V. Adamkus šiltai prisimena Elžbietą II: įstrigo karalienės pasakyti žodžiai | Kas vyksta Kaune

V. Adamkus šiltai prisimena Elžbietą II: įstrigo karalienės pasakyti žodžiai

delfi.lt 2022/09/09 16:12
Valdas Adamkus ir Elžbieta II / DELFI nuotr.

Ketvirtadienį visą pasaulį sukrėtė liūdna žinia – mirė ilgametė JK karalienė Elžbieta II. 96-erių monarchė iškeliavo apsupta artimųjų Škotijoje. Jos neeilinę asmenybę daugelis prisimena ir Lietuvoje.

2006-ųjų spalio 16-ąją Lietuvoje įvyko istorinis įvykis – mūsų šalyje pirmą kartą svečiavosi karalienė Elžbieta II ir jos vyras princas Philipas. Tuomet monarchus šiltai sutiko ir prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, ir gausios smalsuolių minios.

Sutikti karalienę gyvai prezidentui pavyko ne tik tąkart. Bendraudamas su Delfi V. Adamkus prisiminė visus susitikimus su šia iškilia asmenybe ir kokį įspūdį ji jam paliko.

Karalienė Elžbieta II Lietuvoje / DELFI nuotr.

„Turėjau gyvenime tokių išskirtinių progų, kadangi su ja aš buvau susitikęs keturis kartus. Tris kartus už Lietuvos ribų: vieną kartą Škotijoje ir dukart Bakingamo rūmuose bei, žinoma, per istorinį jos vizitą į Lietuvą.

Turėjau progą pamatyti ją, kaip žmogų, kaip valdovą, kaip pasaulinio lygio asmenį. Man susidarė skirtingas vaizdas, nei kartais būdavo rodomas spaudoje, kad ji neva šalta, jog ji neva nėra jautrus žmogus. Aš sakyčiau, kad priešingai.

Mano privačiuose pasikalbėjimuose su ja, ypatingai vienu metu, kai aš buvau priimtas jos privačiuose gyvenamuosiuose apartamentuose, apie valandą laiko prakalbėjome apie visus Lietuvos sunkumus, pakilimus ir iškiliuosius momentus, ji tuo labai domėjosi. Šiltai pasikalbėjome. Ji prisiminė dabartinio naujojo karaliaus Karolio III vizitą į Lietuvą ir padėkojo už tokį šiltą jo priėmimą Lietuvoje. Pasakojo, kad jis buvo patenkintas, o iš jo lūpų ji išgirdo labai daug apie Lietuvą.

Tikrai su dideliu gailesčiu ir su dideliu malonumu prisimenu jos asmenybę, domėjimąsi Lietuvos reikalais okupacijos metu. Prisimenu labai gerą jos posakį: „Linkiu Lietuvai eiti tuo pačiu keliu, kuriuo jūs dabar einate, ir kad jums niekada gyvenime netektų pergyventi tokių sunkių laikų, kokius jus pergyvenote okupacijos metu“, – apie karalienę Elžbietą II kalbėjo prezidentas V. Adamkus.

Karalienė Elžbieta II Lietuvoje / DELFI nuotr.

Delfi primena, kad naujasis karalius Karolis III ir karališkoji šeima penktadienį pradėjo gedulą, kuris baigsis septynios dienos po karalienės valstybinių laidotuvių, pranešė rūmų pareigūnai.

„Mirus Jos Didenybei karalienei, Jo Didenybė karalius pageidauja, kad nuo dabar iki septynių dienų po karalienės laidotuvių būtų laikomasi karališkojo gedulo laikotarpio“, – sakoma rūmų pareiškime.

„Laidotuvių data bus patvirtinta vėliau“, – priduriama pranešime.

Gedulo laikysis karališkosios šeimos nariai, namų ūkio personalas ir kariai, atliekantys ceremonines pareigas.

Karalienė Elžbieta II Lietuvoje / DELFI nuotr.

Vėliavos karališkosiose rezidencijose bus nuleistos iki pusės stiebo iki ryto po paskutinės gedulo dienos.

Penktadienį 13 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku Londono Haid parke ir iš Londono Tauerio bus paleistos karališkosios šūvių salvės, po vieną šūvį už kiekvienus 96-erius karalienės gyvenimo metus.

Išsamią informaciją apie oficialų nacionalinį gedulą vyriausybė patvirtins vėliau.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA