiūros įstaigų.

Nemato skiepo būtinybės persirgusiems

Kaip žurnalistams sakė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė, abi adaptuotos vakcinos yra dvivalentės, o tai reiškia, kad jos apsaugo tiek nuo pirminės viruso atmainos, tiek nuo tos, kuriai yra pritaikytos.

Paklausta, kokia atmaina šiuo metu dominuoja Lietuvoje, ekspertė atsakyti negalėjo, nes šiuo metu sekoskaitos tyrimai nėra vykdomi.

„Didžiausia problema, kad, atšaukus ekstremalią situaciją, Lietuvoje nevykdomi sekoskaitos tyrimai, todėl tiksliai nežinome, kokios šiuo metu yra vyraujančios atmainos, – kalbėjo profesorė. – Vadovaujantis kitų šalių duomenimis, manome, kad tai yra BA.5.“

Ji taip pat teigė nematanti didelio poreikio skiepytis tiems žmonėms, kurie koronavirusu persirgo šiais metais.

„Jei žmogus yra persirgęs šiais metais, tikėtina, kad sirgo vienu ar kitu omikron potipiu, nes nuo metų pradžios plito omikronas (…), tai būtinybės skiepytis, jei yra persirgęs omikronu, aš asmeniškai nematyčiau“, – sakė A. Žvirblienė.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 69,9 proc. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA