Kaune surengta 20-oji Europos kultūros parlamento sesija | Kas vyksta Kaune

Kaune surengta 20-oji Europos kultūros parlamento sesija

BNS 2022/09/09 13:51
Asociatyvi / VDU nuotr.

Penktadienį Kaune prasideda Europos kultūros parlamento (EKP) sesija: jos nariai akcentuoja svarbą, kurią kultūra turi tokių krizių kaip karas, pandemija ir ekonominiai sunkmečiai metu.

„Šiemet mūsų dėmesys kryps į padarinius, kuriuos karas turėjo universitetams ir kitiems, dirbantiems kultūros lauke“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė EKP generalinis sekretorius Karlas-Erikas Norrmanas.

Kaune surengta 20-oji šio parlamento, vienijančio iškiliausias kultūros ir meno asmenybes, sesija.

Kaip teigė generalinis sekretorius, jam kaip švedui itin rūpi šis regionas, todėl jis džiaugėsi turįs galimybę Europos kultūros sostinės metų proga lankytis Lietuvoje.

Vienas iš šio parlamento narių – ukrainietis fotografas Oleksandras Zakletskis. Iki karo jis vadovavo meno galerijai ir buvo kultūros vadybininkas. Šiuo metu fotografas prisideda prie šalies gynybos, be to, fiksuoja karo realybę.

„Atakuojama ne tik Ukraina: šios atakos priešakyje – Ukrainos kultūra, – kalbėjo jis. – Rusai mėgina sunaikinti mūsų tapatybę. O tapatybė ir yra kultūra.“

Charkive gyvenantis vyras pasakojo, kas per rusų atakas naikinami kultūros objektai, subombarduojami teatrai ir kiti pastatai.

Be to, itin didelių sunkumų patiria menininkai, jie nebegali išgyventi iš savo veiklos.

Siekia atkreipti dėmesį į kultūrą

Kaune posėdžiaujantis EKP buvo įkurtas kaip atsvara technokratiniam požiūriui į Europą. Tai nevyriausybinė organizacija, kurią sudaro menininkai, filosofai ir kitos kultūros asmenybės ne tik iš Europos Sąjungos, bet ir iš kitų Europos žemyno šalių.

Šiuo metu organizacijai priklauso 160 narių iš 43 Europos valstybių.

Šiemet prie organizacijos prisidėjo aštuoni nauji nariai, iš kurių keturi – lietuviai, du – ukrainiečiai.

EKP generalinis sekretorius pabrėžė, kad organizacija nėra profesinė sąjunga – į ją susivieniję savo šalyse žinomi menininkai siekia „pažvelgti į Europą iš kultūrinės perspektyvos“.

„Visada kultūra kuo labiau pritraukia į save dėmesį, tuo ji yra paklausesnė ir tuo ji yra įtakingesnė, – sakė EKP narys, VDU profesorius Gintautas Mažeikis. – Mes neturime jokių kitų priemonių – nei didžiulių finansų, nei karinių, nei kažkokių kitų kovos būdų, bet mes turime žiniasklaidą, turime menininkus, dailininkus, muzikantus, filosofus, rašytojus – jie gali sukurti tam tikrą produkciją.“

Dvidešimtojoje EKP sesijoje, į kurią kviečiami visi kultūros atstovai bei miesto ir šalies bendruomenės nariai, bus svarstomos įvairios aktualios su Europa ir jos kultūra susijusios temos, įskaitant, bet neapsiribojant, universitetų vaidmeniu Europos kultūros sostinėse ir Europos kultūrai apskritai, bei šiuo metu itin aktualūs kultūros diplomatijos ir kultūros vaidmens karo kontekste klausimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA