Ieškant būdų taupyti energiją, pamirštamos pasiteisinusios praktikos | Kas vyksta Kaune

Ieškant būdų taupyti energiją, pamirštamos pasiteisinusios praktikos

Organizatorių nuotr.

Vyriausybei ieškant būdų, kaip taupyti energiją, vežėjai tarpmiestiniais maršrutais svarsto, kodėl planuojamame priemonių pakete taip mažai dėmesio skiriama skatinimui naudotis viešuoju transportu.

Dėl išvystytos infrastruktūros ir patogumo keliauti susisiekimo tarpmiestiniais autobusais paslaugomis kiekvienais metais naudojasi vis daugiau žmonių. Šis keliavimo būdas ne tik draugiškesnis aplinkai, tačiau padeda taupyti energetinius išteklius bei gyventojams mažinti išlaidas transportui.

Pasak keleivių vežėjo „Kautra” atstovo Justino Vadlugos, šiuo metu, kuomet siekiant taupyti energetinius išteklius svarstomos net tokios idėjos kaip greičio ribojimai, vertėtų labiau atkreipti dėmesį ir toliau nuosekliai įgyvendinti pasiteisinusias priemones, tokias kaip skatinimas naudotis visuomeniniu transportu.

„Skatiname ir palaikome vyriausybės pastangas ieškant būdų sutaupyti energiją. Tačiau pridėtinę vertę taupymui gali kurti ir nuoseklus pasiteisinusių praktikų puoselėjimas, pavyzdžiui, skatinimas rinktis viešąjį transportą”, – teigė pašnekovas.

Kuro sąnaudos vienam žmogui, keliaujančiam 100 km. pilnai užpildytu autobusu sudaro apie 0,5 l., kuomet keliaujant automobiliu su pilnu ekipažu sudaro apie 1,8 l., t.y. daugiau nei tris kartus.

Ne mažiau svarbu ir kelionės išlaidos. „Keliaujant autobusu galima sutaupyti ir vertinant pačios kelionės išlaidas bei ženkliai daugiau įskaičiuojant automobilio nusidėvėjimo ir jo remonto išlaidas”, – teigė J.Vadluga, primindamas, kad studentai ir senjorai turi lengvatas kelionėms viešuoju transportu, o šeimoms taikoma speciali nuolaida – bilietas kainuoja 40 proc. mažiau.

Siekiant paskatinti daugiau gyventojų naudotis tarpmiestinių kelionių autobusais paslauga, „Kautra” nuolatos investuoja į infrastruktūrą. Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad keliaujantieji tarpmiestiniais maršrutais gali pasinaudoti nemokama parkavimo paslauga, paliekant automobilį Kauno autobusų stoties požeminėje aikštelėje ar nemokamai su savimi vežtis dviratį.

„Stebime, kad tokios priemonės išties paskatina žmones saikingiau naudotis nuosavu automobiliu ir rinktis tvaresnes keliavimo priemones, taip taupant tiek energetinius, tiek finansinius išteklius”, – pasakojo J.Vadluga, pažymėdamas, kad ilgesnę kelionės trukmę dažniausiai atsveria laikas, kurį keliautojas gali skirti poilsiui ar darbams, pasinaudojant autobusuose veikiančiu nemokamu bevieliu internetu.

Pabaigai pašnekovas pasidžiaugė, kad vis daugiau žmonių puoselėja tvarų gyvenimo būdą, racionaliau žiūri į savo vartojimo įpročius bei naudojasi visuomeniniu transportu. „Tai įpareigoja nuolatos investuoti į paslaugos kokybę“, – teigė J.Vadluga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA